Omwille van een staking bij Bpost kan het zijn dat je pakje iets langer onderweg is. Onze excuses.

Een meerling: dubbel zo veel honger

Een meerling: dubbel zo veel honger 2024-03-18 14:52:55.920499

Borstvoeding voor een meerling

Hoewel borstvoeding de natuurlijkste zaak van de wereld is, lijkt dat niet zo bij een meerling. Maak je geen zorgen over de hoeveelheid melk! Hoe groter de vraag, hoe groter de melkproductie: zo simpel is het eigenlijk.

Let erop dat je elke voeding of elke dag je baby's aan een andere borst laat drinken. Je ukjes drinken niet op dezelfde manier, en de hoeveelheid melk kan verschillen per borst. Bovendien vermijd je zo dat ze een favoriete drinkhouding aanleren, en steeds dezelfde spieren in hun nek en hoofdje zullen gebruiken. Om te onthouden welke baby nu aan welke borst moet drinken, gebruik je het best een hulpmiddeltje. Schrijf op wie wanneer waar drinkt, gebruik 2 verschillende armbanden die je wisselt, zoek behaclips in verschillende kleurtjes.

Heb je overigens even te weinig melk, leg je baby's dan tegelijk aan. Dat stimuleert de toeschietreflex. En als je je zorgen maakt dat je kleintjes niet genoeg voeding krijgen, kan je als geruststelling hun gewicht thuis opvolgen met een babyweegschaal.

Hoe pak je dat aan?

2 baby's tegelijk voeden, dat moet je natuurlijk eerst onder de knie krijgen. Probeer uit wat voor jullie het best werkt: de rugbyhouding, kruishouding , parallelhouding of liggend voeden. Vraag hulp aan je partner of omgeving, en haal hulpmiddelen in huis. Een borstvoedingskussen maakt je het leven makkelijker. En of je nu 1 of meer baby's voedt: ontspannen en comfortabel zitten zorgt ervoor dat borstvoeding geven vlotter verloopt.

Maar het allerbelangrijkste: verlies vooral jezelf niet uit het oog. Meer dan 1 baby voeden vraagt meer van je lichaam. Zorg er dus voor dat je genoeg eet en drinkt! Herinner jezelf daaraan, bijvoorbeeld met deze trucjes:

  • Smeer 's ochtends al een hele stapel boterhammen, zodat je er altijd eentje kan meegrabbelen.
  • Zet overal in huis een fles water: wie 2 baby's voedt, moet zeker 8 - 10 glazen water per dag drinken.
  • Drink voor elke voeding een groot glas water. Vaste rituelen vergeet je niet zo snel.
  • Vries overschotjes in: op drukke dagen zal je extra genieten van een heerlijke portie zelfbereid eten die je snel in de microgolfoven kan opwarmen.
  • En een laatste tip: snij al je eten meteen als je aan tafel zit. Krijgt er eentje honger of heeft een baby even wat troost nodig, dan kan jij toch verder eten.

In elke hand een flesje

Ook flesvoeding geven aan 2 baby's vraagt wat handigheid. Gelukkig bestaan er heel wat posities die toelaten je kleintjes tegelijk eten te geven:

  • neem beide baby’tjes bij je op schoot, met hun rugje naar jou toe. Nu kan je ze omarmen en voeden met een flesje in elke hand;
  • leg je kleintjes op 1 arm;
  • neem één baby bij je op schoot en zet de andere in een relax;
  • zet je twee kleintjes elk in een relax.

Je voorziet het best 3 grote en 3 kleine flesjes per baby. Zo moet je niet de hele dag door flesjes schoonmaken, steriliseren enz. Als meerlingmama heb je je handen sowieso al extra vol!

Misschien krijgen je baby's niet dezelfde soort flesvoeding. Verschillende flesjes en doseerdoosjes voor poedermelk komen dan goed van pas. In ons ruime assortiment merken vind je er makkelijk in verschillende kleuren, motiefjes of groottes. Kies voor elk kindje iets anders, zo zie je in 1 oogopslag welk flesje voor wie bestemd is.

Haal ook een elektrische stoomsterilisator in huis. Die zijn over het algemeen groter, zodat je meer flesjes tegelijk kan steriliseren.

Samen of apart voeden?

Beide situaties hebben hun voordelen. Voed je je baby's apart, dan leer je hun hoogstpersoonlijke drinkgedrag kennen. Bovendien heb je zo telkens wat aparte quality time met je kleintjes, en hoef je je aandacht niet te verdelen.

En samen voeden betekent dan weer dat je niet de hele dag door een baby aan de borst hebt of flesjes moet geven. Het is ook gewoon handig, en als je borstvoeding geeft goed voor de melkproductie. Een tip: leg je baby die het makkelijkst aanhapt als laatste aan.

Jij hebt overigens niet altijd de keuze. Veel hangt af van je baby's zelf: hun gewicht, hun eigen ritme. Wil je toch graag de voedingen laten samenvallen, dan kan je vanaf 6 weken op schema voeden — tenzij het individuele eetpatroon van je baby's dat dus verhindert.

Je hoeft overigens niet helemaal all the way te gaan. Je kan bijvoorbeeld overdag voeden op verzoek, en 's nachts op schema. Dat je zo'n schema niet strak volgt, spreekt voor zich. Het is een beetje zoeken wat voor jou en voor je baby's lukt. Hou hun groei en ontwikkeling ook hier goed in het oog, zodat je je geen zorgen hoeft te maken.

Wil je overgaan naar schemavoeden, leg je kleintjes dan elke 3 uur aan.

Tijd voor de eerste papjes

Als je met vaste voeding begint, is het handig als je grotere hoeveelheden tegelijkertijd kan klaarmaken. Dat kan met een dubbele stoomkoker-mixer of met een toestel met een extra groot reservoir.

De eerste hapjes geef je het makkelijkst in een relax. Je kan ook kiezen voor een eetstoel met een vlakke stand. Zo moet je geen 2 relaxen voorzien. Een andere optie is 1 relax en 1 schommel. Geef je ze graag tegelijk eten, dan is het handig om toch 2 relaxen en eetstoelen te voorzien. Dat maakt het praktischer voor mama en papa!

Deel dit artikel