Moeiteloos van klein naar groot bed

Wordt het babybedje wat te krap voor je kleine spruit? Kan hij er inmiddels met gemak uitklauteren? Dan is het misschien tijd om hem in een ‘groot bed’ te laten slapen. Dat is een belangrijke stap, een teken dat hij al wat groter wordt. Met deze tips verloopt de overstap vlot.

Kies het goede moment

Overstappen naar een ‘gewoon’ bed moet geleidelijk aan gebeuren én op het juiste moment. Want elk kind is anders. Sommige kinderen kunnen niet wachten, maar de meesten zijn gehecht aan de veilige cocon die een babybed hen biedt. Praat erover met je kind en benadruk de voordelen. Aarzel niet om je omgeving daarbij om hulp te vragen.

Duidelijke signalen 

Er is geen vaste leeftijd om de overstap te maken naar een groot bed. Volgens experts varieert het meestal tussen 18 maanden en 3,5 jaar, met een piek rond 3 jaar. Maar je kan wel letten op bepaalde signalen. Is je kind te groot geworden voor zijn bedje? Haalt je kind bijvoorbeeld zijn knuffels uit het bed om plaats te maken? Of klautert hij zelf al makkelijk uit zijn bedje? In sommige gevallen zal hij ook zelf vragen om een groter bed, zoals dat van zijn broer, zijn zus of zijn neefjes of nichtjes. Dan ben je zeker dat het tijd is. 

Valkuilen

Laat deze grote verandering niet samenvallen met een andere grote stap in zijn leven, zoals de komst van een broertje of zusje, een verhuis, zindelijkheidstraining of de eerste keer naar school gaan. Op die leeftijd hebben kinderen het lastig om twee grote veranderingen tegelijk te verwerken.

Onderschat zeker niet welke impact deze verandering heeft op je kind. Geef hem de tijd om het te verwerken. Niet naar bed willen gaan, vaak uit bed komen ’s nachts … een periode van aanpassing is normaal. Wees geduldig maar hou voet bij stuk. Merk je dat je kindje er echt nog niet klaar voor is, leg hem dan tijdelijk terug in zijn babybedje. 

Je kind voorbereiden

Praat met je kind over de overstap naar een groot bed en laat merken dat je fier op hem bent. Plan bijvoorbeeld de overstap op een symbolische datum, zoals zijn verjaardag. Hij is nu niet langer een baby: de perfecte aanmoediging!

Heb je nog geen groot bed voor je kind, laat hem dan mee beslissen. Zowel over de keuze van bed als het dekbedovertrek, etc. Laat hem ook helpen bij de installatie van het bed. En installeer het grote bed indien mogelijk op dezelfde plaats als zijn babybedje. Bouw zijn nestje opnieuw op met zijn doudou, zijn knuffels, zijn dekentje en volg nog altijd dezelfde rituelen voor het slapengaan. 

Altijd prioriteit: de veiligheid

Met een groot bed komt natuurlijk een risico op vallen. Daarom kan je een veiligheidsrekje voorzien of zelfs meerdere als het bed in het midden van de kamer staat. En met een nachtlampje zorg je ervoor dat je kindje ’s nachts niet in het pikkedonker op de dool gaat, met alle risico’s vandien. Nu alleen nog een babyfoon en je bent zeker dat je uk veilig ligt. Slaap zacht!

Veiligheidshekjes, nachtlampjes, babyfoons… Afspraak in onze webshop om op twee oren te slapen.