Stil je baby’s huidhonger

Na negen maanden geborgenheid is zijn geboorte voor je kleintje een intense gebeurtenis. Hij komt terecht in een wereld vol nieuwe prikkels en moet nu alleen in een bedje slapen. Maar hij hunkert naar lichamelijk contact. Stil z’n huidhonger en geniet samen van jullie knuffelmoment.

Wat is huidhonger?

Baby’s hebben een aangeboren behoefte aan lichamelijke intimiteit. Die hunkering naar aanraking heet bij baby’s tot ongeveer zeven weken huidhonger. Vandaar dat heel wat baby’s vlak na de geboorte op je blote huid worden gelegd. Ze genieten heel erg van knuffelen. En knuffelen is fijn, niet alleen voor jou maar ook voor je baby. Want knuffelen heeft een positief effect op de ontwikkeling én het gelukshormoon oxytocine komt vrij bij jou en je baby.

Knuffelen in de couveuse

Nog niet zo heel lang geleden was het de gewoonte om te vroeg geboren baby’tjes die in de couveuse lagen zo weinig mogelijk aan te raken. Maar, zij groeiden niet. Pas als ze eruit waren, kwam de groei op gang. Tot een Amerikaanse verpleegster op een dag het huilen niet meer aankon en haar hart volgde: ze begon de couveusekindjes te strelen en zacht aan te raken. Zij bleken daar goed op te reageren door sneller te groeien en zich beter te ontwikkelen. Wat bleek na onderzoek? Premature baby’s die veelvuldig en minimaal twintig minuten lang gemasseerd worden, komen dagelijks aan en doen het over de hele lijn beter dan zij die niet gemasseerd worden.

Vrijwillig knuffelen

We woonden tot enkele maanden geleden in de Verenigde Staten. Omdat ik de eerste maanden in ons nieuwe thuisland enkel maar Liv had om me op te concentreren, ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk. Via via hoorde ik van een prachtig project: een adoptiebureau zocht vrijwilligers om te knuffelen met baby’s van wie de mama twijfelde of ze haar kleintje wilde laten adopteren of niet. Ik gaf me meteen op. Enkele weken later hield ik een klein jongetje in mijn armen. Vanaf dan ging ik elke dag even langs om hem te knuffelen. Het begin van een lange rij kindjes die ik met heel mijn hart knuffelde. Zalig. - Annelies (34), mama van Liv (6) en Claire (2)

Met een draagdoek draag je je kleintje overal met je mee én geef je hem een veilig en geborgen gevoel. Ontdek al onze handige draagdoeken en –zakken in onze webshop.

Gerelateerde blogberichten

Knuffelen is een basisbehoefte

Lees artikel