TOG-waarde: hoe warm kleed je je baby 's nachts?

Ligt je baby te slapen? Voel dan zelf na een tijd even aan zijn nekje. Is het warm en droog: goed zo. Voelt het vochtig en klam aan: dan heeft je kindje het veel te warm. De juiste slaapkleding kies je op basis van de temperatuur in de babykamer. Is het warm? Dan ga je voor een koelere (of geen) slaapzak en lichte kleding. Hoe kouder in de kamer, hoe warmer de slaapzak mag zijn en hoe meer laagjes je kindje eronder draagt.

TOG-waarde van een slaapzak

Een TOG-waarde (Thermal Overall Grade) geeft aan hoe warm een stof is. De waarde wordt bepaald na onderzoek in het labo en wordt vooral gebruikt bij slaapzakken, inbakerdoeken en dekbedden. Je vindt de TOG-waarde terug op de verpakking of op het etiketHoe hoger de TOG-waarde, hoe hoger de warmte- en isolatiegraad van de stof. Is het koud in de (baby)kamer, dan kies je dus een slaapzak met een hogere TOG-waarde.

Naar het assortiment slaapzakken

Welke slaapkleding voor je kindje?

Zomer- of winterslaapzak? Pyjama? Body met lange of korte mouwen? Nog een mutsje, wantjes of sokjes erbij? Voor een baby geldt niet, hoe warmer ingeduffeld, hoe beter. Stel, het is 18 à 19 °C in de (baby)kamer, dan heb je genoeg aan een slaapzak met TOG-waarde 1, gecombineerd met een pyjama en een body met lange mouwen. Ligt je kindje in een ruimte die kouder of warmer is, dan is het schema hieronder een richtlijn om de laagjes kleding aan te passen.

Een gezond slaapklimaat

De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 18 à 20 °C. Ook de lucht in de kamer moet gezond zijn (40 % à 60 % vochtigheid). Als de lucht te droog is, kan je een luchtbevochtiger met een geïntegreerde hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid te meten en op peil te houden.

TOG-waarde

Ook interessant

Creëer de ideale slaapomgeving voor je baby

Lees artikel

Het juiste beddengoed voor je baby: wat heb je nodig?

Lees artikel

Colruyt Group Academy webinar:

Doorgrond het slaapritme van je kleintje

Ik schrijf me in