Hot or not: Hoe warm kleed je een baby in bed?

Ligt je baby te slapen? Voel dan zelf na een tijd even aan zijn nekje. Is het warm en droog: goed zo. Voelt het vochtig en klam aan: dan heeft je kindje het veel te warm. De juiste slaapkleding kies je op basis van de temperatuur in de babykamer. Is het warm? Dan ga je voor een koelere (of geen) slaapzak en lichte kleding. Hoe kouder in de kamer, hoe warmer de slaapzak mag zijn en hoe meer laagjes je kindje eronder draagt.

TOG-waarde van een slaapzak

Een TOG-waarde (Thermal Overall Grade) geeft aan hoe warm een stof is. De waarde wordt bepaald na onderzoek in het labo en wordt vooral gebruikt bij slaapzakken, inbakerdoeken en dekbedden. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe hoger de warmte- en isolatiegraad van de stof. Is het koud in de (baby)kamer, dan kies je dus een slaapzak met een hogere TOG-waarde.

Welke slaapkleding voor je kindje?

Zomer- of winterslaapzak? Pyjama? Body met lange of korte mouwen? Nog een mutsje, wantjes of sokjes erbij? Voor een baby geldt niet, hoe warmer ingeduffeld, hoe beter. Stel, het is 18 à 19 °C in de (baby)kamer, dan heb je genoeg aan een slaapzak met TOG-waarde 1, gecombineerd met een pyjama en een body met lange mouwen. Ligt je kindje in een ruimte die kouder of warmer is, dan is het schema hieronder een richtlijn om de laagjes kleding aan te passen.

Een gezond slaapklimaat

De ideale temperatuur in de kamer waar je baby slaapt ligt tussen de 16 °C en 18 °C. Ook de lucht in de kamer moet gezond zijn (40 % à 60 % vochtigheid). Als de lucht te droog is, kan je een luchtbevochtiger met een geïntegreerde hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid te meten.