Vrije tijd en OnderwegVakantie

Vakantie: met je baby in de auto

Hoera, vakantie! Trek jij er voor het eerst op uit met je kindje(s)? Dan zit je wellicht nog met een aantal vragen. Wat moet je zeker meenemen, wat zijn de geheime trucjes, wat mag je zeker niet doen… Lees hieronder alle tips en tricks voor een onvergetelijke autoreis!

Maximaal comfort in de auto

Heb je een lange autoreis voor de boeg, dan is comfort het hoogste goed. Afhankelijk van de leeftijd van je kindje, hou je best rekening met onderstaande tips:

Zit je baby nog in een draagbare autostoel?

  • Las zeker om de twee uur een uitgebreide pauze in. Zo overbelast je zijn rugje niet.
  • Voor lange afstanden is er een alternatief: de veiligheidsdraagmand – niet te verwarren met een traditionele draagmand. Een veiligheidsdraagmand kan je net zoals een gewone draagmand op het onderstel van je wandelwagen plaatsen, maar is daarnaast ook geschikt voor gebruik in de auto. Veiligheidsdraagmanden zijn officieel erkend om je baby te vervoeren en zijn bovendien erg comfortabel voor je kleintje.

Is je kindje al wat groter?

  • Kies voor een autostoel met grote slaapstand. Zo kan je kleintje languit genieten van dutjes onderweg. Een hoofdsteun voorkomt dat het hoofdje van je kind naar voren valt: belangrijk voor het nekje!
  • In de auto kan de temperatuur al snel oplopen. Een zomerhoes of antitranspiratiemat absorbeert het zweet van je kindje en zorgt ervoor dat hij na enkele uurtjes nog steeds comfortabel zit. Vergeet niet voldoende te hydrateren en stop ook geregeld om je kindje te voeden. Een isoleertasje is ideaal om je baby’s maaltijden lekker warm of net heerlijk fris te houden.
  • Voorzie genoeg speeltjes om je kindje te entertainen tussen de autodutjes. Stop ze in een opbergtas die je aan de rugleuning van de autozetel bevestigt.

Handig

Keuzehulp autostoelen

Klik hier

De ideale wandeluitrusting

Reizen met je kindje betekent ook dat je in de koffer een plaatsje moet reserveren voor de wandelwagen of buggy. Is je kindje ouder dan 6 maanden en kan hij zelfstandig rechtop zitten? Dan is een plooibuggy superhandig. Buggy’s zijn licht, compact, makkelijk te manoeuvreren en dus ideaal om mee te nemen op reis.

Denk ook aan een draagzak of draagdoek: perfect voor wandelingen in de stad, de natuur of op het strand. Je kleintje geniet van het contact met mama of papa en kan op elk moment een extra dutje doen. En ook jij wordt gespaard van het gesleur met de kinderwagen.

Bescherm je kindje tegen de zon

Alle kindjes moeten natuurlijk beschermd worden tegen de zon, maar pas zeker goed op als je kleintje jonger dan een jaar is. Enkele must-haves:

  • Zonneschermpjes voor in de auto.
  • Beschermdoek om aan de wandelwagen te bevestigen (of eventueel een parasol).

TIP: een hydrofiele doek beschermt je kindje niet tegen de zon. Kies daarom voor een uv-werende beschermdoek.

LET OP: bij een foute bevestiging van de beschermdoek kan de temperatuur in de draagmand met ruim 7 °C stijgen. Bevestig de beschermdoek daarom aan de duwstang als een soort luifeltje: zo kan er steeds verse lucht naar binnen en wordt het er niet te warm.

  • Muggennet, zeker als je naar het zuiden reist, want muggen en andere insecten kunnen er ergere reacties veroorzaken dan bij ons.
  • Uv-bestendig tentje voor op het strand, tijdens picknicks…
  • Uv-werende zwemkledij voor een maximale bescherming tijdens een verfrissende plons in het zwembad of de zee.
Vakantie: met je baby in de auto