Voelen: eerste zintuig dat zich ontwikkelt

Een foetus van zeven weken kan al voelen. Dat allereerste gevoel krijgt hij rond zijn mond. Daarna zijn de voetzolen en het gezichtje aan de beurt. En eens de foetus vier maanden is, kan hij streling van buitenaf voelen. Om maar te zeggen: voelen en aanraken zijn ontzettend belangrijk bij kleintjes.

Huidcontact is van levensbelang

Een baby is heel gevoelig voor aanrakingen. Onvoldoende huidcontact kan leiden tot stress of angst. En ook voor kindjes die al iets groter zijn, blijft aanraking heel belangrijk. Het werkt ontspannend en geeft een gevoel van geborgenheid. Daarnaast bevorderen aanrakingen ook een positief zelfbeeld en communicatie. Vaak knuffelen, strelen en kriebelen is dus de boodschap.

Wist je ook dat …

 • … prematuurtjes die elke dag minstens 20 minuten gemasseerd worden sneller bijkomen en het beter doen dan te vroeg geboren baby’s die niet gemasseerd worden?
 • … je baby van aanraken sterker en alerter wordt?
 • … onderzoek aantoont dat baby’s effectief zouden sterven als ze geen huidcontact krijgen?

Voelen met het mondje

Dat je baby alles in zijn mond stopt is heel normaal. Hij doet het vanaf 3 maanden om dingen te ontdekken. Over zijn handjes heeft hij nog niet genoeg controle om veel te voelen. Dus gebruikt hij zijn mondje. Dat is heel gevoelig door de vele zenuwen en met zijn tong en tandvlees kan hij een voorwerp wel perfect onderzoeken. Hij voelt of het hard of zacht is en welke vorm het heeft. Zo leert je kleintje de wereld kennen. En zichzelf! Want met zijn handjes in zijn mondje voelt hij ook zijn tong, lippen en wie weet al een tandje.

Wist je ook dat …

 • … een duimpje of vingers in de mond je kleintje helpt om zijn hoofdje recht te houden bij het zitten?
 • … je baby makkelijker van een lepel zal eten en harder voedsel (zoals brood) zal kunnen kauwen als hij vaak dingen in zijn mond stopt?

Let op! Alleen voorwerpen met voldoende grote onderdelen en uit veilig materiaal zijn geschikt voor het mondje van je kleintje. Ontdek ons assortiment bijtringenhangspeeltjes en ander aangepast speelgoed in de webshop. 

Hoe stimuleer ik de tastzin van mijn kindje?

De warmte van mama’s borst, knuffelen, op een tutje zuigen … Voelen zit voor je baby in vele kleine dingen. En de meeste ervaringen gaan vanzelf. Wil je de tastzin van je kleintje toch verder stimuleren, dan kan je ook het volgende doen:

 • Wiegen: stevig met twee armen om hem heen of wat losser op een arm. Ontdek zelf wat je kindje prettig vindt.
 • Schommelen: op schoot of in de schommelstoel. We gaan zachtjes van voor naar achter of van links naar rechts.
 • Kriebelen: niets leuker dan zachtjes met je vingers over zijn huidje kriebelen.
 • Strelen: streel zachtjes met je vingertoppen of je volle hand het hele lijfje van je baby.
 • Trommelen: als een zacht regenbuitje trommel je met al je vingertoppen tegelijk over zijn rugje.
 • Huid-op-huid-contact: kleed jezelf en je baby in een warme kamer uit en houd hem dicht tegen je aan. Ook superleuk in bad of onder de douche.
 • Insmeren: warm je handen en wrijf je baby na zijn badje helemaal in met olie of lotion. Pure ontspanning! 

Rammelaars en knuffeldoekjes zijn belangrijke kleine helpers als het om aanraken en tasten gaat. Ontdek ze allemaal in onze webshop.