WelzijnSlapen

White noise: hoe witte ruis je baby naar dromenland helpt

White noise of witte ruis, veel ouders zijn al fan. Maar wat is het nu precies en is het werkelijk een wondermiddel om onrustige baby’s te sussen?

Wat is white noise?

White noise of witte ruis is een constant, monotoon geluid zoals het geluid van een stofzuiger, een ventilator of een kabbelend beekje. Het schakelt andere omgevingsgeluiden uit, waardoor je baby makkelijker kan in- en doorslapen. White noise is geen wondermiddel voor huilbaby’s, maar het is wél heel herkenbaar en geruststellend voor je kindje. Het doet hem namelijk denken aan de sussende ruis die hij 9 maanden lang heeft gehoord in jouw baarmoeder.

 Slapen White noise

Hoe gebruik je het?

  • Zet het volume niet te hard. Het geluid van een lopende douche - zo’n 50 à 60 decibel - is ideaal.
  • Plaats de geluidsbron op zeker 1 meter afstand van je kindje.
  • Je kan witte ruis gebruiken om je kindje te laten indommelen, voor korte dutjes of de hele nacht door. Zeker voor kindjes die vaak of snel wakker worden, kan witte ruis helpen om door te slapen.
  • Je hebt keuze uit toestelletjes of knuffels die witte ruis spelen, of je kan een app of afspeellijst downloaden op je smartphone. Het nadeel van dat laatste is wel dat je je smartphone of tablet de hele nacht in de babykamer moet achterlaten. Vergeet het toestel dan niet op vliegtuigmodus te zetten.

Wanneer en hoe afbouwen?

Wanneer je baby ongeveer 1 jaar oud is, kan je het gebruik van white noise afbouwen. Zet het volume elke week wat minder, tot je kindje geen ruis meer nodig heeft.

Op zoek naar andere manieren om je kindje te helpen slapen? Lees dan zeker deze 6 tips van onze slaapcoach om de ideale slaapomgeving voor je baby te creëren.

Colruyt Group Academy webinar:

Doorgrond het slaapritme van je kleintje

Ik schrijf me in