Artikelen (  1 - 17 van 17 )
:

Welkom in de babykamer van je dromen

Gebruik #lovedreambaby, tag @dreambaby_be en deel je mooiste herinneringen met ons.

Meer inspiratie

Wiegje kopen?

Bij Dreambaby vind je wiegen en co-sleepers in diverse kleuren (wit, hout, grijs, …), uiteenlopende prijsklassen en verschillende materialen (bijv. manden uit maïsblad of riet). Je hebt bovendien de keuze tussen meerdere merken (zoals Troll en Chicco). Om jou te kunnen garanderen dat je wieg veilig is, beantwoorden alle wiegen die bij Dreambaby verkocht worden aan de wet (Europese veiligheidsnormen).

Waarom heb je een wieg nodig?

Een wieg is niet ‘noodzakelijk’, maar komt goed van pas tijdens de eerste 6 maanden na de geboorte. Voor een pasgeboren baby is een babybed nog heel groot. Een wiegje is een pak kleiner dan een bed en voelt daarom veiliger aan voor je baby. Meestal heeft een wieg een lengte van 90 cm en een breedte van 40 cm.

Kies je na de geboorte meteen al voor een babybedje, maak dan dat je baby’s voeten tegen het voeteneinde van het bed komen, zodat hij niet onder het deken kan glippen en ademhalingsproblemen krijgen.

Waar moet je de wieg plaatsen?

Zet het wiegje steeds op een vlakke, horizontale bodem. Vermijd gordijnkoorden of andere zaken in de nabijheid die verstikking kunnen veroorzaken. Zorg er ten slotte voor dat de wieg niet vlakbij een warmtebron of achter een raam staat (bron: Kind en Gezin).

Een gewone wieg kan je bijvoorbeeld in de babykamer, woonkamer of slaapkamer plaatsen. Kies je voor een co-sleeper, dan maak je de wieg vast aan bed om je baby makkelijk te kunnen voeden of troosten.

Wanneer mag je de wieg opmaken?

Een wieg opmaken duurt nog geen kwartiertje en kan je dus perfect nog doen wanneer je thuiskomt na de bevalling. Je weet tenslotte nog niet wanneer je precies zal bevallen, dus heeft het niet veel zin om de wieg al van tevoren op te maken. Bestofte lakentjes zouden zonde zijn, toch? Natuurlijk kan je het textiel voordien wel al even wassen, strijken en klaarleggen in de kast.

Hoe moet je een wieg opmaken?

Bij Dreambaby vind je alles wat je nodig hebt om je wieg mooi en praktisch te bekleden. Wat heb je nodig voor je wieg: een goede matras met de juiste afmetingen, een ademend hoeslaken, een deken en een laken. Om de matras beter tegen beschadiging en vuil te beschermen, kan je een matrasbeschermer gebruiken. Tijdens de eerste maanden kan je beter een slaapzak gebruiken dan een dekbed (om ademhalingsproblemen te voorkomen). Pas je wiegtextiel aan aan de temperatuur in de slaapkamer. Tip: ga de TOG-waarde na.

Om het je baby helemaal naar z’n zin te maken, kan je op de wieg een rustgevende mobiel monteren of er een leuk knuffelboekje in leggen.

Hoelang mag je een wiegje of co-sleeper gebruiken?

Je baby zal na ongeveer 6 maanden niet meer zo goed in z’n wieg passen. Wanneer de wieg of co-sleeper te klein wordt, kan je overschakelen van een wieg naar een bed (nl. een babybed of meegroeibed).

Merk je dat je baby zichzelf al goed kan omdraaien, zelfstandig kan zitten en knielen of zichzelf begint recht te trekken? Dan leg je je kindje beter te slapen in een babybed, zodat hij/zij niet uit de wieg kan tuimelen.

Hoe kan je wiegendood voorkomen?

De exacte oorzaak van wiegendood is nog niet bekend. Niettemin kan je enkele richtlijnen volgen die ervoor hebben gezorgd dat het aantal gevallen van wiegendood sterk gedaald is. (bron: Kind en Gezin)

 • Leg je baby op z’n rug te slapen.
 • Rook niet in de buurt van je baby.
 • Hou een oogje in het zeil.
 • Zorg ervoor dat je baby het niet te warm heeft.
 • Zorg dat het babybed en materiaal veilig is.
 • Dien enkel medicijnen toe op advies van een dokter of apotheker.
 • Bied rust en regelmaat.
 • Als je baby niet wakker wordt, begin dan hem niet te schudden, maar kriebel even aan de onderkant van z’n voetjes. Neem je baby in je armen en ondersteun z’n nek.
 • Welke wieg of co-sleeper kan ik best kopen?

  Bij Dreambaby heb je de keuze tussen een standaard wieg, een schommelwieg of een co-sleeper. Een co-sleeper (ook wel ‘bedside crib’ genaamd) is een wieg die naast of aan het bed van de ouders kan bevestigd worden. Je kan hem aan één kant openen zodat je ’s nachts – zonder op te staan - je baby er gemakkelijk uit kan nemen om borstvoeding te geven of te troosten. Wat voor wieg je best aankoopt, hangt dus ook af van hoe je de wieg wil gebruiken. Wil je je baby in z’n eigen kamer laten slapen of eerder naast jouw bed? Moet het wiegje kunnen schommelen?