WEEKEND VAN DE KLANT: ontvang een gratis Dreambee tuttendoekje bij elke aankoop

De vroedvrouw: tot je dienst tot de 1ste verjaardag van je baby

In België is elke vroedvrouw medisch bevoegd om de zwangerschap, de arbeid, de bevalling en het kind tot de leeftijd van 1 jaar autonoom op te volgen. Bij complicaties verwijst ze je door naar de juiste arts. Ze begeleidt je voor, tijdens en/of na die 9 maanden die je wereld helemaal op zijn kop zetten.
De vroedvrouw: tot je dienst tot de 1ste verjaardag van je baby 2024-03-06 10:08:48.473035

Voor de bevalling: een luisterend oor

Heb je vragen over vruchtbaarheid en zwanger worden, dan kan het een stuk minder intimiderend zijn om die te bespreken met een vroedvrouw dan met een dokter. Een consultatie of twee nog voor je zwanger bent, kunnen je helpen om in optimale gezondheid aan je zwangerschap te beginnen. Want tijdens zo’n consultatie krijg je advies over je gezondheid, je immuunsysteem en je voeding.

Tijdens de zwangerschap en de bevalling

Een vroedvrouw kan je zwangerschap begeleiden en medische ondersteuning bieden tijdens prenatale consultaties (bloedafname, monitoring, voorschrijven van geneesmiddelen en echografieën), in samenwerking met de gynaecoloog. Ze is een bron van informatie over de verschillende procedures bij een bevalling en beantwoordt al je vragen.  Bij een bevalling is altijd een vroedvrouw aanwezig. Ze begeleidt de arbeid op medisch vlak en biedt de toekomstige ouders ondersteuning, als assistent voor de gynaecoloog of in haar eentje. Ze is bevoegd om een episiotomie (inknipping) uit te voeren, de wonde te hechten en de eerste zorgen toe te dienen aan een pasgeboren baby. 

De baby is er, dus geen vroedvrouw meer nodig? 

Niet zo snel! Kijk maar naar het voorbeeld dat onze Dreambaby-expert Caroline Van Doninck gaf. Jonge mama Yasmina riep haar hulp in toen haar zoontje 1 week oud was. Hij was erg suf en dronk niet genoeg.Caroline: “Bij het huisbezoek viel het me meteen op dat haar zoontje veel te warm was aangekleed, met de verwarming op maximum. Dat is absoluut af te raden, in verband met preventie van wiegendood. Zijn stoelgang was te droog, hij kreeg duidelijk te weinig vocht binnen en was ondervoed. Ik heb meteen hun kinderarts in het ziekenhuis opgebeld en Samir werd opgenomen op de afdeling pediatrie. Gelukkig kwam hij er na enkele dagen helemaal door. Als ik Samir onmiddellijk bij zijn thuiskomst had kunnen opvolgen, was dit waarschijnlijk niet gebeurd …”.

Als ouders beslissen om de hulp van een vroedvrouw in te schakelen, dan komt zij normaal gezien een eerste keer langs binnen de 24 uur na de thuiskomst (wat vaak pas 3 dagen na de bevalling is), om de baby en de mama van kop tot teen te onderzoeken. De volgende 5 dagen komt de vroedvrouw elke dag op bezoek om dezelfde zorgen toe te dienen als in het ziekenhuis (de Guthrie-test of hielprik, hulp bij borstvoeding …).

Nog tot de 1ste verjaardag!

Na dat ongelukkige voorval legden Yasmina en Caroline meteen een aantal consultaties vast om Samir verder op te volgen tijdens de volgende maanden. “Een vroedvrouw kan een baby begeleiden tot zijn 1ste verjaardag,” legt Caroline uit. Ook Kind en Gezin is op de hoogte, we pakken dit aan als een team.

Op welke manieren? 

Meteen na de bevalling tot de 1ste verjaardag van je baby kan de vroedvrouw jou en je partner begeleiden met postnatale consultaties. Die zijn een mooie aanvulling op de dienstverlening van Kind en Gezin, met medische controles (zoals bloedafname, evaluatie van voeding …), wondzorg (zweren …) en antwoorden op AL je vragen (over hygiëne, nachtrust, verzorging, contraceptie, borstvoeding …).

Vooral het bezoek 6 tot 8 weken na de bevalling is erg belangrijk (huisbezoek of bij de gynaecoloog). De vroedvrouw controleert dan de medische en psychologische toestand van de mama na de bevalling. 

Het ziekenfonds betaalt een flink stuk van de kosten voor een zelfstandig vroedvrouw terug (tot 10 huisbezoeken). Als de vroedvrouw geconventioneerd is dan worden de meeste kosten zelfs 100 % terugbetaald, volgens het derde-betalerssysteem (de vroedvrouw wordt rechtstreeks  betaald door het ziekenfonds). Is ze niet geconventioneerd, dan krijg je 75 % terugbetaald van de bedragen die het RIZIV bepaald heeft. Transportkosten, wachtvergoedingen, etc. mag de vroedvrouw zelf bepalen. Ze informeert je dan over de kosten. 

Borstvoedingskussens, buikbanden, weegschalen voor mama en baby … Deze artikelen en meer vind je in onze webshop. 


Producten om in huis te hebben:

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel