Help! Mijn kindje heeft problemen met melk

Melk is goed voor elk. Maar is dat wel altijd zo? Wat als je kleintje last heeft van een van deze problemen:
Help! Mijn kindje heeft problemen met melk 2024-03-11 13:25:59.872048

Lactose-intolerantie of koemelkallergie?

Door te weinig lactase in de darmen verteert je baby heel moeilijk de grote hoeveelheid lactose in melk. Met als gevolg (ernstige) spijsverteringsklachten of diarree. Lactose zit niet in alle melkproducten maar wel in koemelk. Lactose-intolerantie is meestal van voorbijgaande aard.

Is je kleintje allergisch aan koemelk? Dan reageert hij op de eiwitten in de melk én alle andere melkproducten. Het dieet is dus meestal strenger dan bij lactose-intolerantie. Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij jonge kinderen en is de oorzaak van heel wat vervelende kwaaltjes zoals reflux, krampjes of huiduitslag.

Reflux

Heel wat baby’s hebben last van reflux. Een lichte vorm is in de eerste zes weken na de geboorte heel normaal en gaat vaak vanzelf weer over. Duurt de reflux langer of gaat je kindje erg braken, dan is er misschien meer aan de hand:

Verborgen reflux: de inhoud van de maag komt terug omhoog tot in de slokdarm en tast de slokdarmwand aan. Je baby krijgt daardoor pijn bij het slikken. Omdat er geen melk uit het mondje loopt denk je misschien niet onmiddellijk aan reflux. Wees vooral alert als je baby vaak huilt, slecht slaapt of niet meer wil eten en gewicht verliest.

Echte reflux: de zure maaginhoud komt terug tot in het mondje en je kleintje gaat meestal (krachtig) braken. Deze vorm van reflux herken je dus veel sneller. Kindjes met lactose-intolerantie en koemelkallergie zijn gevoeliger voor (verborgen) reflux omdat de melk in hun maagje niet goed verteert.

Wat kan je zelf doen bij reflux?

  • Neem zeker 15 tot 20 minuten de tijd voor elke voeding en zorg voor een rustige omgeving.
  • Voed je kindje op tijd zodat het niet te gulzig eet.
  • Hou je baby na de voeding minstens een halfuur rechtop en klop zachtjes op zijn rugje voor een boertje.
  • Respecteer bij flesvoeding de juiste verhouding tussen melkpoeder en water en voeg nooit op eigen houtje verdikkingsmiddelen toe.
  • Zorg bij flesvoeding voor aangepaste speentjes met een kleine opening.
  • Zorg dat de speen altijd volledig gevuld is met melk, en niet met lucht.
  • Geef je baby liever verschillende kleinere voedingen per dag.
  • Speel na de voeding geen wilde spelletjes met je baby.
  • Vermijd strakke kleding en knellende luiers op het maagje.

Kies met zorg het juiste flesje!

Slijmpjes

In koemelk zit veel lactose en de vertering verloopt trager. Dit kan voor een slijmlaag in de darmen zorgen. En zit er extra slijm in de darmen? Dan is de kans groot dat er ook in de longen meer slijm aanwezig is. Want deze twee systemen beïnvloeden elkaar. Je baby kan dus last hebben van slijmpjes na het drinken van zijn melk.

Merk je een probleem bij je kindje?

Ga dan langs bij je kinderarts. Die helpt je zeker verder. Vaak is een aangepast dieet de oplossing voor het probleem. Zo kan je arts je bijvoorbeeld aanraden om over te schakelen op sojamelk of een andere aangepaste (opvolg)melk. Maak je alvast niet te snel zorgen. Weldra geniet je kleintje weer met volle teugen van zijn melkje.

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel