Water: onmisbaar voor je baby op hete zomerdagen

Warme zomerdagen op komst? Een beetje zon is niet slecht voor je baby, maar té is (zoals bij alles) gevaarlijk. Baby’s zijn gevoelig voor de warmte omdat ze hun eigen temperatuur niet kunnen regelen. Zij kunnen snel oververhit of uitgedroogd raken. Omdat voorkomen beter is dan genezen: geef je baby voldoende water.
Water: onmisbaar voor je baby op hete zomerdagen 2024-03-11 16:31:07.754338

Hoe herken je uitdroging bij je baby?

Uitdroging betekent letterlijk een tekort aan water in het lichaam. Dit komt door een te hoge afvoer van vocht (zweten) of door een verminderde inname ervan (water drinken). Kijk naar de fontanel van je baby: is deze ingezonken, dan moet je kind meer drinken. Of heeft je baby een droge mond, weinig tranen wanneer hij huilt of minder plasluiers op een dag? Een baby heeft ongeveer 4 à 6 plasluiers per dag. Vermindert het aantal of is de urine donkergekleurd, ga dan naar de dokter. Het kan wijzen op uitdroging en dit vraagt om een snelle en gepaste behandeling, zeker bij kinderen jonger dan 2 jaar.

Wat zijn de symptomen van oververhitting?

Bij oververhitting is het evenwicht tussen lichaams- en omgevingstemperatuur uit balans omdat warmte niet goed afgevoerd wordt. Je kind voelt warm aan en z’n huid ziet rood en vochtig of is net heel droog. Voel aan de voetjes van je baby, zijn deze zeer warm, dan is de kans op oververhitting groot.

Tips tegen oververhitting:

  • Kleed je kindje niet te warm. Op warme zomerdagen is een body voldoende.
  • Zorg dat de slaapkamer lekker fris is en dek je kind niet te warm toe. Zet je een raam open? Let dan op voor tocht.
  • Is het binnen veel te warm? Zorg voor wat afkoeling door je baby te besprenkelen met water of koel hem af in de douche of zwembad.

Het belang van water

Water houdt het lichaam fit en gezond en is dus essentieel voor je baby ‘in de groei’. Het zorgt voor een goede spijsvertering, een vlot transport van voedingsstoffen en het hydrateert het lichaam.  Kinderen hebben bijna nooit een dorstgevoel, maar toch hebben zij meer water nodig dan volwassenen. Zorg dus dat je kind voldoende drinkt. In de zomer bij warme temperaturen mag je gerust extra water geven. Zo blijft de vochtbalans op peil en vermijd je uitdroging.

Geef je borstvoeding? Vergeet dan niet om voldoende te drinken en zo je melkproductie te stimuleren. Kies voor mineraalarm water. Ook later, voor je baby. Een teveel aan mineralen kan namelijk de nieren belasten.
Met een droogrest van slechts 33 mg/l is Spa Reine een van de minst gemineraliseerde waters in Europa. Dat maakt het erg geschikt voor zowel mama als baby.

Hoeveel water geef ik mijn baby?

Baby’s jonger dan 6 maand

Belangrijk om weten, water vervangt de melk niet. Krijgt je kleintje nog melkvoeding? Dan geef je best nog geen water, want dit vermindert z’n eetlust. En minder melk betekent ook minder noodzakelijke voedingsstoffen. Maar wat op warme dagen? Maak dan een extra fles, of geef wat vaker kleinere flesjes om zo extra vocht toe te dienen. Geef je borstvoeding, dan kan je je baby extra aanleggen. Let wel, drink zelf voldoende water.

Baby’s vanaf 6 maand

Ben je gestart met fruit- en groentepapjes? Dan mag je tussendoor of na het eten water geven. Een beetje thee kan ook. Zorg wel dat je baby nog dezelfde hoeveelheid melk drinkt. Vermijd gezoete dranken en fruitsap. En kies voor licht verteerbare maaltijden of een kommetje soep.

Moedig je kindje aan om veel water te drinken met de vrolijke drinkbekers en -flessen in onze webshop.


Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.


Deel dit artikel