BAM … Anja werd Bewust Alleenstaande Mama

Anja (40) zag het plaatje al helemaal voor zich. Samen met de man van haar leven zou ze vier kinderen krijgen. Alleen besliste het lot daar anders over. Want die man van haar leven vond ze maar niet. Op haar vijfendertigste besloot Anja om niet langer te wachten, en alleen mama te worden. En haar moed werd beloond. Twee jaar later zette ze zoontje Maties op de wereld.
BAM … Anja werd Bewust Alleenstaande Mama 2024-03-19 12:10:30.907062

Anja: “Mijn onvervulde kinderwens begon steeds zwaarder te wegen. Ik woon alleen in een huis en elke dag opnieuw die lege kinderkamertjes zien, deed me steeds meer pijn. Er ontbrak iets in m’n leven. Mijn huisarts begreep me en stuurde me naar het ziekenhuis in Genk. Na een gesprek met de psychologe en de noodzakelijke gynaecologische testen, werd ik sterk genoeg bevonden om in mijn eentje mama te worden. 

Door cystes op mijn eierstokken bleek snel zwanger worden niet evident. Toch begon ik vol goede moed aan elke inseminatiepoging. En de vierde keer was raak! De zwangerschap verliep vlot en op het ogenblik van de bevalling was mijn mama bij mij. Het moment dat Maties in haar armen lag, vergeet ik nooit. Daar was hij dan, m’n zoon. Het mooiste jongetje van de wereld. Mijn grote geluk.

Maties bleek al snel een huilertje met reflux. O ja, ik heb af en toe met de handen in het haar gezeten. Maar gelukkig sprongen mijn ouders en zus bij wanneer ze konden. Ondanks mijn onzekerheden als alleenstaande mama, geniet ik vooral volop van mijn zoon. Ik geef al mijn liefde aan dat kleine kereltje en dat voelt heerlijk. Mijn hele doen en laten draait om hem. Alsof ik me voor het eerst echt compleet voel.”

Wat zijn de voorwaarden voor een BAM?

  • Alle vrouwen tussen 18 en 45 jaar kunnen een verzoek tot medisch begeleide voortplanting indienen.
  • Het fertiliteitscentrum neemt elk verzoek in overweging.
  • Medische en psychologische tests moeten uitwijzen of het verzoek ingewilligd wordt.

Sommige centra zijn strenger in hun screening dan andere. Heb je twijfels daarover? Vraag dan zeker meer informatie aan je huisarts of gynaecoloog.

Hoe verloopt de procedure?

Bij een BAM-zwangerschap gebeurt de bevruchting met de zaadcellen van een donor. De toekomstige mama gaat eerst een paar keer op vooronderzoek. Ze neemt hormonen en laat haar follikels opmeten. Aan de hand van de grootte van de blaasjes, bepaalt de arts wanneer de eisprong plaatsvindt. De inseminatie gebeurt in de beste omstandigheden, op het moment van de eisprong. Er wordt altijd ingevroren sperma gebruikt, dat kort voor de inseminatie wordt ontdooid. Dit om zeker te zijn dat het sperma gezond is. Soms volgt er al van bij de eerste bevruchting een zwangerschap. Soms zijn er meer pogingen nodig. Lukt kunstmatige inseminatie niet? Dan kunnen andere technieken overwogen worden zoals IVF, ICSI of eiceldonatie. 

Wist je dat …

  • het aantal alleenstaande vrouwen dat via kunstmatige inseminatie een kind krijgt nog steeds stijgt? Het aantal aanvragen is de laatste tien jaar verdrievoudigd.
  • bewust alleenstaande mama’s meestal hoogopgeleid zijn en een succesvolle carrière en eigen woonst hebben?

Anonieme donor

Anja koos heel bewust voor een anonieme donor. Ook de donor zelf weet niet wie met zijn zaad bevrucht wordt. Anja: “Ik wou op dat vlak geen enkel risico lopen. Mijn kind zal nooit weten wie zijn vader is en er kan ook niemand plots voor mijn deur staan met de vraag of hij zijn kind mag zien. De donor moest zo veel mogelijk uiterlijke gelijkenissen met mij vertonen. Zo zou de kans ook groter zijn dat mijn kindje op mij zou lijken.”

In liefde opgroeien zonder papa

Anja: “Maties is een gelukkig kind, dat zie je aan alles. Of hij die vaderfiguur zal missen? Of ermee geconfronteerd zal worden op school? Dat moeten we afwachten. Mijn vader is in elk geval heel vaak met hem bezig. Net als zijn drie grote neven.

Sinds ik besloot om alleen mama te worden, houd ik ook een dagboek bij. Speciaal voor Maties. Ik denk dat hij daar vooral later veel kan aan hebben. Waarom maakte ik als mama die keuze? Waar haalde ik mijn kracht uit? Wat waren mijn angsten? Dat kan hij ooit allemaal lezen.”

Tip! Heeft je kindje vragen over waarom hij geen papa heeft? Dan bestaan er ook leuke voorleesboekjes om hem te helpen, zoals bv. ‘Een wereldwondertje, KID mama’ van Mireille Van Seggelen.

Meer info over alleen mama worden op www.kinderwens.be 


Deel dit artikel