Solden tot -50 %! Nog meer keuze in de winkels!

Eczeem, een echte plaag!

Een babyhuidje is zo zacht! Tot plots bubbeltjes, roodheid en jeuk opduiken. Dermatitis, eczeem … Dermatoloog Thomas Maselis helpt je de strijd aan te gaan.
Eczeem, een echte plaag! 2024-03-18 05:59:16.202050

Directe allergie vs. contactallergie

Hij onderscheidt 2 allergietypes.

 • Directe allergieën lokken onmiddellijk een reactie uit (type 1).
 • Contactallergieën lokken pas 48 uur na contact met een allergeen, zoals nikkel in juweeltjes, een reactie uit (type 4). Dit type allergie komt minder vaak voor bij kinderen jonger dan 2 jaar.

Let op met fopspenen! Als je kindje rood wordt rond de mond kan je ukje allergisch zijn aan het materiaal van de fopspeen. Is het een rubberen fopspeen? Probeer het eens met een exemplaar van silicone. 

Atopische dermatitis

Steeds meer baby’s lijden aan atopische dermatitis of hebben een tekort aan vetzuren. Dat kan jeuk of eczeem veroorzaken. Stel je de huid voor als een soort muur. De huidcellen zijn dan de stenen. Bij atopische dermatitis is de intercellulaire massa, die de huidcellen samenhoudt, van slechte kwaliteit.

Als een kindje met atopische dermatitis in bad gaat, komen die stenen of huidcellen los en krijgt het ukje veel jeuk. Vanaf 6 maanden krijgen baby’s een heel droge huid. Bij baby’s met atopische dermatitis zie je dan duidelijk de gevolgen in het gezicht en in de plooien van knieën en ellebogen.

Eczeem

Kindjes met atopisch eczeem zijn vatbaarder voor astma of hooikoorts. Hun huid is namelijk veel dunner en hun immuunsysteem is gevoeliger voor allergieën. Eczeem gaat vaak hand in hand met hevige jeuk. Zo snel mogelijk behandelen is belangrijk. Een uitbraak van eczeem met veel roodheid wijst vaak op een ontsteking. Je vraagt dan beter even raad aan de kinderarts.

Dermatitis en eczeem bestrijden

Eerst en vooral vervang je het best zeep door olie. Na elk bad smeer je je baby’s dunne huid in met sterk hydraterende crème. Als je kindje ouder wordt, wordt de opperhuid dikker. En in de puberteit gaat de huidsmeerproductie de lucht in. Zo lost het probleem zichzelf meestal op.

De huid van je kindje steeds opnieuw blootstellen aan allergenen of de stoffen die allergische reacties veroorzaken helpt niet. Het verhoogt zelfs het risico op infecties, en je hebt een steeds intensievere behandeling nodig om er vanaf te raken. Droge huid is extra gevoelig voor eczeem. Vandaar dat het belangrijk is om de huid soepel en vochtig te houden. Smeren dus!

Enkele extra tips:

 • Te veel water is niet goed voor een droge, geïrriteerde huid. 2 à 3 keer per week in bad is voldoende.
 • Gebruik zeep die verrijkt is met vetstoffen en een pH-neutrale badolie.
 • Vermijd wollen kledij. 
 • Was de kleren van je kind op 60 °C met een neutraal wasmiddel.

Voor gevoelige huidjes: wastips met Le Chat

Voor mensen met allergieën worden hypoallergene wasmiddelen aangeraden. Die bevatten namelijk minder parfums en lokken dus minder reacties uit. En dat is het geval bij de producten van Le Chat. 

 • Gebruik niet te veel product. Hou je aan de voorgeschreven dosis op de verpakking.
 • Laad de wasmachine niet te vol, zodat wassen en spoelen optimaal kunnen verlopen.
 • Onderbreek de spoelcyclus niet, want die is belangrijk om eventuele wasmiddelresten te verwijderen.
 • Economische wasprogramma’s kunnen voor problemen zorgen. Ze gebruiken minder water bij het spoelen.
 • Droog het wasgoed niet buiten tijdens het pollenseizoen.
 • Heb je je wasgoed het liefst minder ruw? Gebruik dan een hypoallergene wasverzachter.


Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel