Hoe kies je de beste autostoel voor je kindje?

Een autostoel is onmisbaar in de babyuitzet. Het is dan ook verplicht vanaf de geboorte en je hebt een autostoel ook meteen nodig van zodra je de materniteit verlaat. Maar welke autostoel kies je vanaf de geboorte? Vanaf 4 jaar? En daarna? Wat is een i-Size-autostoel en hoe werkt IsoFix? Ontdek alles wat je moet weten over autostoelen in dit blogartikel.
Hoe kies je de beste autostoel voor je kindje? 2024-03-19 10:35:43.387714

Hoe weet je welke groep autostoel voor jouw kindje geschikt is?

Om je te helpen de beste autostoel te kiezen, worden autostoelen ingedeeld in groepen. De indeling gebeurt op basis van de lengte of het gewicht van je kindje, afhankelijk van de veiligheidsnorm waaronder de autostoel valt. De leeftijd is louter informatief en is bedoeld om je een idee te geven over hoe lang je een autostoel kan gebruiken.


Er bestaan ook autostoelen die meerdere groepen combineren, zoals autostoelen uit groep 0+/1 en groep 1/2/3. Deze autostoelen kunnen langer gebruikt worden en zijn dus voordeliger. Ze beantwoorden probleemloos aan alle voorgeschreven normen, maar zijn minder specifiek aangepast aan de lichaamsbouw van je kindje. 

Groep 0+

40 - 85 cm
Tot 13 kg
Tot 15 maanden

Groep 0+/1

40 - 105 cm
Tot 18 kg
Tot 4 jaar

Groep 1

80 - 105 cm
9 - 18 kg
van 12 maanden tot 4 jaar

Groep 2/3


105 – 135/150 cm
15 - 36 kg
van 3,5 jaar tot 12 jaar

Groep 1/2/3


80 – 135/150 cm
9 - 36 kg
Van 12 maanden tot 12 jaar

Hoe lang kan je een autostoel gebruiken?

Wanneer schakel je dan over naar een hogere groep autostoel? Het is belangrijk dat je niet te vroeg overschakelt; een lagere groep autostoel biedt namelijk altijd meer bescherming. Stap over naar een groter model zodra het hoofd van je kindje boven de rand van het zitje uitsteekt of als hij het maximumgewicht van het stoeltje bereikt heeft.


Van groep 0+ naar groep 1

Wacht tot het hoofd van je kindje boven de kuip van de draagbare autostoel uitkomt of tot hij het maximumgewicht van het stoeltje bereikt heeft. Stap dus zeker niet te snel over, want je kindje tegen de rijrichting in vervoeren, is het veiligst.

Van groep 1 naar groep 2/3

Maak de overstap van zodra de schouders van je kind 2 cm boven de hoogste stand van de gordels uitsteken en de hoofdsteun in de hoogste positie staat.

Wanneer overschakelen naar een verhoogkussen?

Overschakelen van een autostoel naar een verhoogkussen kan pas als je kindje minstens 125 cm groot is én minimaal 22 kg weegt. Weet wel dat een autostoel met rugleuning uit groep 2/3 comfortabeler zit en veiliger is omdat die ook zijdelingse bescherming biedt.

Vervang de autostoel na een auto-ongeluk, ook als het een klein ongeval was. De autostoel kan namelijk beschadigd zijn zonder dat je het ziet en kan zo onvoldoende bescherming bieden. Om dezelfde reden koop je dus beter geen tweedehands autostoeltje.


Hoe lang moet je kind in een autostoel zitten?

De Belgische wet verplicht om een autostoel of verhoogkussen te gebruiken voor kinderen kleiner dan 135 cm (ongeveer 10 jaar). In sommige landen zoals Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is het zelfs verplicht tot 150 cm. Heb je een autovakantie gepland? Check voor je vertrekt zeker de richtlijnen die van toepassing zijn in andere landen.


Hoe maak je de autostoel vast in de wagen?

Er zijn 2 manieren om de autostoel in de wagen te installeren: met IsoFix of met de veiligheidsgordel.


IsoFix

Een autostoel met IsoFix-systeem heeft 2 bevestigingshaken die je kan vastklikken aan 2 ankers tussen de zitting en de leuning van je auto's achterbank. Sinds 2011 worden alle nieuwe wagens standaard voorzien van IsoFix. Ben je niet zeker of jouw auto IsoFix heeft? Check dan zeker de handleiding van je wagen.

Er bestaan ook autostoelen met een extra verankeringspunt aan de hoofdsteun (Top Tether) of aan de basis (in de vorm van een afsteunpoot). Zo’n extra steunpunt biedt nog meer veiligheid en stabiliteit.

Sommige autostoelen hebben een geïntegreerde IsoFix-haken, terwijl je voor andere stoelen een extra IsoFix-basis nodig hebt. Ga vooraf altijd na of de basis inbegrepen is bij de autostoel.

Voordelen van IsoFix:

 Snelle, eenvoudige installatie
 Minder kans op foutieve bevestiging in de wagen

Veiligheidsgordel

Is jouw wagen niet uitgerust met IsoFix? Sommige autostoelen kan je ook vastmaken met de veiligheidsgordel. Dat is misschien iets complexer, maar ook heel veilig als je de autogordel correct vastklikt.

Goed om te weten: Bepaalde autostoelen kan je zowel met IsoFix als met de autogordel vastmaken. Heel handig als jouw wagen IsoFix heeft, maar de wagen van je partner of grootouders niet, bijvoorbeeld.


Belangrijke tips bij het installeren van de autostoel:

  • Plaats de autostoel zo lang mogelijk tegen de rijrichting in, minimum tot je baby 15 maanden oud is. Deze positie is veel veiliger: bij een botsing wordt de schok opgevangen door de rug en niet door de nek. De nekspieren van je baby zijn nog niet volledig ontwikkeld, elke schok kan dus gevaarlijk zijn. Sommige autostoelen kan je langer dan 15 maanden tegen de rijrichting in plaatsen; check de handleiding om te weten wanneer je de autostoel moet omdraaien.
  • Je kindje zit het veiligst achteraan in de auto, bij voorkeur aan de rechterkant (stoepkant). Statistieken tonen aan dat de kant aan de weg het gevaarlijkst is. Bovendien kan je je kindje zo makkelijker in de auto zetten en uit de stoel nemen.
  • Plaats je je kindje toch vooraan in de wagen? Vergeet dan zeker niet de airbag te deactiveren!
  • Maak de autostoel altijd vast, ook als je kindje er niet in zit. Als je bruusk moet remmen, kan het stoeltje een gevaarlijk projectiel worden.

i-Size: de huidige Europese veiligheidsnorm

De i-Size-norm of R129 is de meest recente veiligheidsnorm voor autostoelen. De vorige norm, R44, is vandaag nog steeds van kracht. i-Size is dus nog niet verplicht, maar biedt wel een extra veiligheidsgarantie voor je kindje.


i-Size-autostoelen voldoen aan 4 criteria:

  • Ze hebben extra zijdelingse bescherming;
  • Ze worden tot 15 maanden verplicht tegen de rijrichting in geplaatst;
  • Ze zijn uitgerust met een IsoFix-systeem;
  • De indeling van de autostoelen gebeurt op basis van de grootte van je kindje (in plaats van het gewicht).

Hoe kies je de beste autostoel voor je kindje? Hierop moet je letten

De juiste autostoelgroep bepaald? Check. Installatiemethode gekozen? Check. Maar dan heb je nog steeds heel wat keuze… Autostoelen onderscheiden zich ook door een hele reeks eigenschappen die te maken hebben met extra veiligheid, comfort voor je baby of jouw gebruiksgemak, bijvoorbeeld. Hoe kies je dan de autostoel die bij jouw gezin past? We geven je een overzicht van de handigste kenmerken die voor jou belangrijk kunnen zijn.

Veiligheid

5-puntsharnas
Een 5-puntsharnas verdeelt een schok over 5 punten in plaats van 3, wat extra veiligheid biedt in de wagen.

Extra zijdelingse bescherming zorgt voor een betere bescherming van het hoofdje en de borst bij een eventuele laterale botsing.

Baby’s comfort

Dankzij een verstelbare rugleuning kan de rugleuning een beetje naar achteren hellen, waardoor je kindje altijd comfortabel zit.

Een relax- en/of slaapstand is handig voor dutjes onderweg.

Dankzij een verstelbare hoofdsteun groeit de autostoel mooi met je kindje mee.

Een ademende bekleding zorgt voor extra ventilatie en minder zweet in de autostoel. Zo zit je kindje altijd droog

Gebruiksgemak

Een draaibare basis is erg handig om je kindje in de autostoel te zetten. Je rug zal je dankbaar zijn ;).

Met een afneembare, wasbare bekleding voorkom je vervelende vlekken op de autostoel. Gewoon even in de wasmachine en de autostoel is weer proper!

Let erop dat de draagbare autostoel compatibel is met de kinderwagen als je de autostoel graag wil gebruiken tijdens korte uitstapjes.


Hoe maak je de autostoel schoon?

Een autostoel is een grote investering. Je wil er natuurlijk zo lang mogelijk gebruik van maken en misschien wel hergebruiken voor een tweede kindje. Zweetvlekken, kruimels en andere plekjes… Hoe maak je een autostoel nu eigenlijk schoon? We zetten de belangrijkste tips op een rijtje: Mauris in purus vitae risus finibus congue et eu purus.

  • Reinig de plastic kuip van de autostoel regelmatig met een vochtige doek en gebruik eventueel een mild schoonmaakmiddel.
  • Gebruik de stofzuiger om kruimels en stof te verwijderen.
  • Mag de bekleding van de autostoel in de wasmachine? Volg dan de instructies op het waslabel. Als de bekleding niet in de wasmachine kan, kan je hardnekkige vlekken reinigen met een mengsel van water en azijn of natriumcarbonaat.
  • Ruikt de autostoel niet meer zo fris? Ook na het schoonmaken kunnen sommige geuren blijven hangen. Strooi wat natriumwaterstofcarbonaat op het stoeltje, laat enkele uren inwerken en verwijder nadien met de stofzuiger. Normaal zouden alle vieze geurtjes nu verdwenen moeten zijn.
  • De beste manier om je autostoel proper te houden? Een afneembare autostoelhoes gebruiken! Goed tegen vlekken, zweet en makkelijk schoon te maken.

Populaire artikelen

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel