Welke installatiemethode voor de autostoel kies ik het beste?

Bij de aanschaf van een autostoel moet je eerst en vooral de installatiemethode voor in je wagen kiezen. Met de autogordel of IsoFix? Met of zonder basis? De medewerkers van Dreambaby helpen je om de beste keuze te maken zodat je baby in alle veiligheid kan genieten van jullie autoritjes.
Welke installatiemethode voor de autostoel kies ik het beste? 2024-03-01 13:52:35.663675

De autostoel bevestigen met de autogordel


De autostoel met een autogordel bevestigen is een zeer veilige manier. Autostoelen die deze installatiemethode volgen zijn aangeduid met een kleur, zo weet je precies waar je de autogordel moet bevestigen. Controleer ook steeds of de autogordel niet gedraaid of opgerold is. Deze bevestigingsmethode is iets moeilijker dan de installatie van een autostoeltje met IsoFix, oefen zeker eens op voorhand.


Sommige autostoeltjes zijn uitgerust met een autospansysteem voor de veiligheidsgordel (of een gordelspanner). Dit systeem garandeert dat de veiligheidsgordel perfect gespannen is en het autostoeltje dus perfect geïnstalleerd is.


Autostoelen die bevestigd worden met de autogordel zijn vooral interessant voor personen wiens auto niet uitgerust is met IsoFix-bevestigingspunten. Het is een kostenbesparende, maar tegelijk veilige oplossing voor grootouders.


  



De autostoel bevestigen met IsoFix


Een autostoel uitgerust met een IsoFix-systeem bevat 2 bevestigingshaken die je moet vastklikken aan 2 ankers tussen de zitting en de leuning van je auto's achterbank. De ankers maken deel uit van de carrosserie. Zo ben je zeker dat je de autostoel altijd juist in je auto bevestigt. Bovendien klik je hem rechtstreeks aan het chassis van je auto vast waardoor hij zelfs bij een botsing stevig op zijn plaats blijft staan. Deze optie is een stuk sneller dan de installatie met behulp van een veiligheidsgordel.


Het IsoFix-systeem bevat steeds 3 bevestigingspunten: 2 aan de basis van de autostoel en een derde ter hoogte van de hoofdsteun in de vorm van een top tether of een afsteunpoot. Het derde punt verhindert dat het autostoeltje naar voren valt. Het is ook daarom dat de autostoelen met IsoFix uit de groep 2/3 slechts 2 bevestigingspunten hebben en geen Top Tether. Wanneer het kind een autogordel draagt moet het autostoeltje immers meegaan bij een voorwaartse schok.


Opgelet, als je auto opbergruimtes heeft onder de vloer, dan mag de afsteunpoot niet steunen op het deksel. Soms is het noodzakelijk om deze opbergruimtes door de autodealer te laten opvullen met stevig materiaal. Voor zeker te zijn of je auto al dan niet opbergruimtes heeft onder de vloer, bekijk je best de handleiding eens.


Ook al zijn ze iets prijziger, toch zijn autostoelen met een IsoFix-systeem makkelijker en sneller te installeren in je auto. Daarbovenop bevatten ze ook kleurindicatoren die aangeven of het stoeltje correct geïnstalleerd is.


Als je kiest voor dit type van autostoel, controleer dan zeker op voorhand of je auto is uitgerust met IsoFixpunten. Deze informatie kan je over het algemeen gemakkelijk terugvinden in de handleiding van de auto. De meerderheid van de recente auto’s zijn uitgerust met IsoFixpunten.


Handig om te weten, er bestaan autostoelen waarbij je de keuze hebt tussen een IsoFix-systeem of een autogordel om ze te installeren. Deze zijn zeer praktisch wanneer bijvoorbeeld jouw auto uitgerust is met IsoFixpunten, maar de auto van je partner niet.



De autostoel bevestigen met een basis

Sommige autostoelen uit de groepen 0+ en 1 kunnen bevestigd worden in de auto met behulp van een afzonderlijke basis. Deze basis kan geïnstalleerd worden in je auto met behulp van de autogordel of het IsoFix-systeem. Het grote voordeel van een basis is dat je de autostoel niet elke keer weer helemaal opnieuw moet installeren. Je kan de stoel gewoon gemakkelijk vastklikken aan de basis en hem er weer afnemen.


Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.


Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Dreambee, ons eigen merk