Zomertijd en wintertijd: zo bereid je je baby voor op de uurwisseling

Elk jaar draaien we de klok een keer vooruit en een keer achteruit. Heeft je baby eindelijk het juiste slaapritme gevonden, dan kan deze omschakeling zijn ritme te verstoren. Hoe kan je jouw baby helpen om de overgang naar het nieuwe uur zo vlot mogelijk te laten verlopen? We vroegen het aan de Babyslaapcoach, Lise Dullaerts.
Zomertijd en wintertijd: zo bereid je je baby voor op de uurwisseling 2024-10-11 07:30:30.675132

Invloed van de uurwisseling

Je baby heeft zijn eigen bioritme. De kleinste verandering kan dit ritme verstoren, zoals de overgang van zomertijd naar wintertijd of omgekeerd. Een uur meer of minder slapen vraagt om een verandering in bepaalde gewoontes. Je kindje kan plots minder honger hebben, moeilijker slapen of enkele dagen slechtgehumeurd zijn. Om de uurwisseling voor jullie beiden zo vlot mogelijk te laten verlopen, zetten we enkele tips voor je op een rijtje.

Tips voor baby’s van 0 tot 4 maanden

Jonge baby’s hebben vaak nog geen echt slaapritme. Voor hen zal de uurwisseling wellicht weinig verschil maken. Waarop kan je wel letten?

  • Let bij jonge baby’s vooral op de vermoeidheidssignalen en de wakkertijden om een goed dagritme aan te houden.
  • Heb jij een jonge baby die vrij laat aan de nacht start? Zorg dan voor voldoende daglicht overdag, zeker in de ochtend, en probeer vaak naar buiten te gaan.
  • Om de avond dan rustig in te leiden, kan je een uurtje voor bedtijd het licht dimmen of de gordijnen sluiten. Het is ook een goed idee om het geluid te beperken in de woonkamer en actieve spelletjes te houden voor de dag erna. Dit kan allemaal helpen om het slaaphormoon te activeren.

Tips voor kindjes ouder dan 4 maanden

Als je kindje al wat meer structuur heeft (een vast ochtenduur, dutjes op regelmatige tijdstippen, vaste bedtijd…), dan kan de overschakeling naar wintertijd of zomertijd toch tijdelijk wat roet in het eten gooien. Om dit in goede banen te leiden, heb je 4 opties.

Optie 1: proactief, een week op voorhand starten

Wil je de overgang zo zacht mogelijk maken of heb je een erg gevoelig kleintje? Dan is het aangeraden om een week voor de uurwisseling al aan de slag te gaan. Start de dag 10 tot 15 minuten vroeger of later (afhankelijk of je overschakelt op zomeruur of winteruur) en ga zo om de 2 dagen een stapje verder. Vervroeg of verlaat ook alle dutjes, voedingsmomenten en bedtijd. Onderstaand schema geeft een goed overzicht van hoe de week er zou kunnen uitzien.



Tip

Merk je dat vroeger slapen ‘s avonds een probleem vormt? Dan kan je je kindje wat vroeger wekken van zijn laatste dutje, zodat de maximale wakkertijd tot bedtijd toch gehaald wordt.

Belangrijk

Deze schema’s zijn ontwikkeld voor de overgang van wintertijd naar zomertijd. Natuurlijk kunnen ze ook gebruikt worden voor de overgang van zomeruur naar winteruur. In plaats van het dagschema te vervroegen, ga je het dan geleidelijk aan verlaten.


Optie 2: een beetje korter op de bal, enkele dagen op voorhand starten

Gaat je kindje vlot om met veranderingen? Dan kan je ook wat dichter tegen het weekend het uur bijsturen. Hier start je bijvoorbeeld op woensdag en schuif je elke dag 15 tot 20 minuten op.



Optie 3: in het weekend zelf starten

Lukt het niet om in de week voor de uurwisseling aan de slag te gaan? Dan kan je ook in het weekend van de uurwisseling zelf de aanpassing doorvoeren. Bij de overschakeling naar zomertijd start je op zaterdagochtend dan 30 minuten vroeger, zodat bedtijd ook 30 minuten eerder valt. Op zondag sta je opnieuw een half uur vroeger op (wat dan het “normale” uur wordt) en ook bedtijd verloopt op zondagavond dan op het nieuwe uur.



Optie 4: je doet niets

Je kan er ook voor kiezen om niets te doen en in één keer over te stappen. Dat wil zeggen dat jullie gewoon opstaan op het normale uur. Sommige kinderen zullen probleemloos omschakelen, terwijl anderen in de week na de omschakeling wellicht nog wat zullen moeten bekomen.

Tip

Je kan op de dag van de uurwisseling de normale routine van je kindje volgen, maar dan op het “nieuwe” uur.

Voorbeeld voor de overstap naar zomeruur:
Doet je kindje normaal een dutje om 12 uur, dan kan je het dutje nu even om 13 uur aanbieden (het oude 12 uur). Vervolgens kan je de dagroutine in de loop van de volgende week/weken stap per stap verschuiven, tot het moment dat je kindje vroeger wakker wordt en naar het “oude uur” terugkeert. Van zodra je dit ziet, kan je het dutje opnieuw om 12 uur voorzien.

Bij zomertijd: wat als je kindje normaal al vroeg wakker is?

Als je kindje normaal vroeg uit de veren is, kan je proberen om de “nieuwe” routine (waarbij je kindje dus een uurtje langer slaapt) aan te houden. De slaagkans hangt erg af van kind tot kind. Onze biologische klok is heel gevoelig voor veranderingen en past zich meestal gewoon terug aan (denk hier maar aan reizen naar andere tijdszones bijvoorbeeld). Maar wie niet waagt niet wint, dus misschien helpt de uurwisseling wel om van je vroege vogel en lange slaper te maken.

Tip

Is je kindje plots vroeg wakker door de verschuiving van winteruur naar zomeruur? Of merk je op een andere manier dat de overgang naar zomertijd invloed heeft? Geef dit dan gewoon even tijd. Blijft het probleem na enkele weken toch bestaan? Dan kan een slaapcoach jou hierin zeker begeleiden.

Slaaptrainers al hulpmiddel

Wanneer je kindje wat ouder is (ongeveer 2 jaar), kan een slaaptrainer handig zijn om hem aan te leren wanneer het tijd is om op te staan. Slaaptrainers gebruiken vaak kleuren om het verschil tussen bedtijd en ochtend aan te duiden. Schijnt het lampje rood, dan kan je kindje nog een beetje blijven liggen. Een groen lampje geeft aan dat het tijd is om op te staan.

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel