Baby’s eerste lach: schateren van plezier!

De eerste stapjes, de eerste woordjes en de eerste glimlach van je baby: als ouder kijk je er reikhalzend naar uit. Dreambaby-expert en psychologe Suzanne Grasstek legt ons uit waarom samen lachen zo belangrijk is.
Baby’s eerste lach: schateren van plezier! 2024-03-13 10:40:27.800684

Wanneer lacht je baby voor het eerst?


Suzanne: “Een pasgeboren baby onderscheidt vormen en grote kleurvlakken en herkent mensen vooral aan geluid, geur en omtrek. Pas na vier weken kan hij of zij de oogjes langdurig op één plek fixeren. Het ideale moment om tijdens de voeding voor het eerst naar mama of papa te lachen.”


Hoe belangrijk zijn die eerste lachjes?


Suzanne: “Lachen is ontzettend belangrijk voor de sociale en de taalontwikkeling van een baby. Een prachtige glimlach spoort ouders en verzorgers aan om een baby te koesteren. Dat zorgt ervoor dat een kindje zich veilig voelt en zin krijgt om de wereld verder te ontdekken.”


Welke soorten lachjes kent je baby?


Suzanne: “Bij de allereerste ‘glimlachjes’ in de baarmoeder (ja, echt waar!) en tijdens het slapen gaat het om een onbewuste training van gelaatsuitdrukkingen. Rond 4 weken herken je de reflexglimlach wanneer je bijvoorbeeld zachtjes tegen je kindje praat. Maar de sociale glimlach ontstaat pas wanneer een baby lacht bij de herkenning van mama of papa. Vanaf dat moment neemt je kindje ook steeds vaker actief deel aan grappige spelletjes.”


Vanaf welke leeftijd kent je kindje humor?


Suzanne: “Humor omvat alle onverwachte zaken die je doen lachen, maar het is ook een uitlaatklep voor emoties. Wanneer je baby van 3 maanden een verwachtingspatroon ontwikkelt, gaat hij of zij lachen om gekke geluidjes of grappige gezichten. Op de leeftijd van 8 maanden zorgen allerlei kiekeboe-spelletjes voor een schaterlach, omdat mama of papa die verdwijnt en terug verschijnt emoties losmaakt.”   


Je baby laten lachen? 10 leuke manieren!


  1. Blaas op de buik van je baby en maak plofgeluidjes.
  2. Kietel je kindje zachtjes met een veer.
  3. Je baby ontdekt graag nieuwe geluiden: scheur een stukje papier of knisper met aluminiumfolie.
  4. Paardjerijden: zet je kleintje op je knieën, beweeg op en neer en hinnik.
  5. Gebruik hoge en grappige stemmetjes bij het vertellen van verhaaltjes.
  6. Je baby is om op te eten zo lief? ‘Hap’ met je mond in de buik van je baby en maak er geluid bij.
  7. Geef eskimokusjes door met je neus langs het neusje van je baby te wrijven.
  8. Trek grappige snoeten, terwijl jullie samen voor de spiegel staan.
  9. Trekt je baby de wijde wereld in? Ga er achterheen … op handen en voeten.
  10. Wedden dat je eigen lach zo aanstekelijk werkt dat jullie samen in schaterlachen uitbarsten?


Nog meer lachen!


Samen lachen met je kleintje maakt jullie band hechter. In onze webshop vind je allerlei leuke speeltjes met gekke geluiden in de categorieën Speelgoed 0-6 maanden en Speelgoed 6-12 maanden. Of lees samen een grappig boek.


Deel dit artikel