Babyvoeding: alternatieven voor het klassieke trio aardappelen-vlees-groenten

Wie varieert, eet een pak evenwichtiger. En dat geldt ook voor kinderen. De basis bestaat altijd uit groenten, een koolhydraatbron en een eiwitbron, maar weet dat je heel wat kan variëren in hoe je een evenwichtige maaltijd samenstelt. Voedingsdeskundige Jasmine Leyssens stelt haar alternatieven voor het klassieke aardappelen-vlees-groenten aan je voor en geeft meteen enkele nuttige tips.
Babyvoeding: alternatieven voor het klassieke trio aardappelen-vlees-groenten 2024-03-06 15:01:06.246287

Wanneer starten met vaste voeding?

Vanaf 6 maanden wordt vaste voeding noodzakelijk. Je kindje heeft nu meer energie en ijzer nodig. Als je flesvoeding geeft, mag je al vanaf 4 maanden starten met vaste voeding. Geef je borstvoeding? Dan wacht je best tot je kindje 6 maanden oud is. Of je nu start met fruit- of groentepap maakt niet uit. Je start met één type voeding en van zodra dit goed gaat, start je met de andere voeding.


  Groentepap

De verhouding van groentepap is altijd 2/3e groenten en 1/3e koolhydraten. Vaak zijn dit aardappelen, pasta of rijst. Kies eerst voor licht verteerbare groenten zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie, etc.

 Fruitpap

Voor fruitpap kies je best voor vers en zacht seizoensfruit. Start met zachte smaken zoals banaan, appel, peer, etc. Als dat goed lukt, kan je beginnen combineren met andere soorten fruit. Vanaf 12 maanden kan je starten met stukjes fruit als tussendoortje. Afwisseling tussen fruitsoorten zorgt voor een gevarieerde inname van vitamines.

Koek of koekjesmeel wordt soms aan fruitpap toegevoegd om de fruitpap in te dikken, maar is niet altijd noodzakelijk. Is je fruitpap voldoende vast? Laat de koek of het koekjesmeel dan achterwege. Als het lijkt alsof je kindje niet verzadigd raakt, kan je de fruitpap wel rijker maken door ongezoete meel of vlokken toe te voegen​. 

Gedroogd fruit is zeer geconcentreerd in suikers en is niet hetzelfde als vers fruit.

Alternatieven voor aardappelen

Aardappelen zijn een bron van vezels en kalium. Goed voor je baby dus, al zijn er ook heel wat alternatieven waarmee je kan afwisselen.

  • Rijst, pasta, tarwe of rogge zijn goede alternatieven voor aardappelen.
  • Zoete aardappelen bereid je zoals gewone aardappelen, maar hebben een zoetere smaak.
  • De aardpeer is een knolgewas met een zachte, zoete smaak.
  • Afwisselen kan met volkoren deegwaren in plaats van witte deegwaren (vanaf 12 maanden).
  • Bulgur zijn tarwekorrels en een bron van vezels (vanaf 12 maanden).
  • Quinoa-zaden zijn een bron van eiwitten en vezels en bevatten geen gluten (vanaf 12 maanden).
  • Couscous is een graanproduct en bestaat uit durumtarwe en water (vanaf 12 maanden).

Bulgur, couscous en quinoa geef je best vanaf 12 maanden, van zodra je kind gewoon is om brokjes te eten.

Alternatieven voor vlees

Als eiwitbron hoef je niet steeds te kiezen voor vlees. Ook vis, gevogelte, eieren en plantaardige alternatieven passen in een gezonde en gevarieerde voeding. Het is wel belangrijk dat je kindje voldoende eiwitten eet, aangezien hij in volle groei zit. Jasmine: “Het basisprincipe is: varieer de voeding, met voldoende afwisseling tussen dierlijke en plantaardige eiwitbronnen”

Vanaf 6 maanden kan je vlees en vis af en toe vervangen door:

  • ½ ei of 1 eidooier
  • 20 – 40 g tofoe of sojakaas
  • 35 - 70 g gepureerde en gezeefde peulvruchten (=1-2 eetlepels)
  • 20 – 40 g mycoproteïne (Quorn)

Vanaf 12 maanden:

  • 1 ei of eidooier
  • 40 g tofoe of sojakaas
  • 25 g tempé
  • 25 g seitan of vegetarische burger
  • 70 g gepureerde en gezeefde peulvruchten (= 1 à 2 eetlepels)
  • 40 g mycoproteïne (Quorn)

Vegetarische opvoeding

Wil je je kind vegetarisch opvoeden? Dan is een lacto-(ovo)-vegetarische voeding aanbevolen. Dit wil zeggen dat je kindje wel nog voedingsmiddelen op basis van melk en eieren eet. Informeer je goed vooraf en let erop dat je kindje nog genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt.

Tussendoortjes

Vanaf 9 maanden kan je af en toe een speciaal vitaminekoekje voor baby’s geven. Fruit, rijstwafels en crackers zijn uitstekende alternatieven, maar ook soep of verse groentjes kunnen als tussendoortje. Zorg wel dat je het aantal tussendoortjes beperkt zodat je baby nog voldoende eetlust heeft op het moment van de maaltijd.

Noten vermijd je best tot je kindje 4 jaar oud is wegens verstikkingsgevaar.

Mag je baby suiker eten?

Je kindje eet best zo weinig mogelijk suiker. Er is natuurlijk wel een verschil tussen suikers die van nature aanwezig zijn in voedingsmiddelen (zoals suiker in fruit) en suikers die worden toegevoegd aan een voedingsmiddel (bv. suiker in koekjes, snoep, yoghurts). Natuurlijke suikers kan je zorgeloos aan je baby serveren. Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers beperk je best zoveel mogelijk. Dat geldt trouwens ook voor alternatieven zoals palmsuiker, agavesiroop, honing, etc.

Ook lightproducten en zoetstoffen zoals Stevia, aspartaam, Acesulfaam-K… worden voor kinderen afgeraden. Deze zoetstoffen zijn veilig om te gebruiken, maar bij kinderen wordt de aanvaardbare dagelijkse inname sneller bereikt.


Deel dit artikel