10 stappen om makkelijk een luier te verversen

Een baby gebruikt ongeveer 8 luiers per dag en moet dus ook evenveel verschoond worden. Maar dat hoeft helemaal geen tijdrovende, vervelende klus te zijn. Met dit stappenplan heb je het verluieren zo in de vingers én maak je er een plezante gebeurtenis van!
10 stappen om makkelijk een luier te verversen 2024-03-13 13:13:00.616703

Een schone luier in 10 eenvoudige stappen

 Leg alles bij de hand

Laat je baby nooit alleen achter tijdens het verschonen. Billendoekjes, billencrème, schone luiers: leg alles wat je nodig hebt bij het verluieren binnen handbereik.


TIP: Blijft je kindje maar niet stil liggen? Dan kan je het verzorgingskussen ook op de grond leggen. Zo kan hij zeker niet vallen en ben jij meer op je gemak. 


 Maak de luier los

Maak de luier los en doe hem verder open. Veeg de ontlasting weg en breng de voorkant van de luier tot onder de billetjes.


 Maak de voorkant schoon

Begin bij de buik van je kindje en maak daarna de beentjes en het geslachtsdeel schoon. Gebruik daarvoor voldoende luierdoekjes.


 Maak de billetjes schoon

Neem de enkels van je kindje in één hand en til ze omhoog. Hou een vinger tussen de enkels om je baby geen pijn te doen. Reinig de billetjes met luierdoekjes en verwijder de luier.


 Gooi de vuile luier weg

Vouw de luier dicht en doe hem in de vuilnisbak of luieremmer.


 Schuif de nieuwe luier onder je kindje

Neem de enkels van je baby weer in je hand en schuif het deel van de luier met de plakstrip onder je kindje. Let erop dat de bovenrand van de luier rond het middel zit.


 Vouw de voorkant voor het buikje

Leg de benen van je baby neer en vouw de voorkant van de luier voor het buikje.


 Plak de luier vast

Maak de plakstrip aan één kant los en plak vast. Doe hetzelfde aan de andere kant.


 Controleer de luier

Let erop dat er ongeveer 1 vinger ruimte is tussen het buikje en de luier en dat de randjes aan de beentjes naar buiten wijzen.


 De kleertjes kunnen weer aan

Baby is helemaal schoon!


Maak van het verluieren een leuke gebeurtenis: 4 tips

  • Een speelgoedje kan de aandacht afleiden. Zeker een bijzonder speeltje dat alleen tijdens het verschonen tevoorschijn komt, blijft interessant. Geen speelgoed bij de hand? Kietel zijn blote buikje of teentjes, of geef hem een voorwerp in zijn handen (je sleutelbos, een pakje vochtige doekjes …). 
 "Mijn zoon is een woelwatertje. Zo erg zelfs dat hij enkele weken geleden bijna van de luiertafel viel toen ik hem aan het verschonen was. Ik schrok echt! Sindsdien hou ik wat speeltjes bij de hand om hem af te leiden terwijl ik bezig ben. Ons luiermoment verloopt een stuk rustiger. Fred speelt terwijl ik gewoon mijn ding kan doen." – Mama Marie
  • Hang een spiegel boven het verzorgingskussen zodat je baby naar zichzelf kan kijken. Zo is hij afgeleid en wordt hij zich meer bewust van zijn bewegingen en gezichtsuitdrukkingen. Is een spiegel niet mogelijk? Dan kan je ook veranderen van plaats. Een nieuwe omgeving kan zorgen voor extra afleiding
  • Baby’s zijn heel gevoelig. Als jij laat merken dat je dat verluieren vreselijk vindt, dan zal je kleintje dat merken. En dat heeft een invloed op zijn humeur. Door opgewekt te praten of samen een liedje te zingen, kan je van dat vervelende verluieren een fijn moment maken. 
  • Maak van het verluieren een leerzaam moment, bijvoorbeeld door samen te tellen of het alfabet op te zeggen. Hierdoor concentreert je baby zich op iets anders, en het is nog eens nuttig ook!

 

Populaire artikelen:

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel