Babykledij wassen: 6 handige tips

Yes, de babyuitzet is klaar! Je hebt alle babykledij zorgvuldig uitgekozen en de kleertjes liggen netjes opgevouwen in de kast. Maar hoe was je babykledij? Was je nu best op 60 °C? En wat met wasverzachters? Wij verzamelden 6 handige wastips voor jou.
Babykledij wassen: 6 handige tips 2024-06-21 09:58:11.035010

Maak de wasmachine schoon

Propere kledij start met een propere wasmachine. In de wasmachine blijft veel verborgen vuil achter; laat je toestel daarom af en toe zonder was op 90 °C draaien. Vaarwel vuil en bacteriën!

Was babykledij op voorhand

Haal de kleertjes maar weer uit de kast, want babykledij was je best op voorhand. De babyhuid is heel zacht, gevoelig en 4 tot 5 keer dunner dan de huid van volwassenen. Door babykledij vooraf te wassen, voorkom je irritatie en allergische reacties.

     TIP: was alle babykledij, dekentjes, tetradoeken, etc. ten laatste zo’n 3 à 4-tal weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum. Zo ligt alles zeker klaar tegen de komst van je baby.

Volg de instructies op het waslabel

Je hoort wel vaker dat babykledij op 60 °C moet worden gewassen. Want hoe hoger de temperatuur, hoe dodelijker voor bacteriën. Toch is dat niet altijd zo’n goed idee. Wassen op 60 °C is niet erg milieuvriendelijk, meestal niet nodig en veel babykledij kan er ook helemaal niet tegen. Die hoge temperaturen worden aangeraden voor body’s, bedtextiel, tetradoeken en handdoeken. Voor de overige babykledij kan je gewoon de instructies op het waslabel volgen.

Kies voor wasmiddel met een neutrale pH-waarde

Een doorsnee wasmiddel zit boordevol parfum en andere irriterende stoffen. Niet zo fijn voor de gevoelige babyhuid, dus. Ook steken mogelijke allergieën pas na de geboorte de kop op, waardoor de huid nog sneller geïrriteerd kan raken. Kies daarom voor een wasmiddel met een neutrale pH-waarde, geschikt voor baby’s.

Vermijd wasverzachter

Ook wasverzachter zit vol geur- en kleurstoffen. Vermijd daarom wasverzachters of kies een speciale wasverzachter voor baby’s.

Strijk voor extra schone kledij

De temperaturen van een strijkijzer gaan makkelijk tot 200 °C. Als je weet dat bacteriën temperaturen vanaf 60 °C niet kunnen overleven, is strijken dus een uitstekende manier om babykledij extra schoon te maken. Natuurlijk heb je als kersverse mama heel wat omhanden. Geen tijd of gewoon geen zin om te strijken? Gewoon plooien is ook meer dan oké.




Deel dit artikel