Babymassage: de voordelen voor ouders en baby

Met een babymassage herbeleeft je baby dat warme gevoel van in de buik. Heerlijk ontspannend. Tegelijk kan een babymassage ook krampjes verminderen en jullie nog dichter bij elkaar brengen. Kortom: voordelig voor ouders en baby!
Babymassage: de voordelen voor ouders en baby 2024-07-19 13:43:38.731313

Babymassage: voordelen voor je baby

  • Hij wordt er ontspannen van. Want dankzij een babymassage maakt je baby minder het stresshormoon cortisol aan. Hij wordt er dus kalmer van en de hippocampus – de hersenstructuur die onder andere verantwoordelijk is voor het geheugen – kan zich hierdoor beter ontwikkelen. 
  • Het vermindert krampjes. Dat komt omdat het serotinegehalte omhooggaat, waardoor de pijnprikkels verzachten. 
  • Jullie krijgen een meer innige band. Een babymassage stimuleert namelijk ocytocine, het zogenaamde ‘liefdeshormoon’, en wekt op die manier gevoelens van verbondenheid, vriendschap, warmte en liefde op. 
  • Je baby wordt zich meer van zijn lichaam bewust. Baby’s die vaak aangeraakt worden, kennen sneller de grenzen van hun lichaam.
  • Fysieke panningen worden weggenomen en de wrijving van de huid stimuleert het zenuw- en lymfestelstel en de bloedcirculatie. 


Babymassage: ook jij hebt er baat bij

  • Je beleeft rustigere nachten, want een massage verbetert de slaapcyclus van je baby.
  • Je leert je baby beter kennen. Je leert te luisteren naar je kindje. Je leert zijn lichaamstaal kennen. 
  • Je krijgt meer vertrouwen in jezelf. Je communiceert zonder woorden met je kindje. Je gaat intuïtief aanvoelen wat hij nodig heeft. 


Papa of mama?

Mama’s nemen nog altijd vaker de zorgende rol op zich. En masseren ligt in die zorgende lijn. Wil je als papa dichter bij je baby komen, dan is een babymassage de ideale manier om jullie band te versterken!


6 weken: tijd voor de eerste babymassage

6 weken is de ideale leeftijd voor de eerste babymassage. Op die leeftijd is je baby iets minder fragiel en kan je ook meer druk geven tijdens het masseren. Je kent je baby dan ook al beter, waardoor jij ook zelfzekerder bent. Wacht wel niet te lang; als je er bijvoorbeeld mee wacht tot 2 jaar, zal je kindje moeilijker kunnen stilliggen.

En hoe lang masseer je? Bij baby’s jonger dan 6 maand, is een 15-tal minuutjes minuutjes massage voldoende. Van zodra je baby 6 maand is, mag je al eens iets langer proberen.


Het juiste moment

Kies een moment waarop je baby ontvankelijk is voor een massage en creëer de juiste atmosfeer. Schakel zo veel mogelijk andere prikkels uit. Weinig licht, lekker warm en rust. En blijf vooral ook zelf rustig. Als je last hebt van stress, draag je die tijdens het masseren over op de baby. 

In sommige gevallen is een massage trouwens niet wenselijk:

  • Als je baby erg moe is en vecht tegen de slaap
  • Als hij honger heeft
  • Als hij een inenting heeft gekregen of koorts heeft. Want een massage stimuleert ook een verhoogde lichaamstemperatuur.
  • Als je baby zelf aangeeft dat hij zich niet comfortabel voelt, stop je beter met masseren.



Deel dit artikel