Zo ga je veilig met je baby in de zon

Zomer: het woord alleen al doet dromen van zon, zee en strand. Maar de zomer brengt ook hitte, zonnebrand, insectenbeten en kans op uitdroging met zich mee. Geen paniek: met deze tips geniet je gegarandeerd van een zorgeloze vakantie!
Zo ga je veilig met je baby in de zon 2024-03-18 06:27:33.904726

Tips tegen verbranden

Dermatologen raden aan om kinderen jonger dan 1 jaar niet rechtstreeks bloot te stellen aan de zon. Vanaf 1 jaar kunnen blote armen en beentjes voor een korte periode, maar niet tussen 11 en 15 uur. Rond de leeftijd van 3 jaar mag je kleintje al eens helemaal in de zon, maar zeker niet te lang en op voorwaarde dat hij goed beschermd is.

Zo bescherm je je baby in de zon:

  • Kies voor een zonnecrème die speciaal ontwikkeld is voor baby’s, met een SFP van minimum 50.
  • Smeer je baby in 30 minuten voor jullie in de zon gaan en herhaal dit om de twee uur. Ook na het zwemmen en afdrogen smeer je opnieuw. Je kindje kan trouwens ook verbranden in de schaduw. Bescherm hem dus ook onder de parasol of als het bewolkt is. Kleertjes alleen houden niet alle uv-stralen tegen en zelfs door de autoruit kan zonlicht schadelijk zijn. Hou daar dus zeker rekening mee.
  • Doe je kindje na het smeren een wijd T-shirt aan en zet hem een pet of zonnehoedje op dat ook de ogen en de nek beschermt. Zijn de kleertjes nat? Vervang ze dan door droge; die laten minder uv-stralen door. Of kies voor een uv-werend zwempakje.
  • Bescherm je baby’s oogjes met een goede zonnebril met CE-label en uv-filter. In Midden-Europa volstaat meestal filtersterkte 2. Aan de zee is sterkte 3 aangeraden. Bij het skiën kies je het best voor een bril met sterkte 4.
  • Smeer je kindje na een dagje zon in met een verkoelende aftersun, ook als hij niet verbrand is.

Wat als je kind verbrand is door de zon?

Is je kindje toch verbrand? Haal hem dan meteen uit de zon en laat zijn huidje afkoelen met natte handdoeken of een lauwe douche. Smeer je kindje zo vaak als nodig in met aftersun en zorg dat hij voldoende drinkt. Hou je kindje de volgende dagen ook uit de zon. Wordt je kleintje ziek, krijgt hij hoofdpijn of misschien zelfs uitslag of blaren? Contacteer dan zeker een arts.

Uitdroging bij je baby voorkomen

Vooral de allerkleinsten drogen sneller uit als het warm is. Zo kan je uitdroging bij kinderen voorkomen:

  • Als je nog borstvoeding geeft, voed je je baby best vaker.
  • Drinkt je baby flesjes? Geef dan een beetje extra water. Een handig trucje: geef je baby een vochtig washandje om op te sabbelen.
  • Zorg voor verfrissing met lauwe badjes.
  • Vermijd buitenshuis gaan tijdens de warmste uren van de dag, tussen 11 en 16 uur. Als een uitje niet te vermijden is, zorg dan voor maximale bescherming tegen de zon.
  • Zorg voor voldoende luchtcirculatie in de ruimte en laat je kindje nooit alleen in de auto zitten.

Symptomen van uitdroging

Dit zijn tekenen van uitdroging bij je baby:

  • Je baby plast minder en de urine is donkerder. Normaal plast een baby 6 keer per dag en is zijn urine lichtgeel.
  • Je kindjes huid, lippen en/of mond zijn droog.
  • Ongewoon woelig of prikkelbaar gedrag is ook een teken. Of je baby slaapt veel en wekken is moeilijker dan normaal.
  • Je baby heeft het moeilijk om te ademen.
  • De huid heeft een vreemde kleur: bleek of net rood.
  • Je baby heeft koorts, hoofdpijn, braakt en/of heeft diarree.

Twijfel je? Neem dan contact op met je arts.

Tips tegen muggenbeten

In de zomer worden ook insecten actiever. Muggen, wespen, bijen… ze prikken met veel plezier. Na de beet zwelt de prikplaats altijd wel een beetje of wordt het rood en jeukt het vaak. Klaagt je kindje over duizeligheid of misselijkheid? Dan kan het zijn dat hij allergisch reageert. Contacteer dan meteen je dokter. Wil je muggen op een natuurlijke manier op afstand houden? Dat kan bijvoorbeeld met muggenwerende stickers of een muggenwerend apparaat. 


Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel