Nesteldrang: wat is dat precies?

Ben je zwanger en kan je plots aan niets anders meer denken dan babyspullen kopen en je huis schoonmaken? Dan heb je wellicht te maken met nesteldrang. Maar waar komt dat nu precies vandaan?
Nesteldrang: wat is dat precies? 2024-03-01 13:44:05.407921

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang is een gevoel dat veel zwangere vrouwen overvalt tijdens het tweede of derde trimester van hun zwangerschap. Voel je nesteldrang, dan heb je opeens de neiging om je ‘nest’ voor te bereiden op de komst van je baby. Je houdt bijvoorbeeld een heuse lenteschoonmaak (ongeacht of het nu wel of geen lente is), geeft elke kamer een nieuw likje verf of koopt allerlei babyspullen die je al dan niet nodig hebt.


Waar komt nesteldrang vandaan?

In de oertijd was het best een uitdaging om een baby op de wereld te zetten. Moeders moesten op zoek gaan naar een veilige en schone omgeving, waar ze in alle rust konden bevallen van hun kleintje. Ook toen ervaarden vrouwen al een soort onstopbaar instinct om op tijd te beginnen aan hun ‘nest’.

Hoewel wetenschappers er moeilijk de vinger op kunnen leggen wat er precies gebeurt in ons lichaam als we nesteldrang voelen, is het wel duidelijk dat hormonen er iets mee te maken hebben. Opmerkelijk is ook dat vrouwen met nesteldrang actiever worden naarmate de uitgerekende datum nadert, hoewel ze op dit punt juist minder energie hebben dan in de eerste maanden van hun zwangerschap.


Nesteldrang: krijgt iedereen het?

Nesteldrang is heel normaal, al krijgt niet iedereen ermee te maken. Ook voel je nesteldrang niet per se bij elke zwangerschap. Zo kan het zijn dat je het enkel ervaart bij je eerste kleintje, of juist pas bij je tweede. Wist je trouwens dat ook je partner nesteldrang kan ervaren? Een laatste mini-verbouwing, nog wat meubels in elkaar timmeren… Het kan erop wijzen dat je partner ook nesteldrang te pakken heeft. Meestal worden partners wel aangestoken door de nesteldrang van hun zwangere vrouw.


Wel of niet aan toegeven?

Eerlijk: hoe vaak gebeurt het dat je zin hebt om je hele huis onder handen te nemen? Geef dus gerust toe aan je nesteldrang; er is geen beter moment voor taken als deze nu je baby nog in je buik zit. Eens je kindje er is, heb je vast genoeg andere dingen aan je hoofd. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je naar je lichaam blijft luisteren. Ben je met volle moed begonnen aan je grootse plannen, maar ben je sneller moe dan verwacht? Stop er dan mee en ga gewoon lekker in de zetel liggen. Genoeg rusten is ook een goede voorbereiding op de komst van je baby!


Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier