12 weken zwanger, tijd om het grote nieuws bekend te maken!

Een kindje krijgen is een van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 12? Dit kan je verwachten.
12 weken zwanger, tijd om het grote nieuws bekend te maken! 2024-02-28 14:35:41.205823

Je baby bij 12 weken zwanger

12 weken zwanger… Het is moeilijk te geloven dat je kleintje al 3 maanden volop aan het groeien is in jouw buik. In die twaalf korte weken is je baby zo gegroeid en veranderd. Je baby is nu zo groot als een pruim! Op dit punt in de zwangerschap is de basis van je baby gevormd. De handen hebben vingers en de voeten kleine teentjes, ook zitten de belangrijkste organen nu op hun plaats. De melktanden beginnen onder het tandvlees te groeien en op de vingers vormen de nagels zich. Ondanks dat je baby zo snel groeit, is het nog eventjes wachten op die eerste schopjes. Je kan je kindje doorgaans tussen 16 en 20 weken voor het eerst echt voelen.

Zo groot als een pruim

GEWICHT
20 gr

LENGTE
6 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 12 van de zwangerschap?

12 weken zwanger, dat betekent ook de start van een nieuw trimester! Die nieuwe mijlpaal betekent goed nieuws, want in het 2e trimester heb je doorgaans minder last van zwangerschapskwaaltjes dan in het 1e trimester.

12 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Je baarmoeder is aan het groeien en wordt daardoor flink opengerekt, met een soort krampende pijn tot gevolg. Dit wordt groeipijn genoemd. Veel vrouwen vergelijken deze pijn met menstruatiepijn.


Naast groeipijn kan je ook last hebben van bandenpijn. Bandenpijn kan je voelen in de onderbuik, ter hoogte van de liesstreek. Bandenpijn wordt veroorzaakt door de banden die langs de zijkant van je baarmoeder lopen. Doordat je baarmoeder flink groeit kunnen de banden overrekt raken, met een pijnlijk gevoel tot gevolg.

Om je baby te voelen is het nog iets vroeg. Pas binnen een aantal weken zal je de eerste belletjes of vlinders voelen; dit zijn de eerste kleine tekenen dat je kindje zich goed aan het uitleven is in je buik.


Zwangerschapssymptomen

De eerste zwangerschapssymptomen kunnen vanaf nu beginnen afnemen, maar de kans dat ze volledig verdwijnen is klein. De meeste vrouwen hebben in week 12 van de zwangerschap nog steeds last van misselijkheid. Dat is niet erg, het is een onderdeel van een normale zwangerschap.

Misselijkheid wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormonale balans. In de beginfase van de zwangerschap produceert het lichaam meer oestrogeen. Dit hormoon is nodig voor de groei en ontwikkeling van de foetus, maar kan ook misselijkheid veroorzaken. Gelukkig gaat de misselijkheid ook weer vanzelf over. Doorgaans is de misselijkheid het ergst in de eerste weken van de zwangerschap en gaat ze geleidelijk aan over tegen het 2de trimester. Sommige vrouwen blijven echter gedurende de volledige zwangerschap last hebben van misselijkheid, zij het in meerdere of mindere mate.

In de meeste gevallen is er geen verband tussen misselijkheid en het geslacht van je baby. Er wordt weleens gezegd dat vrouwen die veel last hebben van ochtendmisselijkheid in de zwangerschap een meisje krijgen. Maar dat is niet wetenschappelijk bewezen.

Duizeligheid is ook een kwaaltje dat vaak gelinkt wordt aan de 12de week van de zwangerschap. Dat komt doordat je bloedsuikerspiegel meer schommelt tijdens je zwangerschap, en doordat je lichaam extra bloed naar je kindje pompt om hem te helpen groeien. Genoeg rusten, regelmatig eten en voldoende drinken is de boodschap.

TIP
Tijdens de workshop zwangerschapsyoga leer je enkele ontspanningstechnieken aan zodat je in alle rust kan genieten van je zwangerschap.

 

Tegen de 12e week van je zwangerschap kan het zijn dat je broeken iets moeilijker dichtgaan of iets minder makkelijk zitten. Je baby is de afgelopen weken namelijk al flink gegroeid en daardoor zetten je baarmoeder en je buik uit. Krijg je te veel last, dan is het een goed idee om uit te kijken naar een zwangerschapsbroek, dat zit veel comfortabeler.

De 12-weken echo

Rond 12 weken krijg je een echo. Deze gebeurt meestal abdominaal. In sommige gevallen kan er ook voor gekozen worden om de echo vaginaal te doen. De gynaecoloog meet tijdens deze echo de dikte van de nekplooi. Dat kan een indicatie geven over het risico op genetische afwijkingen. Ook de NIPT-test (Niet-invasieve prenatale test) gebeurt in week 12. Er wordt dan bloed afgenomen om te onderzoeken of er een verhoogd risico is op het syndroom van Down.

Tijdens de 12-weken echo wordt verder nog gemeten hoe groot je baby is en hoe groot zijn hoofdomtrek is. Misschien kan de gynaecoloog het geslacht al zien, of misschien wagen jullie een gokje aan de hand van de nub-theorie, spannend!

De aankondiging van jullie zwangerschap

12 weken zwanger zijn is een soort magische grens. Het eerste trimester zit er bijna op en het grootste risico op een miskraam is geweken. Tijd om aan vrienden en familie aan te kondigen dat jullie een kindje verwachten. Gaan jullie voor een traditionele buik- of echofoto? Of spreek je familie plots aan met hun toekomstige aanspreektitel ‘dag oma’? Op Pinterest vind je ideeën in overvloed voor een leuke en originele aankondiging van jullie baby!

Je werkgever informeren over je zwangerschap

Je bepaalt zelf wanneer je op het werk vertelt dat je zwanger bent, maar je bent wel verplicht om dit ten laatste 7 weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum te melden (of 9 weken bij een meerling). De gynaecoloog geeft je meestal bij je eerste of tweede echo een attest van zwangerschap mee, dat je dan bezorgt aan je werkgever. Van zodra je werkgever op de hoogte is van je zwangerschap, ben je ook beschermd tegen ontslag. Je kan ook transparant zijn in hoe je je voelt als het eens even wat minder gaat.

TIP
Begin vroeg genoeg met het zoeken naar een crèche of onthaalmoeder. Hier zijn soms lange wachtlijsten voor!


Al stiekem aan het kijken naar de leukste babyspullen en kleertjes? Vraag dan zeker ons magazine aan boordevol inspiratie! En ontdek via deze handige checklists welke artikelen je best wanneer in huis haalt.


Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance