23 weken zwanger: je baby hoort al meer, dag zwangerschapsmasker

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 23? Dit kan je verwachten.
23 weken zwanger: je baby hoort al meer, dag zwangerschapsmasker 2024-10-16 08:34:08.628291

Je baby bij 23 weken zwanger

Vanaf nu ontwikkelt het gehoor van je baby zich beter. Hij zal nu niet enkel jouw hartslag en het geluid van jouw darmen kunnen horen, maar ook al bruuske geluiden van buiten de buik, zoals het geblaf van je trouwe viervoeter of als er iemand niest. Ook na de geboorte zal hij het echter nog heerlijk vinden om naar jouw hartslag te luisteren. Dit geeft hem een gevoel van geborgenheid en veiligheid en vormt als het ware een natuurlijk geluid van ‘white noise’ voor je kleintje. Leg je baby straks dus maar lekker vaak dicht tegen je aan 😊.

Je baby oefent ondertussen ook al volop met ademhalen. Dit doet hij door nog geen lucht, maar vruchtwater in en uit zijn longen te laten stromen. Hierdoor kan het ook gebeuren dat hij af en toe een beetje vruchtwater binnen krijgt en last heeft van de hik.

Vanaf nu tot het einde van je zwangerschap gaat je baby een vetlaagje opbouwen. Hij maakt meer onderhuids vet aan, wat hem ook na de geboorte zal helpen om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Zijn huid heeft nu nog een roze/rode kleur. Dit zal later nog veranderen door het bijkomende vet dat hij blijft opbouwen.

Zo groot als een pompelmoes

GEWICHT
500 gr

LENGTE
30,5 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 23 van je zwangerschap

Vanaf 23 weken of bijna 6 maanden zwangerschap is het onmogelijk om je buikje nog te verstoppen. Tijd om te pronken met je buikje! 😉

De meeste mama’s voelen zich in het tweede trimester van hun zwangerschap terug wat energieker dan in het eerste trimester. Echter kunnen vanaf nu weer nieuwe zwangerschapskwaaltjes optreden. Als je in de zomer zwanger bent, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je oplet voor een zwangerschapsmasker. Bovendien krijgen sommige mama’s vanaf nu te kampen met opgezwollen voeten en enkels.


23 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Wanneer je korte opeenvolgende plofjes voelt in je buik, kan het zijn dat je baby de hik heeft. Je hoeft je hierover zeker geen zorgen te maken. Je baby is zijn ademhaling volop aan het oefenen door vruchtwater in en uit zijn longetjes te laten stromen. Hierdoor kan hij een beetje vruchtwater binnenkrijgen.

Daarnaast worden de spieren in de armpjes en beentjes van je baby steeds sterker. Hij kan ook al eens naar zijn voetje of de navelstreng grijpen. Als je dus plots een felle beweging in je buik voelt, hoef je zeker niet te verschieten. Je kleintje heeft momenteel nog alle ruimte om salto’s te maken in je buik 😉.

Zwangerschapssymptomen

Zwangerschapsmasker

De meeste mama’s krijgen last van een zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd. Dit manifesteert zich als kleine donkere plekjes in het aangezicht op je wangen, neus en voorhoofd. Deze plekjes worden veroorzaakt door een overproductie van het melaninepigment als gevolg van een reactie op hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Mama’s met een donkerdere huid zouden er sneller vatbaar voor zijn. Deze plekjes verdwijnen echter spontaan na de bevalling, wanneer het oestrogeengehalte in het lichaam afneemt. Het is jammer genoeg niet mogelijk om deze plekjes te vermijden, maar je kan je huid wel optimaal beschermen door altijd een goede zonnebrandcrème voor het gezicht te gebruiken en een zonnehoed te dragen in de warme zomermaanden. Te veel blootstelling aan de zon kan deze plekjes namelijk verergeren.

Opgezwollen voeten en enkels

Het is normaal dat je lichaam tijdens de zwangerschap meer vocht aanmaakt. Dit is te wijten aan de zwangerschapshormonen. In de meeste gevallen gaat het om een twee à drie liter extra vocht. Sommige mama’s maken echter meer vocht aan. Dit teveel aan vocht zakt naar beneden en hierdoor ontstaan er opgezwollen voeten en enkels. Je kan dit jammer genoeg niet voorkomen. Het is belangrijk om dagelijks voldoende water te blijven drinken, zout en cafeïne te vermijden en je voeten zo vaak mogelijk omhoog te leggen. Leg je voeten bijvoorbeeld op een bankje als je in de zetel zit en leg een kussen onder je voeten tijdens het slapen. Je kan eventueel ook steunkousen dragen. Enkele weken na de bevalling verdwijnt dit teveel aan vocht spontaan. Wanneer echter ook je gezicht en je handen opzwellen, is het aan te raden je gynaecoloog of huisarts te contacteren.

Vaccins tijdens de zwangerschap

Om je baby extra te beschermen tegen bepaalde ziektes wordt er aangeraden om bepaalde vaccins te laten zetten tijdens de zwangerschap. Tussen 24 en 32 weken zwangerschap zal je gynaecoloog meestal vragen om een afspraak te maken bij je huisarts voor het vaccin tegen kinkhoest. Kinkhoest zorgt voor een ernstig ziekteverloop bij pasgeborenen en jonge kinderen, met soms fatale gevolgen. Maak deze afspraak idealiter samen met je partner, want ook hij of zij laat zich best vaccineren. Bij iedere zwangerschap dient dit vaccin herhaald te worden.

Als je zwanger bent tijdens het griepseizoen, is het ook aan te raden om het vaccin tegen de griep te laten zetten. Dit is zeker veilig en nuttig vanaf 14 weken zwangerschap.

Voor andere ziektes, zoals de windpokken, mazelen, bof en rodehond, is een vaccinatie tijdens de zwangerschap niet mogelijk, omdat de vaccins levend verzwakte virussen van de ziektes bevatten. Indien je je toch graag laat vaccineren, doe je dit bij voorkeur ruim voor de zwangerschap, omdat het om twee vaccinaties gaat. Informeer je hierover best op voorhand bij je huisarts.

Als je van plan bent om naar het buitenland te reizen tijdens je zwangerschap, neem je ook best contact op met je huisarts om te bekijken welke bijkomende vaccins je eventueel nog nodig hebt.

Zwangerschapskledij

Vanaf 23 weken is het bijna onmogelijk om je groeiende buikje nog te verstoppen. Meestal is het rond deze periode dat de meeste mama’s overgaan tot het dragen van aangepaste kledij of zwangerschapskledij. Sommige mama’s kopen kleding in een maatje groter, maar om extra ondersteuning te hebben, bijvoorbeeld op de buik, kan zwangerschapskleding zeker nuttig zijn. Kies voor enkele basics, zoals een paar zwangerschapsbroeken en -jurken. Je kan eventueel je gewone T-shirts en truien blijven doordragen door gebruik te maken van een buikband, hiermee vermijd je een blote buik 😊.

Daarnaast neemt niet alleen je buik toe in formaat, maar ook je borsten groeien mee. Een zwangerschaps- of borstvoedingsbeha is ideaal voor je groeiende borsten: ze zijn flexibel, maar bieden toch voldoende steun.

TIP
Bij de meeste bekende kledingketens wordt tegenwoordig ook zwangerschapskleding aangeboden.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance