26 weken zwanger: meer en meer druk op je blaas

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 26? Dit kan je verwachten.
26 weken zwanger: meer en meer druk op je blaas 2024-02-27 15:08:52.403335

Je baby bij 26 weken zwanger

Je kindje is nu ongeveer zo groot als een krop sla en weegt ongeveer 720 gram. Dat is nog steeds aan de magere kant als je bedenkt dat hij binnen 3 maanden gemiddeld 3500 gram zal wegen. Verder blijven de longen zich druk ontwikkelen. De verschillende takken in de luchtwegen worden gevormd en de longen bereiden zich voor om binnenkort lucht te kunnen in- en uitademen.

Rond 26 weken of 6 maanden gaan de ogen van je kindje open, al is het (nog) niet bekend of hij al meer kan zien dan licht en donker.

Zo groot als een krop sla

GEWICHT
720 gr

LENGTE
33 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 26 van je zwangerschap

Je bent nu in de laatste week van het 2de trimester! Terwijl sommige mama’s last hebben van allerlei vervelende kwaaltjes, genieten anderen zorgeloos van hun zwangerschap. Elke zwangerschap is anders en je kan niet anders dan het nemen zoals het komt. Benieuwd naar hoe andere mama’s hun zwangerschap ervaren of wil jij graag je verhaal delen? Word dan zeker lid van onze community ‘Zwanger met Dreambaby’, de plaats waar je tips kan uitwisselen, ervaringen kan delen, zorgen bespreken en elkaar inspireren.


WEETJE
De hartslag van je kindje zou rond deze tijd ook zo sterk moeten zijn dat je partner het thuis zou kunnen horen d.m.v. een wc-rolletje. Zet het ene uiteinde op je buik, ongeveer 10 cm onder je navel, en het andere aan het oor van je partner. Hou het rolletje niet vast, maar klem het tussen je buik en het oor van je partner. Het kan soms wat zoeken zijn naar de juiste plaats, maar geduld wordt beloond. 🤭


26 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Naast de vervelende zwangerschapskwaaltjes, zoals bandenpijn of harde buiken, begin je nu je kindje ook steeds vaker te voelen. De vlindertjes die je in het begin voelde zijn intussen al lichte schopjes geworden. Vanaf ongeveer 28 weken zal je hem zeker elke dag voelen, dan zijn de bewegingen al zo krachtig dat je ze goed kan voelen, zelfs wanneer de moederkoek aan de voorkant van de baarmoeder ligt.

Voel je je baby even niet, dan kan het altijd zijn dat hij slaapt natuurlijk. Rond deze periode begin je ook steeds meer en meer een patroon te herkennen in de bewegingen van je kindje, wanneer je hem voelt, hoe lang, enz. Geen nood als dit nu nog onregelmatig is of als dat nu nog moeilijk te voelen is, dat patroon ontwikkelt zich de komende weken nog verder. Hou er ook rekening mee dat niet alle baby’s even Voel je je baby even niet, dan kan het altijd zijn dat hij slaapt natuurlijk. Rond deze periode begin je ook steeds meer en meer een patroon te herkennen in de bewegingen van je kindje, wanneer je hem voelt, hoe lang, enz. Geen nood als dit nu nog onregelmatig is of als dat nu nog moeilijk te voelen is, dat patroon ontwikkelt zich de komende weken nog verder. Hou er ook rekening mee dat niet alle baby’s even actief zijn. Sommige mama’s kunnen soms met moeite slapen als hun kindje aan het bewegen is, terwijl andere mama’s daar totaal geen last van hebben.

Zwangerschapssymptomen

Je baarmoeder is nu zo groot dat ze veel druk uitoefent op de omliggende organen, met ongemakjes tot gevolg. Door meer druk op je blaas kan het zijn dat je vaak naar het toilet moet. Dat kan vervelend zijn, maar is op zich niet erg. Als je het gevoel hebt dat je heel veel naar het toilet moet en dat je ook pijn hebt bij het plassen, neem dan zeker contact op met je huisarts of je verloskundige. De kans bestaat dan dat je een urineweginfectie hebt.
Door de groei van je baarmoeder worden ook je darmen meer opzij en naar boven geduwd, wat kan leiden tot darmklachten. Je darmen kunnen hierdoor namelijk gevoeliger worden, waardoor ze minder goed gaan werken. Om darmklachten te verminderen drink je best voldoende water, dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je kindje. Daarnaast kan het ook helpen om voldoende vezels te eten en te blijven bewegen.

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Een zwangere vrouw met een gezond BMI komt gemiddeld ongeveer zo’n 12 kilogram aan tijdens haar zwangerschap. Dat gewicht komt deels van je baby die bij de geboorte gemiddeld ongeveer 3,5 kilogram weegt. Daar komt ook het gewicht van de placenta, het vruchtwater, extra bloed, vocht dat je vasthoudt, grotere borsten, enz. bij.
De gewichtstoename verloopt meestal in fases. Je kan in korte tijd veel aankomen om dan een volgende periode terug wat minder bij te komen.
Gemiddeld kom je tijdens het eerste trimester 1 à 2 kilogram bij, hoewel dit sterk afhankelijk is van vrouw tot vrouw. Vrouwen die veel last hebben van ochtendmisselijkheid zullen bijvoorbeeld minder bijkomen. In het tweede trimester kom je doorgaans het meest aan, dat is ook de periode dat je baarmoeder het meest groeit. Gemiddeld kom je in het tweede trimester 6 kilogram bij. In het derde trimester kom je gemiddeld nog zo’n 3 à 4 kilogram bij.

Draagzak of draagdoek overwegen?

Je baby dragen is niet alleen praktisch, het kan je kindje ook geruststellen tijdens moeilijkere momenten, een hechtere band creëren en het zou zelfs ook bijdragen aan zijn sociale ontwikkeling.
Wanneer je overweegt om je kindje te dragen is het eerste waar je aan denkt ongetwijfeld of je zal kiezen voor een draagdoek of draagzak. Hieronder kort de grootste verschillen op een rijtje:

Draagzak

  • Kant-en-klare manier van dragen
  • Minder makkelijk aan te passen aan je lichaam
  • Vaak accessoires nodig om de draagzak te laten meegroeien met je kindje

Draagdoek

  • Vraagt wat meer tijd om aan te doen
  • Zit altijd en voor iedereen comfortabel
  • Groeit makkelijk mee met je kindje

TIP
Wil je kennismaken met de verschillende draagtechnieken? Probeer dan zeker één van onze workshops in samenwerking met Colruyt Group Academy. Ook onze medewerkers in de winkel helpen je graag bij het kiezen van een draagzak- of doek die bij jou en je kindje past.


Wist je trouwens dat je best wacht tot je kindje geboren is om een drager uit te kiezen? Zo kan je in de winkel meteen testen wat goed voelt voor jou, je partner en je kindje.



Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance