32 weken zwanger: minder ruimte voor je baby, jij sneller buiten adem

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 32? Dit kan je verwachten.
32 weken zwanger: minder ruimte voor je baby, jij sneller buiten adem 2024-02-26 14:58:14.837239

Je baby bij 32 weken zwanger

De laatste 8 weken in je buik zijn aangebroken. Met 8 maanden wordt je kindje stilaan te groot voor de baarmoeder, waardoor hij zich oprolt in de zogenaamde foetushouding. Die laatste weken blijft je baby wel nog groeien, maar dan vooral in gewicht. Dat gewicht komt grotendeels van het lichaamsvet. Doordat de laag lichaamsvet dikker wordt, wordt de huid van je baby ondoorzichtig en meer rozig.

Je kindje gaat nu ook steeds meer met zijn hoofd naar beneden liggen. Mocht je kindje nog in stuit liggen, hoef je je nog niet meteen zorgen te maken, je kindje heeft nog voldoende tijd om met zijn hoofdje naar beneden te draaien.

Zo groot als een courgette

GEWICHT
1800 gr

LENGTE
40 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 32 van je zwangerschap

Vanaf week 32 zal je gynaecoloog je graag tweewekelijks zien tot week 36, daarna zal je wekelijks op controle mogen. Je baby blijft goed groeien en dat brengt wat ongemakken met zich mee, zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van kortademigheid. Die groei, vooral in gewicht dan, kan er ook toe leiden dat je vaker of sneller last hebt van rugpijn. Je rug wordt door het gewicht van je baby als het ware naar voor getrokken en dat kan voor een zeurende pijn zorgen.
Daarnaast zijn het jullie laatste weken voor de bevalling en meteen ook de laatste weken die jullie hebben om nog het één en ander voor te bereiden. Een spannende tijd!


32 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Nu je baby minder plaats krijgt om te bewegen en hij stilaan volledig gevormd is, kan het zijn dat je hem minder voelt bewegen. Logisch ook als je bedenkt dat hij voor ongeveer 90 % van de dag slaapt. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken. Het is wel belangrijk dat je je kindje elke dag voelt bewegen. Je zal merken dat de bewegingen minder krachtig en intens worden, al kunnen ze wel ongemakkelijker aanvoelen, doordat je kindje veel minder plaats heeft en zo meer druk zet op bepaalde organen bij het bewegen.

Je baby kan zich ook nog steeds draaien in je buik. Afhankelijk van hoever je bent en hoe groot je kindje al is, kan je dit in meerdere of mindere mate voelen. Meestal beweegt je hele buik mee als je kindje rond deze periode draait. Je voelt niet de gebruikelijke schopjes, maar eerder een duwbeweging in je buik. De draaibeweging gebeurt ook eerder geleidelijk aan in vergelijking met de plotse schopjes.

In het laatste trimester begint je baby meestal ook in te dalen. Het indalen is een geleidelijk proces en kan gepaard gaan met krampen in de onderbuik of stekende pijn in de liezen en kan ook leiden tot harde buiken of oefenweeën. Sommige mama’s voelen de indaling goed, terwijl andere mama’s er nauwelijks iets van merken.


Zwangerschapssymptomen

Kortademigheid

Je kindje en baarmoeder zijn nu al zo groot dat ze tegen je longen kunnen duwen. Hierdoor kunnen je longen bij het ademen moeilijker uitzetten, waardoor je dus snel kortademig kan zijn. Jouw kortademigheid heeft geen invloed op je kindje, hij krijgt nog steeds al zijn zuurstof via de placenta.


De eerste weken na de bevalling voorbereiden

Ook al is het nog een 8-tal weken wachten op je kindje, toch denk je best ook al eens na over hoe je je leven die eerste weken zo makkelijk mogelijk kan maken. Door een goede voorbereiding kan je je die eerste weken meteen volledig focussen op jullie nieuwe gezin.

Weet ook dat je beroep kunt doen op kraamhulp. Een kraamzorg kan je helpen bij lichte huishoudelijke taken of bij de verzorging van je kindje. Zo kan jij even de tijd nemen om op adem te komen en even te rusten of je kan die tijd eventueel gebruiken om je te richten op je andere kindje(s).

Foodprep! Erg handig voor die eerste weken als je je maaltijd gewoon uit de diepvriezer kan nemen en opwarmen. Liever niet op voorhand koken? Dan kan je nu al lekkere en snelle recepten opzoeken om klaar te maken.


TIP
Bij OKay vind je heel wat inspiratie voor lekkere gerechten en ze zijn bovendien snel en makkelijk klaar te maken.


Of doe een beroep op maaltijdboxen van bijvoorbeeld Foodbag, lekkere Belgische gerechten, snel besteld en thuis geleverd. Zo hoef je daar al niet over na te denken eens jullie kindje er is.

Of laat je boodschappen klaarzetten. Bestel je boodschappen online via Collect&Go en haal ze af op een door jou gekozen tijdstip. Je kan ze bovendien die eerste weken laten afhalen door je partner of een familielid, zo hoef jij nog niet meteen naar buiten.


TIP
Bij OKay vind je heel wat inspiratie voor lekkere gerechten en ze zijn bovendien snel en makkelijk klaar te maken.


Of doe een beroep op maaltijdboxen van bijvoorbeeld Foodbag, lekkere Belgische gerechten, snel besteld en thuis geleverd. Zo hoef je daar al niet over na te denken eens jullie kindje er is.

Of laat je boodschappen klaarzetten. Bestel je boodschappen online via Collect&Go en haal ze af op een door jou gekozen tijdstip. Je kan ze bovendien die eerste weken laten afhalen door je partner of een familielid, zo hoef jij nog niet meteen naar buiten.

De verzorging van je baby

Eens je kindje er is, wil je hem of haar absoluut de beste zorgen kunnen geven. De dagelijkse verzorging kan in het begin wat overweldigend lijken, want je wilt zeker zijn dat je niets vergeet of verkeerd doet, maar, eens de routine erin zit, zijn het deze één-op-één momentjes waar jullie beiden van zullen genieten. Wat heb je allemaal nodig om die verzorgmomentjes zo comfortabel mogelijk te laten verlopen?

  • Een waskussen: je gebruikt het waskussen niet enkel bij het wassen van je kindje, maar ook bij het verluieren is het praktisch. Veel verzorgingskussens hebben opgezette randen, waardoor je kindje er minder makkelijk vanaf kan rollen. Voorzie ook enkele hoezen, dat voelt fijner voor je kindje.

  • Een babybadje: tijdens de eerste weken kan je je baby ook in de wasbak of gootsteen wassen, maar eens ze wat groter worden en zelfstandig kunnen zitten is een babybadje handiger en ook leuker voor je kindje. Gebruik je een babybadje, dan kan je in principe ook kiezen in welke ruimte je je kindje wast. Combineer eventueel met een badstaander.
    Je kan er ook voor kiezen om je kindje in een gewoon bad te wassen, maak dan zeker gebruik van een badzitje. Dat is veiliger en comfortabeler voor je kindje.
    Die eerste weken/maanden hoeft je kindje niet elke dag in bad. Op de dagen dat je geen badje geeft kan je je baby verfrissen op zijn waskussen.

  • Badtextiel: enkele handdoeken en/of badcapes en washandjes heb je zeker nodig.

TIP
Dreambee, het eigen merk van Dreambaby, heeft alles wat je nodig hebt voor de dagelijkse verzorging van je baby. Zachte en kwalitatieve materialen aan een scherpe prijs. Je kan steeds kiezen uit onze Essentials-collectie en 2 themacollecties.


  • Verzorgingsproducten: een was- en bodylotion helpen om de huid van je baby te verzorgen en voldoende te hydrateren. Gebruik zeker producten die geschikt zijn voor baby’s, aangezien hun huid nog veel gevoeliger is.
  • Verzorgingssetje: in een verzorgingssetje heb je alles voor de verzorging van je baby meteen bij de hand. De verzorgingssetjes bevatten doorgaans een koortsthermometer, neusreiniger, schaartje, nagelknipper, vijltje, badthermometer, haarborstel en vingertandenborstel.
  • Luiers, vochtige doekjes en luiercrème: je kan kiezen tussen gewone wegwerpluiers en wasbare luiers. Maar of je nu kiest voor de wegwerp- of herbruikbare luiers, ze zijn in ieder geval onmisbaar. Reken voor die eerste maanden op ongeveer een 8-tal luiers per dag.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance