Bandenpijn

Zwanger zijn kan een heerlijke tijd zijn, maar voor sommige vrouwen is het ook een spannende en onzekere periode. Eén van de dingen waar je je misschien zorgen over maakt is bandenpijn. Wat is dat precies, hoe voelt het, wanneer komt het precies voor en wat kan je eventueel zelf doen om de pijn te verlichten?
Bandenpijn 2024-03-18 08:52:30.589756

Wat is bandenpijn?

Bandenpijn ontstaat door de groeiende baarmoeder die druk uitoefent op de banden waarmee ze vastzit aan het bekken. Door de druk rekken de banden uit, met een zeurende, soms stekende pijn tot gevolg. Bandenpijn is niet gevaarlijk voor jou of je baby, maar probeer wel te luisteren naar je lichaam. Neem op tijd rust wanneer je te veel last krijgt. Bandenpijn verdwijnt terug vanzelf na de bevalling.

Wat voel je als je bandenpijn hebt?

Bandenpijn voelt vaak als een stekende of scherpe pijn aan de zijkant van je onderbuik, net boven je liezen. Dat gevoel kan doorlopen tot in je vagina of schaambot. De pijn kan ook uitstralen naar je onderrug en bekken.

Bandenpijn voel je meestal na plotse of intensieve bewegingen zoals opstaan, wandelen, je bukken, wanneer je hoest of niest of als je baby zich omdraait in je buik.

Bandenpijn tijdens de zwangerschap

Bandenpijn kan op elk moment van de zwangerschap voorkomen. Ook in het eerste trimester kan je dus al last hebben van bandenpijn, de pijn is dan te vergelijken met menstruatiepijn. Meestal treedt bandenpijn pas op tijdens de tweede helft van de zwangerschap als je buik groter wordt en er meer druk komt te staan op de banden. Vooral vanaf week 20 is de kans op bandenpijn groter omdat de baarmoeder rond deze tijd ineens heel snel groeit.

Wat kan je doen tegen bandenpijn?

Het goede nieuws is dat je bandenpijn kunt verlichten met enkele eenvoudige tips:

  • Warmte! Een warm bad of warme douche kan helpen om spierkramp en spanning te verlichten. Lig je in de zetel? Dan kan een warmtekussen- of kruik helpen.
  • Vermijd zware fysieke inspanning: dat is sowieso al geen aanrader als je zwanger bent. Vermijd zoveel mogelijk om zware dingen te tillen. Je kan wel blijven sporten maar kies dan voor weinig belastende sporten, zoals bijvoorbeeld zwemmen of yoga.
  • Rust voldoende en regelmatig: vermoeidheid en inspanning kunnen bandenpijn verergeren.
  •  Een buikband: een buikband ondersteunt je zwangere buik. Daarnaast zijn er ook modellen waarvan de verstevigde delen warmte geven: dubbel voordeel dus!

Als je last blijft hebben, neem dan zeker contact op met je gynaecoloog of verloskundige. Zij kunnen je verder adviseren over de beste manier om de pijn te verlichten.


Deel dit artikel