10 dingen die je moet weten over afkolven

Moedermelk afkolven. Toegegeven, het klinkt niet sexy. Maar het is wel een grote hulp als je jouw kindje zo lang mogelijk van borstvoeding wil laten genieten. Want wat als je straks weer aan het werk moet? Of zelf eens een voeding wil overslaan?

1. Waarom afkolven?

  • Om de melkproductie te stimuleren.
  • Handig om een voorraadje in de koelkast te hebben als je net te veel melk produceert.
  • Om je tepels te ontlasten bij pijnlijke tepelkloven.
  • Om iemand anders een flesje te laten geven als jij eens wil doorslapen.
  • Om eens een voeding over te slaan … Zodat je kan genieten van een romantisch avondje uit bijvoorbeeld.

2. Wanneer en hoe?

Je kan op elk moment beginnen afkolven, zelfs meteen na de bevalling. Na de geboorte kan je baby’tje nog te zwak zijn om krachtig te zuigen. En dan wordt afkolven soms aangeraden om de toeschietreflex te stimuleren. Wacht niet tot het laatste moment met afkolven (bijvoorbeeld als je een voeding in reserve wil), ontspan je en steriliseer na gebruik alle onderdelen van de kolf.

3. Manueel of automatisch?

Met een handmatige kolf maak je de pompbewegingen met je hand. Een automatische kolf werkt op elektriciteit of op batterijen en kan dubbelzijdig zijn om beide borsten tegelijk af te kolven. Welk apparaat je ook kiest, lees altijd eerst goed de handleiding en oefen op een rustig moment.

4. Hoelang en hoe vaak?

Dat bepaal je zelf, afhankelijk van hoeveel melk je nodig hebt en de reden waarom je afkolft. Kolf in het begin kleine porties af na elke voeding en voeg die samen tot een volledige voeding. Niet genoeg melk? Voel je zeker niet schuldig. Je baby eet de ene dag meer dan de andere en het is normaal dat je steeds minder moedermelk kan afkolven en dat je voor dezelfde hoeveelheid dus vaker aan de slag moet. Eet je baby minder na een groeispurt? Laat je melkproductie dan niet teruglopen, maar kolf eens tussen twee voedingen in af. Tien à vijftien minuten per borst is ideaal.

5. Op het werk afkolven?

Alles hangt af van je werktijden en van hoe vaak en wanneer je kan afkolven. Maak duidelijke afspraken met je werkgever en zoek een rustige plek. Heb je vaste werktijden? Dan kan je ’s morgens en ’s avonds nog zelf voeden. Wisselen je uren vaak? Voed je baby dan naar behoefte wanneer je thuis bent.

6. Hoe bewaren?

Meteen na het afkolven moet de melk in de koelkast (max. 3 dagen) of in de diepvriezer (max. 6 maanden) bewaard worden, om zo weinig mogelijk vitamines te verliezen. Bij het invriezen verlies je wel wat voedingswaarde. Bewaar de melk achteraan in de koelkast (niet in de deur!) om ze goed koud te houden. Bewaar ze in porties met de datum erop waarop je hebt afgekolfd.

7. In welke verpakking?

Bewaar moedermelk in speciale flesjes, potjes of bewaarzakjes, per portie (met datum!) van 60 of 120 ml, om zo weinig mogelijk te verspillen.

8. Hoe ontdooien?

Laat moedermelk langzaam ontdooien in de koelkast. Heb je toch snel melk nodig? Ontdooi dan een portie onder stromend lauw (niet kokend) water. Hoe warmer het water, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan.

9. Opwarmen?

Opwarmen doe je in een flessenwarmer of au bain-marie. NOOIT in de microgolfoven. Dan wordt de melk te warm en verliest ze haar voedingswaarde. En je kindje kan zich verbranden.

10. Wanneer beginnen met een voorraadje voor als je weer gaat werken?

Ongeveer vier weken na de bevalling is een goed moment om te starten met afkolven. Dan is de melkproductie al goed op gang gekomen en jij bent gewoon aan het voeden.

Manuele of automatische kolven, moedermelkbewaarzakjes en andere accessoires vind je allemaal in ons assortiment Borstvoeding in de webshop.

In samenwerking met:

Lansinoh biedt oplossingen tot het welslagen van borstvoeding geven en helpt hierbij de unieke band tussen moeder en baby te bevorderen.