Autostoelwijzer

Of je nu een korte of een lange rit voor de boeg hebt, je kindje moet altijd stevig vastgeklikt zitten in z’n autostoel. Die moet natuurlijk voldoen aan de Europese normen, maar ook comfortabel zijn, aangepast aan de grootte van je kind … en aan je auto! We helpen je het juiste autostoeltje kiezen.

Hoe weet je welke groep autostoeltjes voor jouw kindje geschikt is?

Alle autostoeltjes bij Dreambaby voldoen aan de huidige Europese norm R44/04. Om je te helpen de juiste autostoel te kiezen, zijn de autostoelen in groepen ingedeeld. Deze indeling gebeurt op basis van gewicht. Om je een idee te geven hoe lang je kindje in een bepaalde autostoel kan zitten, geven we de leeftijd en lengte mee ter indicatie.

  Groep Gewicht Leeftijd Lengte  
  groep 0+ tot 13 kg tot 12 à 15 maanden 40 - 85 cm  
  groep 1 9 - 18 kg 12 maanden tot 4 jaar 80 - 105 cm  
  groep 1/2/3 9 - 36 kg 12 maanden tot 12 jaar 80 - 135/150 cm  
  groep 2/3 15 - 36 kg van 3,5 tot 12 jaar 105 - 135/150 cm  

Wanneer overschakelen naar een hogere groep autostoelen?

Schakel pas over naar een groter model autostoel zodra het hoofd van je kindje boven de rand van het zitje uitsteekt, of als hij het maximumgewicht van het stoeltje bereikt heeft. Een lagere groep autostoelen biedt namelijk altijd meer bescherming.
Van groep 0+ naar groep 1: stap niet te snel over want de positie tegen de rijrichting in is de veiligste. Wacht dus tot het hoofd van je kindje boven de kuip van een draagbare autostoel uitkomt of tot hij het maximumgewicht van het stoeltje bereikt heeft.
Van groep 1 naar groep 2/3: maak de overstap zodra de schouders van je kind 2 cm boven de hoogste stand van de gordels uitsteken en de hoofdsteun in de hoogste positie staat.

Je kan ook kiezen voor een autostoel met groep 1/2/3: deze combineert groep 1 met groep 2/3. Je gebruikt ‘m voor kinderen van 12 maanden tot 10/12 jaar. Deze autostoelen voldoen aan alle wettelijke normen, maar ze zijn minder specifiek aangepast aan de lichaamsbouw van je kindje op elke leeftijd. Dit is wel het geval wanneer je kiest voor 2 aparte autostoelen (eerst een groep 1, pas later een groep 2/3-autostoel).

i-Size: de nieuwste Europese veiligheidsnorm

Sinds 9 juli 2013 is er een nieuwe Europese norm: i-Size.  Europa wil met i-Size de veiligste autostoeltjes nog veiliger maken.

Klik hier om alles te ontdekken over de nieuwe i-Size norm.

Wat is IsoFix?

Een autostoel of basis met IsoFix heeft 2 bevestigingshaken die je moet vastklikken aan 2 ankers tussen de zitting en de leuning van je auto's achterbank. De ankers maken deel uit van de carrosserie. Zo ben je zeker dat je de autostoel altijd juist in je auto bevestigt. Bovendien klik je hem rechtstreeks aan het chassis van je auto vast, waardoor hij zelfs bij een botsing stevig op zijn plaats blijft staan.
Niet alle auto's hebben het geïntegreerde IsoFix-systeem. Om te weten of dat bij jouw auto zo is, raadpleeg je het best de handleiding.

Tot wanneer is een autostoel verplicht?

Sinds september 2006 verplicht de Belgische wet om een autostoel of verhoogkussen te gebruiken voor kinderen kleiner dan 135 cm (ongeveer 10 jaar). In sommige landen zoals Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is dit zelfs verplicht tot 150 cm.

Overschakelen van een autostoel naar een verhoogkussen kan pas als je kindje minstens 110 cm groot is én minimaal 15 kg weegt. Een autostoel met rugleuning uit groep 2/3 zit comfortabeler en is veiliger omdat hij ook zijdelingse bescherming biedt.
Een degelijke autostoel is dus een investering die lang meegaat.

Praktische info: goed om te weten!

 • Pasgeboren baby’s (groep 0+) moet je tegen de rijrichting in je auto vervoeren, dat is veel veiliger.  Zo vangt zijn rugje de slag van een botsing op, en niet zijn nek. De nekspieren van je baby zijn nog niet helemaal ontwikkeld, en dat kan dus gevaarlijk zijn. Opgelet: zet nooit een autozitje op de passagiersstoel tegen de rijrichting in als een airbag actief is. Schakel de airbag uit of plaats je baby achterin.
 • Als je baby nog heel klein is, kan je het best een verkleinkussen gebruiken om zijn hoofd meer steun te geven in zijn draagbare autostoel.
 • De riempjes van het zitje moeten heel goed aansluiten rond je baby. Er mag maximaal 1 cm speling zijn.
 • De schouderriempjes kunnen in de hoogte versteld worden. Zorg dat ze altijd op schouderhoogte (of iets lager) vertrekken.
 • Na een auto-ongeval is het ten sterkste aangeraden om de autostoel te vervangen. Het zitje kan namelijk onzichtbaar beschadigd zijn, en zo minder veilig zijn.
 • Het autostoeltje moet je altijd stevig vastzetten, zelfs als je kindje er niet inzit. Als je bruusk remt, kan het anders een gevaarlijk projectiel worden. Bij een stoeltje met IsoFix hoef je het stoeltje niet met de gordel te bevestigen, omdat het stevig verankerd zit in de IsoFix-punten van je wagen.
 • Je kindje is het veiligst achterin de auto. Kies voor de rechterkant, of de kant van de stoep. Statistisch gezien is de straatkant het gevaarlijkst. Bovendien kan je hem zo veilig in je auto zetten of eruit halen.
 • Is je wagen uitgerust met zijdelingse airbags, let er dan op dat het hoofdje van je kind zich nooit in de ‘uitklapzone’ van de airbag bevindt.
 • Klik je kindje altijd stevig vast, ook voor korte ritjes. Rijdt je kindje ook regelmatig mee met anderen? Zorg dan ook in die auto’s voor een veilig zitje!
 • Heeft je auto in de zon gestaan? Voel dan even of de zitting van de autostoel niet te heet is.
 • Al onze autostoelen hebben een afneembare en wasbare hoes.

TIP

In elke Dreambaby-winkel staat een autobank met driepuntsgordel én IsoFix-bevestigingspunten waarop je de verschillende autostoeltjes kan testen. Zo kan je zelf uitproberen welke autostoel jij het makkelijkst vindt!

Naar het assortiment Autostoelen

Vergelijk alle autostoelen