Bereid je baby voor op de uurwisseling

Heeft je baby eindelijk het juiste slaapritme gevonden, en dan schakelen we plots om naar het winteruur. Een omschakeling die dit ritme dreigt te verstoren … Wil je toch nog van een goede nachtrust genieten? Volg dan zeker onze handige tips.

Uurwisseling, een verstoord ritme

Je baby heeft zijn eigen bioritme. De kleinste verandering kan dit ritme verstoren, zoals de uurwisseling. Een uur meer of minder slapen vraagt om een verandering in bepaalde gewoontes. Je kleine hummel kan plots minder honger hebben, slaapproblemen krijgen of enkele dagen slechtgehumeurd zijn. Speel hier tijdig op in!

Stap voor stap

Het is belangrijk dat de omschakeling voor je baby niet te abrupt gebeurt. Ongeveer vier dagen voor de uurwisseling kan je de tijdstippen van eten, opstaan en slapen beginnen te verschuiven met vijftien minuten.

Kleine berekening voor de overstap naar het winteruur in de nacht van zaterdag op zondag :

  • Begin op woensdag de tijdstippen aan te passen. Als je kind gewoonlijk om 12 u. eet, geef hem dan nu zijn maaltijd om 12.15 u. Doe dat ook zo voor de tijdstippen van opstaan en gaan slapen.
  • Verlaat alle tijdstippen ook op donderdag, vrijdag en zaterdag met 15 minuutjes. Zo zullen op zondag alle tijdstippen gelijk lopen met het winteruur. En zo blijf jij ook genieten van een goede nachtrust.  

Je kind is natuurlijk geen robotje. Het is niet zo makkelijk als het lijkt. Maar probeer toch elke dag de tijdstippen enkele minuten te verschuiven.

Licht overdag, donker ’s nachts

Wanneer we overgaan naar het winteruur, blijft het langer donker. Daarom is het belangrijk om ’s morgens de kamer van je kind zo veel mogelijk te verlichten, zodat hij de indruk krijgt dat de zon opkomt. Zijn bioritme past zich zo makkelijker aan de afwisseling tussen dag en nacht aan.

Een speciale reiswekker

Wanneer je kind wat ouder is (ongeveer 2 jaar), raadt Dreambaby je deze mooie uitvinding aan: de Kid’Sleep reiswekker. Een diertje leert je kind het onderscheid maken tussen slapen en opstaan.