Een borstkolf kiezen

Hoe vaak wil je afkolven?

Dat is de belangrijkste vraag als je een borstkolf kiest. Wil je de borstkolf maar af en toe gebruiken, dan is een manuele borstkolf ideaal voor jou. Als je vaker wil afkolven, koop je beter een elektrische borstkolf, omdat dit sneller gaat. Er zijn 2 soorten elektrische borstkolven: enkele en dubbele. Met een dubbele borstkolf kolf je aan je beide borsten tegelijk, waardoor afkolven natuurlijk dubbel zo snel gaat.

Manuele borstkolven

Handmatig kolven is ideaal als je af en toe niet zelf kan voeden, omdat je bijvoorbeeld gaat winkelen of ergens naartoe moet. Op de borstkolf passen telkens de flessen van hetzelfde merk. Het afkolfritme heb je helemaal zelf in de hand!

 • Philips AVENT heeft de Natural Comfort-borstkolf op de markt gebracht. Daarmee kan je, zonder voorover te leunen, vlot en comfortabel afkolven. Uit hun onderzoek is gebleken dat een natuurlijke, ontspannen zithouding je hoeveelheid melk ten goede komt. De borstkolf heeft een warm aanvoelend, zacht massagekussen. Voor wie grotere tepels heeft, is er een massagekussen met een bredere trechter als optieartikel. Je kan rechtsreeks afkolven in de Natural-flesjes of in de Via-bewaarbekers.
 • Tommee Tippee heeft de Closer to Nature-borstkolf in zijn gamma. Speciaal aan deze kolf is dat hij maar uit 3 onderdelen bestaat. In- en uit elkaar halen om de borstkolf schoon te maken doe je dus in een handomdraai. Het kussen heeft massageribbels, waardoor je snel en prettig kan afkolven. Op de kolf passen de Tommee Tippee-flessen.
 • De Natural Touch van Nûby is een manuele borstkolf. Als je ook de elektronische sturing koopt, kan je er een elektrische borstkolf van maken. Zo heb je altijd de keuze: handmatig of elektrisch kolven. In beide gevallen kan je de zuigkracht instellen. Het zachte borstschild heeft masserende kussentjes om de toeschietreflex te stimuleren. De borstkolf kan je aansluiten op alle Natural Touch-flessen en -bekers.
 • Nûby heeft ook een compacte manuele Natural Touch-borstkolf voor je. Deze borstkolf op handtasformaat is ideaal als je snel wat melk wil afkolven om de druk te verlichten. En dankzij het afsluitdeksel blijft de afgekolfde melk netjes in het reservoir.
 • Harmony, de manuele borstkolf van Medela, imiteert het natuurlijke zuigritme van je baby door het 2-Fase systeem. Met de korte kant van de hendel maak je korte, snelle bewegingen om de toeschietreflex op te wekken. Daarna kolf je verder met de grote kant van de hendel. Zo kolf je net op dezelfde manier als je baby zuigt, wat het hele proces vlotter en aangenamer doet verlopen.
 • DeSimplisse-borstkolf van Dr. Brown's heeft een uniek vlies dat met je borst mee beweegt, en je borst door z'n lichte druk stimuleert. Zo kolf je zacht en comfortabel af. De vrouwvriendelijke kolf is dan ook ontworpen voor én door vrouwen.
 • NUK's Easy-borstkolf heeft een ultrazacht siliconen kussen dat je borst zacht masseert tijdens het afkolven. De kolf met aanpasbare zuigkracht bestaat uit weinig onderdelen, waardoor je 'm makkelijk uit elkaar haalt en schoonmaakt. Bij de borstkolf is een NUK-bewaarbeker inbegrepen.
 • De manuele borstkolf van Mam heeft een zacht en flexibel schild. Dat is zo ontworpen dat het zacht aanvoelt, maar tegelijk ook vast genoeg aan je borst staat. Je kan het schild 360° draaien, zodat je altijd een afkolfhouding vindt die voor jou het makkelijkst is. Met het draairadje kies je de zuigintensiteit die aan jouw behoefte beantwoordt. Bij deze borstkolf zitten 2 Anti-Colic zuigflessen van 130 en 160 ml. De 4 delen van de borstkolf zijn makkelijk uit elkaar te halen: zo maak je alles in een handomdraai schoon.

Elektrische borstkolven

Als je vaak wil afkolven, omdat je bijvoorbeeld weer gaat werken, kies je beter voor een elektrische borstkolf. Manueel afkolven is belastend voor je hand en gaat minder snel. Bovendien verzekert een elektrische borstkolf een stabiel afkolfritme; iets wat bij manueel afkolven minder voor de hand ligt.

 • Philips AVENT biedt ook een elektrische versie van de Natural Comfort-borstkolf aan. Dit afkolfapparaat start eerst met een zachte stimulatiemodus. Daarna heb je de keuze uit 3 modi, zodat je altijd de modus kan kiezen die het comfortabelst is. Net zoals bij de manuele versie heeft deze borstkolf een zacht, warm aanvoelend massagekussen. Het toestel werkt op netstroom. Afkolven kan in een AVENT Natural-fles of een Via-bewaarbeker. Die kan je dan meteen in de koelkast of diepvries bewaren.
 • De eerste elektrische borstkolf BtoB van Difrax springt met zijn speciale design (goed voor een red dot-award in 2012) meteen in het oog. Difrax trekt de kaart van mama's: comfortabel, heel discreet en handenvrij kolven, zodat afkolven een ontspannend moment voor jezelf wordt. De kolfschelp, die past in je beha, bestaat uit een buitenschelp en 1 van de 3 bijgeleverde binnenschelpen. Zo kan je kiezen voor de binnenschelp die het best past bij de grootte van je tepel. En dankzij de subtiele schelp onder je beha en het flesje op een houder los van de schelp kan je onopvallend afkolven zonder je te moeten afzonderen. De borstkolf heeft een toeschietmodus, gevolgd door een kolfmodus in 8 niveaus. Onderzoek heeft bewezen dat deze borstkolf niet alleen efficiënt, maar ook stil is. Afkolven doe je in Difrax-flessen van 170 en 250 ml, of met een adapter in een bewaarbeker. De borstkolf werkt op netstroom of batterijen, voor maximale flexibiliteit.
 • Tommee Tippee's elektrische borstkolf Closer to Nature. bestaat net zoals z'n manuele variant uit 3 delen die je makkelijk uit elkaar haalt en reinigt. Je kiest zelf uit 3 kolfsterktes welke jou het best bevalt. De borstkolf heeft een borstschild van silicone voor meer comfort en hygiëne. Op de Closer to Nature-borstkolf passen alle zuigflessen en bewaarpotjes van Tommee Tippee.
 • De enkele elektrische borstkolf van Medela is de Swing. De 2-Fase technologie bootst de zuigtechniek van je baby na. Eerst snel en kort dus, om de toeschietreflex op te wekken. Eens de melk stroomt, schakel je over op de langzame, intensieve fase. Net zoals bij alle kolven van Medela is een Calma-speen inbegrepen. Ook hier heb je de keuze tussen netstroom en batterijen.
 • Medela heeft ook een dubbele elektrische borstkolf voor je: de Swing Maxi. Net zoals zijn enkele broertje werkt deze compacte borstkolf met de 2-Fase technologie. Dubbel afkolven stimuleert je toeschietreflex en leegt je borsten beter. Zo kan je meer melk afkolven, die bovendien een hogere voedingswaarde heeft. Bij de Swing Maxi zijn 2 flessen van 150 ml en een Calma-speen inbegrepen. Hij werkt zowel op netstroom als op 6 AAA-batterijen.
 • Met de dubbele elektrische borstkolf Freestyle van Medela win je heel wat tijd. Hij kolft namelijk dubbel zo snel af als een manuele borstkolf. Uitgerust met de 2-Fase technologie, bootst hij de natuurlijke zuigtechniek van je baby na. Eerst snel en kort, om je toeschietreflex op te wekken. Eens de melk stroomt, schakel je over op de langzame, intensieve fase. De Freestyle van Medela is een compacte borstkolf die je makkelijk subtiel kan meenemen naar je werk. Met 4 flessen, een Calma-speen en bewaartas met speciaal koelelement. Hij werkt met een oplaadbare Li-ion-batterij. Deze borstkolf is enkel op bestelling verkrijgbaar. Vraag ernaar in je Dreambaby-winkel!