Hoeveel slaap heeft je baby nodig?

Voldoende slaap is superbelangrijk. Maar hoeveel slaap heeft een kind nu eigenlijk nodig? Staar je vooral niet blind op het precieze aantal uren slaap. Kijk liever naar hoe fris je kindje is overdag. Als houvast vind je hier een handig overzicht en enkele praktische tips.
Hoeveel slaap heeft je baby nodig? 2024-03-11 16:26:49.550047

De gemiddelde slaapbehoefte per leeftijd

  • 0 tot 3 maanden - 16 tot 20 uur per etmaal
  • 3 tot 12 maanden - 13 tot 14 uur per etmaal
  • 1 tot 3 jaar - 12 tot 13 uur per etmaal
  • 4 tot 7 jaar - 10 tot 11 uur per etmaal

Hoeveel slaapt een pasgeboren baby?

Een pasgeboren baby slaapt gemiddeld 16 tot 20 uur per dag. Maak je dus zeker geen zorgen als je baby tot 20 uur slaap nodig heeft als hij voor de rest gezond is. Elke baby heeft een andere slaapbehoefte. 

Wakkertijden baby

De term wakkertijd duidt op de tijdspanne waarin je baby wakker is tussen twee dutjes door. Hoe lang dat is, is afhankelijk van baby tot baby, maar vooral ook van de leeftijd. Het schema hieronder kan een handige hulp zijn.

Leeftijd

Wakkertijd

Aantal dutjes

0 - 3 weken

45 min

-

4 - 6 weken

60 min

-

7 - 12 weken

60 - 100 min

-

12 - 16 weken

60 - 120 min

4 dutjes

4 - 5 maanden

90 min - 2,5 uur

4 dutjes

5 - 6 maanden

2 - 3,5 uur

3 dutjes

6 - 8 maanden

2 - 4 uur

3 dutjes

9 - 12 maanden

2,5 - 4 uur

2 dutjes

12 -15 maanden

2,5 - 4,5 uur

2 dutjes

15 - 18 maanden

2,5 - 4,5 uur

1 dutje

15 - 18 maanden

2,5 - 5 uur

1 dutje

18 -24 maanden

4,5 - 5 uur

1 dutje

2 - 2,5 jaar

5 uur - 5,5 uur

1 dutje

> 2,5 jaar

5,5 - 12 uur

-

Wakkertijden baby’s van 0 tot 3 maanden (tot 12 weken)

Tijdens de eerste weken en maanden slaapt je baby heel veel. Niet aan één stuk, maar wel in blokken van een paar uur over de dag heen.

  • Pasgeboren baby’s slapen telkens tussen de 2 à 3 uur aan een stuk. Daarna worden ze kort wakker voor de voeding, waarna ze meteen weer gaan slapen.
  • Vanaf 6 weken slapen sommige baby’s al 6 uur aan een stuk door.
  • Vanaf 12 weken ontwikkelen baby’s spontaan een dag-en-nachtritme.

Een goede slaapomgeving is cruciaal voor de slaap van je baby. De eerste maanden lukken dutjes vaak nog in de wieg of in het park beneden. Na een tijdje hebben kinderen toch een verduisterde kamer nodig voor hun dutje. Meer tips rond de ideale slaapomgeving lees je in dit blogartikel.

Je kan je baby niet dwingen om te slapen, maar je kan hem wel helpen om een goed slaappatroon te ontwikkelen. Meer weten? Lees hier 10 slaaptips voor je baby.

Hoeveel slaapt een baby van 3 maanden?

Na 3 maanden daalt de gemiddelde slaapbehoefte tot 14 uur per dag. Vanaf die leeftijd duurt de langste slaapperiode van een baby zo’n 3 à 4 uur. Heb je in de eerste maanden als ouder slapeloze nachten gekend? Goed nieuws! Vanaf 9 maanden slapen 70 tot 80% van de baby’tjes ’s nachts door. Dat is niet enkel positief voor jou, maar bevordert ook de slaapkwaliteit van je kindje. Daarnaast blijven dutjes belangrijk: je baby doet er overdag gemiddeld 2 die 1 tot 3 uur duren. 

Hoeveel slaapt een kind vanaf 1 jaar tot 6 jaar?

Peuters en kleuters slapen gemiddeld zo’n 12 uur per dag. Tussen 3 en 5 jaar verdwijnt het namiddagdutje. Terwijl de hoeveelheid REM-slaap steeds daalt, stijgt de hoeveelheid diepe slaap. Een overzicht van de gemiddelde slaapbehoefte per leeftijd vind je bovenaan. 

Hoeveel uur moet mijn baby nu slapen? Doe de test

ONE (de Franstalige tegenhanger van Kind en Gezin) stelt voor om enkele dagen te kijken hoe laat je kindje uit zichzelf wakker wordt. Zo weet je hoeveel uren slaap hij nodig heeft en kan je de bedtijd aanpassen, opdat hij elke nacht dat aantal uren haalt en uitgerust wakker wordt aan het einde van zijn slaapcyclus. 

Staat je kind ’s morgens zelf op of wordt hij gemakkelijk wakker, dan slaapt hij voldoende. Is je kindje overdag hangerig of juist prikkelbaar en druk? Dan kan dat wijzen op een slaaptekort of slaapstoornis. Onvoldoende slaap kan je herkennen aan de volgende verschijnselen: 

  • Spanning 
  • Concentratiestoornissen 
  • Onhandelbaar of druk gedrag 
  • Slechte schoolresultaten 
  • Verminderde of toegenomen eetlust

Slaapt je baby veel, maar lijkt hij toch niet echt in vorm?

Stel de kwaliteit van zijn slaap in vraag: is de matras goed? Is de kamer niet te warm? Zit zijn neusje niet verstopt?
Zie je niet wat je kan verbeteren? Laat je helpen door je dokter.

 Je baby rustig laten slapen, zodat hij fris en monter wakker wordt? Alles wat je nodig hebt voor zo’n droomcocon vind je in onze assortimenten Slapen en Slaaphulpjes.

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel