Mijn ideale babyfoon: 5 essentiële vragen

Je baby vanop een afstand in de gaten houden is dankzij onze technologie heel makkelijk geworden. Hoe kies jij de babyfoon die het best past bij jouw gezin? Dreambaby-expert Kevin Bogaert helpt je met vijf vragen op weg.

1. Geluid: ga je digitaal?

Een ‘goede oude’ analoge babyfoon stuurt het geluidssignaal, dat de zender in de babykamer oppikt, via analoge radiogolven naar de ouderunit. Heel simpel, maar let wel: analoge babyfoons zijn gevoelig voor storing en je moet beide units op hetzelfde kanaal afstemmen.
Met een digitale babyfoon heb je geen kans op storing of ruis omdat het signaal gecodeerd verstuurd wordt en de babyfoon automatisch een helder kanaal kiest.

2. Beeld: een luxe?

Wil je naar jouw kleintje kunnen kijken? Dankzij de geïntegreerde camera in de beeldbabyfoon zie je meteen of alles in orde is zonder de kamer binnen te gaan en je baby zo misschien onnodig te wekken. En extra leuk is dat je bij beeldbabyfoons meestal foto’s of video’s kan nemen van je slapende engeltje, zonder hem wakker te maken. Je kan hem zelfs op tv bewonderen!

3. Hoeveel kindjes, in hoeveel kamers?

Verwacht je een tweeling, of heb je meer dan 1 kindje met elk een eigen kamer ? Dan is een uitbreidbare babyfoon iets voor jou: 1 ontvanger (de ouderunit) is verbonden met verschillende zenders (baby-units). De analoge equivalent: de babyfoon met PMR-technologie met een maximaal bereik van 3 tot 5 kilometer. Werkt als een portofoon en je kan ‘m onbeperkt uitbreiden met baby-units. Wil je beeld toevoegen? Dat kan, koppel verschillende camera’s aan je digitale beeldbabyfoon.

4. Welke functies voeg je toe?

Een babyfoon gebruik je om je baby te horen (of te zien). Je hebt basismodellen, maar er bestaan ook babyfoons met heel wat extra functies, zoals:

  • Thermometer: is de kamertemperatuur niet zoals het hoort, dan kan een alarm afgaan.
  • Intercom: spreek sussende woordjes vanop afstand, of laat weten dat je eraan komt
  • Trilfuntie en visuele geluidsfuntie: heb je een lawaaierige woonkamer vol bezoek, dan hoor, zie en voel je als er lawaai is in de babykamer.
  • Waaklampje: voor baby’s die bang zijn in het donker … of slaapwandelende ouders.
  • Slaapliedjes: je baby dommelt rustig in als jij de kamer uit bent (je kan deze functie zelfs vanop afstand activeren).
  • Timer: programmeer het tijdstip waarop je jouw baby de borst of een flesje moet geven.

5. Opgelet, gevaar?

Babyfoons kunnen wiegendood helpen voorkomen, Kevin Bogart legt uit: “Want dankzij een sensormatje kan je de ademhaling van je kindje voortdurend monitoren.”
En wat met straling? “Er gebeurt heel wat onderzoek naar straling, maar 100 % waterdichte besluiten blijven uit. De huidige babyfoons zijn allemaal uitvoerig getest en de stralingswaarde ligt stukken lager dan vroeger”, gaat Kevin verder. “Omdat de hersenen van kinderen nog in volle ontwikkeling zijn, is het toch aan te raden om uit voorzorg de babyfoon op minimaal één meter van het babybedje te zetten”, besluit hij.

Van basismodellen tot de meest uitgeruste babyfoons die jou ‘t leven makkelijker maken, je vindt alle babyfoons in onze webshop.