Slapeloosheid tijdens de zwangerschap

Slapeloosheid is een veelgehoorde klacht bij het begin en aan het einde van de zwangerschap, net als wakker worden midden in de nacht. Zorgen over de bevalling en het aanstaande moederschap kunnen de oorzaak zijn, net als lichamelijk ongemak. Misschien moet je wel meerdere keren per nacht plassen of doen je borsten pijn in bepaalde posities of heb je last van rugpijn. Als je niet in staat bent om te slapen en niet aan rust toekomt, wordt het een uitdaging om met alle lichamelijke en emotionele veranderingen die zich voordoen om te gaan. Dan kan je best je huisarts raadplegen.

Hoe kan je slapeloosheid te lijf gaan?

  • Ook al moet je ervoor zorgen dat je dagelijks veel drinkt, het is niet verstandig om voor het slapengaan nog veel te drinken. Een volle blaas kan weer een aanleiding zijn om wakker te worden. 
  • Vermijd stimulerende dranken als koffie, thee, koolzuurhoudende dranken en chocolade.
  • Kom tot rust voor je in bed kruipt. 
  • Als je niet kan slapen, kan je net zo goed opstaan en iets gaan doen. Het heeft totaal geen zin om te gaan liggen piekeren.
  • Als je rug pijn doet als je op je zij ligt, moet je ervoor zorgen dat de knie van het bovenste been niet op het bed rust, want daardoor komt de zijkant van je rug onder spanning te staan, wat weer pijn oplevert. Je kunt het best een kussen tussen je knieën leggen om je dijen parallel te laten liggen en een kussen onder je buik voor ondersteuning. 
  • Vraag of je partner je rug, nek en schouders wil masseren vlak voor het slapengaan. Door je regelmatig te laten masseren tijdens je zwangerschap leer je beter te ontspannen en kan je beter slapen.

Ook interessant

Dankzij onze tips rijmt dikke buik vanaf nu op diepe slaap

Lees artikel