Voedselallergie staat op 1

Voedselallergie is de meest voorkomende vorm van allergie bij kinderen jonger dan 2 jaar. En het is ook de allergie die de grootste opmars maakt in Europa. Wat zijn de symptomen? En zijn er oplossingen? Professor dokter Margo Hagendorens vertelt er meer over.

Top 5 van de voedselallergieën

Voedselallergieën waren vroeger eerder zeldzaam. Dat is helemaal veranderd: vandaag hebben ongeveer 40 % van de patiënten van professor dokter Margo Hagendorens er last van. In Europa is dan ook 1 kindje op 10 allergisch aan ten minste 1 voedingsmiddel. Ontdek de top 5 van de meest voorkomende voedselallergieën.

  • Koemelk: ongeveer 2 % van de kindjes is er allergisch aan
  • Kippeneieren
  • Soja
  • Pinda en noten
  • Vis en tarwe

Als fruit geen goed doet

Een fruitallergie is minder heftig dan een allergie voor melk, eieren of pindanoten. Steeds meer kinderen zijn overigens allergisch aan kiwi en banaan. En goed om weten: aan appelmoes kan je niet meer allergisch zijn. De allergenen verdwijnen van zodra je appels kookt of stooft.

Pinda- of notenallergie: de meest ernstige

Deze allergieën duiken vaak al op rond de kleuterleeftijd en kunnen echt heftige reacties uitlokken. In de afgelopen 5 jaar verdubbelde het aantal kindjes dat gevoelig is voor pindanoten. 

De klassieke voedselallergieën die op heel jonge leeftijd ontstaan, groeien er vaak spontaan uit. Bij sommige andere allergieën, onder andere die voor pinda, noten, vis, schaal- en schelpdieren, is die kans vrij klein.

De symptomen van een voedselallergie

Als een baby pertinent weigert om bepaalde dingen te eten en rood wordt rond de mond, kan dat wijzen op een allergie. Een allergische reactie bouwt zich vaak op. De reacties worden dus elke keer duidelijker en ernstiger. 

De meest typische symptomen zijn:

  • hardnekkig eczeem
  • plotse netelroos (jeukende uitslag met licht getinte, opgezwollen vlekken)
  • opgezwollen lippen of ogen
  • plotse diarree

Mama’s melk helpt!

Voedselallergieën duiken vaak op tijdens baby’s eerste levensjaar. Het maagdarmkanaal van je baby is dan nog niet helemaal volgroeid. De openingen in de darmwand zijn dan nog vrij groot, waardoor grotere brokjes eiwit gemakkelijk de darmwand kunnen passeren naar het bloed. Hierdoor kan makkelijker voedselallergie ontstaan.

Borstvoeding geven tijdens de eerste 6 maanden van je baby’s leven kan de kans op allergie bij je kind verkleinen. Zo stel je namelijk het eerste contact uit met voedingsmiddelen zoals melk en eieren, potentiële allergenen. En hoe langer je dat contact uitstelt, hoe kleiner de kans op een allergie!

1 voedingsmiddel per keer

Wil je meer variatie in je baby’s voeding wil brengen, en vermoed je dat je ukje allergisch is aan een voedingsmiddel? Dan voeg je er het best maar een per keer toe aan je baby’s voeding. Zo kan je je kleintje een nieuwe groente bijvoorbeeld 3 dagen op rij te eten geven. Als je kindje geen gevoeligheid vertoont, kan je verdergaan met een nieuwe soort. Zo kan je uitvissen aan welke voedingsmiddelen je kindje allergisch is en die voortaan uit de voeding weren.