Omwille van een staking bij Bpost kan het zijn dat je pakje iets langer onderweg is. Onze excuses.

Winterse must-haves voor je baby

Winter: een mooi, maar ook koud en nat seizoen. Natuurlijk wil je je kindje zo goed mogelijk beschermen en voorkomen dat hij ziek wordt. We geven je graag een aantal tips, zodat je zeker bent dat je alles in huis hebt voor tijdens die koude wintermaanden en dat je er zorgeloos kan op uittrekken met je baby.
Winterse must-haves voor je baby 2024-03-11 09:44:02.178343

Hoe weet je of je baby het niet te koud heeft?

Als je wil controleren of je kindje het niet te koud heeft, kan je met de achterkant van je vingers in zijn nekje voelen. Voelt dat niet te koud of te warm aan, dan heeft je baby het aangenaam. 

Hou steeds het hoofdje, meer bepaald het gezicht, van je baby vrij tijdens het slapen. Als je kindje het te warm heeft, geeft hij die extra warmte af via zijn hoofdje. Wanneer dat daarentegen is afgedekt, en de warmte kan niet weg, kan je kindje het snel veel te warm krijgen.

Waarom heeft mijn baby koude handjes?

Veel baby’s hebben vaak koude handjes, maar dat wil daarom niet noodzakelijk zeggen dat ze het koud hebben. De bloeddoorstroming werkt nog niet helemaal goed bij baby’s, het bloed wordt eerst naar de organen gepompt en dan pas naar andere lichaamsdelen, met koude handjes tot gevolg. Heeft je kindje het ook koud op andere delen van zijn lichaam en in zijn nekje, dan kan je best een extra laagje of wantjes aandoen. 

Met deze must-haves hou je je baby warm en gezond:

Een warme voetenzak


Tijdens een winterwandeling mag een warme voetenzak niet ontbreken. Die zorgt er namelijk voor dat je kindje lekker warm blijft bij lage temperaturen. Een groot voordeel is dat je kindje er volledig in zit, enkel het gezichtje blijft vrij. Op die manier krijgt hij geen last van een koude luchtstroom tijdens jullie winterse wandeling. Maak je tijdens je wandeling een tussenstop om even op te warmen, dan kan je bij de meeste voetenzakken de voorkant openmaken zodat je kindje het niet te warm krijgt.


Een regenhoes voor je kinderwagen of buggy


Een regenhoes houdt niet enkel de regen of sneeuw tegen, maar ook de wind! Hiermee ben je zeker dat je kindje steeds goed beschermd zit.


Knusse dekentjes


.Dekentjes zijn altijd handig om in huis te hebben. Het is niet alleen gezellig, maar ze kunnen ook dienen als extra bescherming in de winter. Je kan ze gebruiken als extra laagje bij het slapen, in de auto of tijdens een wandeling.


Een warme slaapzak


Een warme slaapzak is een must-have voor de koude winternachten. Het grote voordeel van een slaapzak is dat je kindje steeds warm blijft. Wanneer je bijvoorbeeld enkel lakens of een deken gebruikt, bestaat de kans dat je baby die ’s nachts van zich afduwt.

Je kan kiezen voor een specifieke winterslaapzak of een 4-seizoenen slaapzak. Bij beide types kan je er meestal de mouwen afritsen als het te warm zou worden. Bij een 4-seizoenen slaapzak kan je er de binnenste laag ook uithalen. Veel slaapzakken hebben ook wantjes die je er al dan niet kan afritsen, zo blijven de handjes van je kindje ook lekker warm. 

De TOG-waarde geeft aan hoe warm een stof is. Is het koud in de (baby)kamer, dan kies je beter voor een slaapzak met een hogere TOG-waarde. De ideale temperatuur van de (baby)kamer ligt tussen de 18 en 20 graden.

Bodylotion en cold cream


Door de kou krijgt de huid van je kindje het vaak hard te verduren. De droge, koude lucht zorgt ervoor dat de huid uitdroogt. Dit kan roodheid, ruwheid, jeuk en zelfs pijnlijke plekken tot gevolg hebben. Je kan de huid van je kindje verzorgen en beschermen door ze dagelijks in te smeren met bodylotion of cold cream. Bodylotion zal de huid voeden, hydrateren en verzachten waardoor ze terug soepeler wordt. Een cold cream of vettere crème zal de huid naast voeden en verzachten ook versterken en beschermen.


Aangepaste kledij


Hoe kleed je je baby nu het best bij wintertemperaturen? Het spreekt voor zich dat je je kindje dikker zal aankleden wanneer het kouder wordt. Handig om te onthouden als je met je kindje naar buiten wil in de winter is: kleed je kindje in hetzelfde aantal lagen als jij aan hebt en doe daar nog 1 extra laag bij. Onder die extra laag verstaan we bijvoorbeeld een voetenzak, dekentje of slaapzak. 

Ook de draagzak wordt als extra laag gezien. Vergeet bij een draagzak ook niet dat je baby veel van jouw lichaamswarmte opneemt.


Als je dit schematisch voorstelt, ziet het er zo uit:

Laag 1: een body of rompertje

Laag 2: bovenstuk (bijv. een trui of kleedje), gecombineerd met een onderstuk (lange broek)

Laag 3: een warme winterjas

Laag 4: een dekentje of voetenzak

Deze lagen worden aangevuld met sokjes, schoentjes, sjaal, muts en handschoentjes. 

Luchtbevochtiger


Wat als je baby toch een verkoudheid heeft? Dan kan een luchtbevochtiger helpen om beter te slapen. Een luchtbevochtiger vergemakkelijkt het ademhalen en helpt ook om het hoesten te verlichten. Daarnaast zorgt de vochtige lucht er ook voor dat je baby’s huid minder snel gaat uitdrogen. Wat ons betreft dus zeker een must-have tijdens de wintermaanden. 

Er bestaan ook allerlei essentiële oliën en pads speciaal voor baby’s die je aan de luchtbevochtiger kan toevoegen. 


Pas op: niet alle oliën zijn geschikt voor kindjes! Lees dus altijd aandachtig de gebruiksvoorschriften.

Neuspeer


Met een neuspeer of neusreiniger verwijder je makkelijk alle slijmpjes uit de neus van je baby. Handig wanneer je kindje tijdens een verkoudheid last heeft van een verstopte neus.


Met de bovenstaande tips ben jij er zeker klaar voor om je baby warm en comfortabel te houden in de koude wintermaanden! 

Deel dit artikel