Babykleding: wat heb ik echt nodig en hoeveel stuks?

Babykledij kiezen: het is een van de leukste, maar tegelijk ook een van de moeilijkste delen van de babyuitzet. Welke kledingstukken mag je zeker niet vergeten? En hoeveel T-shirts of broekjes heb je nu eigenlijk nodig? Welkom in de kleerkast van een pasgeboren baby.
Babykleding: wat heb ik echt nodig en hoeveel stuks? 2024-03-14 15:25:54.116097

6 body’s per maat

Body’s bestaan uit 1 stuk en voorkomen zo een blote buik of rug. Ze zorgen ervoor dat de luier netjes op zijn plaats blijft zitten en zijn dankzij de drukknoopjes onderaan ook erg praktisch bij het verschonen.

Voor je pasgeboren baby kies je best voor overslagbody’s. Die trek je niet over het hoofdje aan, maar wikkel je rond je kindje. Voorzie zeker een 6-tal van deze body’s per maat. Overslagbody’s in maat 50 en maat 56 zijn een must, maar weet dat veel merken ze intussen ook hebben tot maat 62. Koop ook altijd enkele body’s met lange mouwen in het kleinste maatje, ook als je baby in de zomer geboren wordt. Pasgeboren baby’s kunnen hun temperatuur namelijk zelf nog niet regelen en moeten dus iets warmer gekleed worden.

Het aangeraden aantal stuks vormt een leidraad, maar is zeker geen regel. Hoeveel kledij je werkelijk zal nodig hebben, hangt onder meer af van hoe vaak je wil wassen, of je baby vaak melk teruggeeft, etc.

2 mutsjes

Net zoals wij verliezen baby’s een groot deel van hun lichaamswarmte via het hoofd. Een geboortemutsje voorkomt dat er te veel warmte ontsnapt en je baby het koud krijgt.

Antikrabwantjes

Antikrabwantjes beschermen het gezichtje van je baby tegen zijn eigen krabgrage handjes. Want babynageltjes zijn dan wel klein, maar ook scherp. Neem daar nog eens bij dat pasgeboren baby’s hun bewegingen nog niet zo goed kunnen controleren, en je ziet waarom deze wantjes niet in de babygarderobe mogen ontbreken.

6 setjes per maat

Een 6-tal setjes per maat is ideaal. Dat kunnen 6 broekjes en 6 T-shirts zijn, maar evengoed 3 kleedjes met 3 leggings en 3 salopettes met 3 T-shirts. Je hebt dus zeker geen 6 stuks van elk kledingstuk nodig. Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt.

T-shirts en truitjes worden heel wat sneller vuil dan broekjes, zeker als je baby vaak melk teruggeeft. Een paar extra T-shirts kunnen dan goed van pas komen.

Reken eerder in aantal outfits i.p.v. in aantal kledingstukken
Dat maakt het makkelijker om af te wisselen tussen kruippakjes, kleedjes, broekjes en T-shirts.  

6 pyjama’s per maat

Pyjama’s en kruippakjes zijn supercomfortabel voor je baby. Zeker om in te slapen, maar ook om overdag te slapen of spelen in het park, bijvoorbeeld. Een 6-tal stuks per maat is ideaal.

4 à 6 paar kousjes

Kousjes houden je baby’s voetjes lekker warm.

Haal er zelf niet té veel van in huis, de kans is groot dat je er al een aantal als kraamcadeau krijgt.

Zachte schoentjes

Babyschoentjes zijn heel handig wanneer je baby begint te kruipen en stappen. Maar ook daarvoor kan je ze al gebruiken. Zeker bij kouder weer houden ze de voetjes lekker warm in de auto of kinderwagen.

Jasje

Ook een jas of vestje is onmisbaar in je baby’s kleerkast. Dat lijkt vanzelfsprekend in de herfst en winter, maar vergeet niet dat het ook op zomeravonden vrij fris kan zijn. En dat je baby de eerste weken altijd net wat warmer gekleed moet worden.

Welke maat?

Koop op voorhand niet te veel kledij, of toch zeker niet te veel specifieke zomer- of winterstukken. Voorzie babykleding in de kleinste maatjes (maat 50, 56 en 62) en vul de kleerkast na verloop van tijd verder aan. Het is soms moeilijk in te schatten wanneer je kindje welke maat zal nodig hebben en wat voor weer het dan zal zijn.

Babykledij wordt vaak cadeau gegeven. Houd bij hoeveel kledij je hebt en in welke maat, zodat het voor jou ook overzichtelijk blijft.

Deel dit artikel