Dagelijks poetsen vanaf het eerste tandje

“Het zijn maar melktandjes, die vallen toch uit.” Het is een vaak gehoord en volkomen onterecht excuus om melktandjes niet te poetsen. Bacteriën die tandplak vormen en het glazuur aantasten doen hun werk zodra het eerste tandje verschijnt. Geef ze geen kans. Onderzoek heeft aangetoond dat bij 8% van de tweejarigen en 28% van de driejarigen tandbederf voorkomt. Goed onderhouden melktanden leggen bovendien een stevige basis voor een gezond en duurzaam volwassen gebit.
Dagelijks poetsen vanaf het eerste tandje 2024-03-01 12:38:18.160139

Gevaar voor zuigflescariës

Voor de leeftijd van 3 jaar hebben kinderen doorgaans geen last van gaatjes. Zuigflescariës kan er echter voor zorgen dat dit wel het geval is. Het komt vaak voor bij baby’s die de hele dag een zuigfles met een gezoete drank ter beschikking hebben. Omdat ze de dag door kleine slokjes in de mond laten rondwalsen, krijgen de tanden geen tijd om van de aanvallen van de suikers op het beschermende glazuur te herstellen. Het is ook geen goed idee om een fopspeen in zoetstof te stoppen voor het slapengaan. Tijdens de slaap maakt je baby immers minder speeksel aan die de tandjes een natuurlijke spoeling geven. De suiker kan dus ongestoord het glazuur aantasten.

Water uit een beker

Water is de beste dorstlesser tussen de maaltijden. Leer je baby vanaf zes maanden water uit een normale beker, zonder drinktuit, drinken. Zorg ervoor dat de doorsnede van de opening aangepast is aan zijn ‘formaat’. Daardoor zal hij grotere slokken nemen. Een beker kan hij bovendien niet zo makkelijk overal mee naartoe nemen, waardoor zijn tandjes de tijd krijgen om te herstellen na de maaltijd.

Stapsgewijs tandjes leren poetsen

Het valt niet mee om de tandjes van een baby van zes maanden te poetsen. De zuigreflex zorgt er tot ongeveer drie jaar voor dat een tandenborstel geen beweegruimte krijgt. Je kan de tandplak beter verwijderen met een gaasje dat je rond je vinger windt. Je kan op het gaasje peutertandpasta smeren (een hoeveelheid ter grootte van een erwt). Het fluoride in de tandpasta maakt de tanden proper en beschermt het glazuur. Je zal snel merken wanneer het gemakkelijker wordt om de tandjes van je sloeber met een aangepaste tandenborstel te poetsen.

Tandenpoetstips

  • Zorg dat je kindje ziet hoe jij je tanden poetst, naarmate hij ouder wordt, zal hij je willen nadoen en kan hij zelf proberen.
  • Laat hem met een tandenborstel experimenteren. Door erop te sabbelen leert hij het gevoel kennen en is de tandenborstel niet langer een vreemd ding dat je in zijn mond wil stoppen.
  • Vervang de tandenborstel zodra de haartjes niet meer rechtop staan en zeker om de drie maanden.
  • Spoel de tandenborstel grondig na elk gebruik en droog hem af.
  • Bewaar de tandenborstel met de haartjes naar boven.

Dit helpt om de eerste tandjes goed te verzorgen.

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel