De voordelen van watergewenning voor je baby

De grote dag is aangebroken! Je baby ‘zwemt’ zo dadelijk zijn eerste meters in het water. Of je nu naar het zwembad of naar de zee trekt, die eerste plons wordt zoveel leuker als je goed voorbereid bent!
De voordelen van watergewenning voor je baby 2024-06-21 12:49:57.070931

Veiligheid boven alles

Omdat je graag zeker bent dat je kindje veilig is en omdat je baby nog wat zelfvertrouwen mist, kan een drijver in het begin goed van pas komen. Er zijn verschillende opties mogelijk. Voor de allerkleinsten kies je best voor een zwemband met een geïntegreerd zitje. Ideaal voor het eerste contact met het water en je baby'tje kan zich vrij bewegen en van het water genieten. Wil je je kleintje graag bij je in het water nemen, dan zijn opblaasbare armbandjes een ideale en veilige keuze!

Wat heb je allemaal nodig?

Met een toffe zwembroek of hip zwempakje voelt je kleine spruit zich helemaal als een vis in het water. Sommige slips en shorts hebben zelfs een geïntegreerde luier. Dankzij deze absorberende laag blijven ongelukjes in het broekje, zelfs al zit je kleintje in het water. Zo heb je geen extra zwemluier meer nodig! Als het badpakje of de zwembroek van je kleintje geen absorberende laag heeft, neem je best wel enkele zwemluiers mee.

De meeste zwemoutfits voor baby's zijn intussen ook uitgerust met een UPF 50+ beschermingsfactor. Zo bieden ze extra bescherming wanneer je een zomerse uitstap met je kleintje plant. Vergeet ook zeker de zonnecrème niet, want in het water is het evengoed belangrijk om je kindje te beschermen tegen de zonnestralen.

Daarnaast kan het ook frisjes zijn voor je kapoen wanneer hij uit het water komt. Voorzie daarom een lekker warme en zachte badcape- of poncho. Zo vermijd je dat je baby te snel afkoelt en het staat bovendien ook nog eens superschattig. Ook een badhanddoek en/of tetradoek zijn onmisbaar om je kleintje af te drogen bij het aankleden.

Neem ook zeker iets te eten en te drinken mee, want zwemmen zorgt vaak voor een knorrende maag! 😜

Waarop moet je letten?

Er zijn een aantal zaken waar je best rekening mee houdt vooraleer je met je baby gaat zwemmen.

Om te beginnen is het aan te raden om te wachten tot je baby minstens 6 maanden oud is voordat je hem meeneemt naar het zwembad. Op die leeftijd heeft hij meestal een betere controle over zijn hoofd en nek en is hij beter in staat om zijn lichaamstemperatuur te reguleren.

Probeer het zwemuitje bovendien te plannen op een moment dat je baby uitgerust en alert is. Vermijd zwemmen wanneer je baby moe, hongerig of prikkelbaar is. Houd de zwempartijtjes ook kort, maximaal 15 à 20 minuten. Je kleintje kan snel afkoelen in het water, zelfs als het verwarmd is. Het is belangrijk om te observeren hoe je baby reageert op het water en tekenen van vermoeidheid of ongemak op te merken.

Je baby is daarnaast gevoeliger voor temperatuurveranderingen dan volwassenen. Zorg ervoor dat het water in het zwembad warm genoeg is. De ideale watertemperatuur is minimaal 30 °C. Controleer ook altijd eerst zelf de temperatuur voordat je je baby in het water plaatst.

Ten slotte is je baby’s huid gevoeliger voor chemicaliën, zoals chloor. Spoel je baby af met schoon water voordat je het zwembad ingaat om eventuele irriterende stoffen van de huid te verwijderen. Na het zwemmen kun je je baby opnieuw afspoelen en voorzichtig afdrogen om chloorresten te verwijderen. Smeer je kleintje eventueel ook in met babyolie om een droge huid te vermijden.

Alles ingepakt en voorbereid? Dan is het nu tijd om te genieten van een lekkere plons in het water samen met mama en papa! 😊

Deel dit artikel