Welk speelgoed kies je voor baby’s van 0 tot 6 maanden?

Welk speelgoed kies je voor je pasgeboren baby? Hoe hou je het voor hem boeiend in de auto, wieg of het park? Van felle kleuren tot knispergeluiden en verschillende texturen: ontdek hier alle speeltjes om je baby’s zintuigen te stimuleren.
Welk speelgoed kies je voor baby’s van 0 tot 6 maanden? 2024-03-11 16:20:42.954837

Spelen vanaf 0 maanden

Voor een pasgeboren baby zijn kijken, luisteren en voelen dé manieren om zijn omgeving te verkennen. Je baby kan nog niet echt spelen, maar gaat vooral waarnemen. Speeltjes met contrasterende kleuren trekken de aandacht, net zoals bewegende mobielen met muziek en speelbogen. En het eerste knuffel(doekje) zal al snel je baby’s beste vriend worden.

Spelen vanaf 0 tot 3 maanden

Voor een pasgeboren baby zijn kijken, luisteren en voelen dé manieren om zijn omgeving te verkennen. Je baby kan nog niet echt spelen, maar gaat vooral waarnemen. In het begin is hij vooral gefocust op zijn eigen leefwereldje en de band met zijn ouders. Speeltjes met contrasterende kleuren trekken de aandacht, net zoals bewegende mobielen met muziek en speelbogen. En de eerste knuffel of doudou zal al snel je baby’s beste vriend worden.

Knuffel(doekje)

Je kleintje kan nog niets vastpakken, maar wat voelt er meer vertrouwd en zachter dan een knuffel of knuffeldoekje lekker dichtbij? Goed om zijn kijk- en luistervaardigheid te ontwikkelen, zeker wanneer je het knuffeltje vastpakt en tegelijk babbelt tegen je baby.

TIP
Knuffels met lange en smalle delen doen baby’s denken aan hun tijd in de buik en de navelstreng die ze ook vaak vasthielden.

Muzikale mobiel

Je baby’s zicht is maar scherp tot 25 à 30 cm, maar hij hoort al heel goed jouw stem, deze herkent hij vanuit zijn tijd in je buik. Zing eens een liedje voor je baby of kies voor een muzikale mobiel. Dit bevordert ook de verbeeldingskrachtspraakontwikkeling en creativiteit van je kapoen. Daarnaast leert hij objecten volgen met zijn ogen, wat ook goed is voor de ontwikkeling van zijn visuomotorische vaardigheden.

Hangspeeltjes en speelspiralen

Op stap? Dan zijn hangspeeltjes of speelspiralen die je kan bevestigen aan de autostoel of kinderwagen echt een must. Zo kan je baby onderweg spelen, zonder het speelgoed te laten vallen. Je kan ze natuurlijk ook aan het park bevestigen. Kies voor speelgoed in felle kleuren, hierdoor kan je baby beter contrasten onderscheiden en zijn zicht verder ontwikkelen.

Spelen vanaf 3 tot 6 maanden

Vanaf ongeveer 3 maanden zoekt je kindje meer contact met de omgeving en wordt hij actiever. Zijn zicht begint ook scherper te worden. Hij begint te genieten van bewegend speelgoed en is geboeid door verschillende texturen en geluiden. Deze prikkels stimuleren je baby’s zintuigen en de verdere ontwikkeling ervan. Rammelaars, bijtringen, een pluchen balletje… Als hij het maar kan grijpen, voelen, en… in zijn mondje steken, natuurlijk!

Rammelaars, grijpspeeltjes en bijtringen

Een rammelaar of grijpspeeltje stimuleert voornamelijk de grove motoriek van je baby. Hij kan nog niet zo goed grijpen, maar dit is wel al een goede voorbereiding hierop. Hij leert bovendien ook verbanden begrijpen: als ik dit vastneem en hiermee rammel, hoor ik een geluidje of gebeurt er iets.

Een bijtring is een goed speeltje om de grijpreflex van je baby te oefenen, want hij moet hem zelf vastpakken en vasthouden. Bovendien is het een must-have bij doorkomende tandjes, want het werkt pijnverlichtend en masseert het tandvlees. De meeste kindjes krijgen hun eerste melktandje rond de leeftijd van zes maanden. Er zijn echter ook baby’s die vanaf drie maanden al hun eerste tandje krijgen. Het gaat dan meestal om de onderste voortanden.

TIP
Speelgoed dat vaak in je baby’s mondje terechtkomt wordt best ook af en toe 
schoongemaakt met water en afwasmiddel.

Speeltapijt

Een speeltapijt combineert verschillende vaardigheden en stimuleert alle zintuigen: met de verschillende kleuren, texturen en geluidjes worden zowel de motorische, auditieve en visuele vaardigheden van je kleintje ontwikkeld. Leg je baby ook regelmatig op zijn buikje en plan dus regelmatig korte momenten van ‘tummy time’ in. Zo verstevigt je kindje zijn nek- en rugspieren, wordt hij uitgedaagd om te leren draaien en rollen en vermijd je een afgeplat hoofdje. Vanaf twee maanden kan hij zijn hoofdje al wat beter zelf rechtop houden en al eens rondkijken.

Nog meer speelplezier om de ontwikkeling van je baby te bevorderen

Vanaf 5 maanden begint je kleintje met zijn voetjes te spelen en herkent hij zijn spiegelbeeld. Hang eens een spiegeltje in het park, zodat hij zijn eigen snoet leert herkennen. Hij kan ondertussen ook al lachen en enkele geluidjes maken en ontwikkelt zo verder zijn communicatieve vaardigheden. Lees gerust al eens een verhaaltje voor aan je baby, dit prikkelt zijn fantasie en spraakontwikkeling. Met voorlezen kan je niet vroeg genoeg beginnen!

Het leukste speelgoed op dit moment:

  • Een doudou als troostknuffel

TIP
Heeft je kindje een lievelingsknuffel die hij niet kan missen? Koop dan een extra exemplaar. Zo vermijd je ontroostbare, slapeloze uren als het knuffeldoekje zoekraakt.


Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel