Wil je baby niet eten? Voedingstips voor moeilijke eters

Wortelpuree of fruitpap… Baby’s zijn er vaak verzot op. Maar wat als je kindje een moeilijke eter blijkt? De belangrijkste voedingstips lees je hier.
Wil je baby niet eten? Voedingstips voor moeilijke eters 2024-03-05 08:10:26.523078

Waarom wil je baby niet eten?

Er zijn verschillende redenen waarom je kindje mogelijk niet wil eten. Geen trek bijvoorbeeld. Of je kindje vindt het gewoon niet lekker. Je baby kan ook te moe zijn om te eten, of wil liever spelen dan netjes aan tafel te zitten. Een peuter heeft in vergelijking met de babyperiode ook veel minder eten nodig. Puur omdat hij minder hard groeit.

Maar wat als je kindje plots vaste voeding weigert? At hij eerst goed en weigert hij plots? Ook dat gebeurt vaak en kan meerdere oorzaken hebben:

  • Een grote verandering zoals een verhuis of groeispurt kan invloed hebben op je kindjes eetpatroon. Dit is vaak tijdelijk en herstelt zich samen met het emotionele evenwicht van je kindje.
  • Op peuterleeftijd kan het smaakpatroon keren en kan het zijn dat je kindje bepaalde voedingsmiddelen niet meer lust.
  • Ook de peuterpuberteit kan invloed hebben op je baby’s eetpatroon. Je kindje eist nu meer autonomie op en gaat sneller (en vaak duidelijker) aangeven wanneer hij iets niet lust.
  • Veel kindjes hebben last van neofobie, angst voor het nieuwe. Voedingsmiddelen die nieuw zijn of nieuw lijken kunnen angst inboezemen en die gaan kinderen dus liever uit de weg. Deze fase kan duren tot je kindje 7 jaar oud is.


Kokhalzen bij de eerste hapjes

Voor veel kinderen gaan de eerste hapjes gepaard met kokhalzen. Dat komt doordat de kokhalsreflex bij jonge kindjes halverwege de mond ligt. Door het eten van vaste voeding verplaatst die vanzelf naar achteren.

Tijdelijk stoppen met het aanbieden van vaste voeding is dus niet zo’n goed idee, aangezien het de kokhalsreflex net vermindert. Wat kan je wel doen? Probeer op een ander moment eens een mix van gemixt en geprakt eten aan te bieden. De combinatie van andere texturen kan het probleem al verhelpen. Kan je kindje helemaal geen texturen verdragen? Ga dan langs bij je kinderarts.


Tips om je kindje genoeg te laten eten

  • Een baby moet wennen aan nieuwe smaken. Soms moet je een smaak 10 keer aanbieden voor hij het lekker vindt. Haak dus niet meteen af wanneer het niet lukt, maar probeer de volgende dag opnieuw.
  • Combineer iets dat je kindje niet lust met eten waar hij dol op is. Leer hem dat hij niet alles moet opeten van wat hij echt niet lekker vindt. Laat je kindje wel altijd proeven, ook al is het maar één hapje.
  • Zet je kindje nooit onder druk om iets te eten. Bied het eten aan, maar dring niet aan.
  • Zorg dat er geen afleiding is: zet de tv uit en berg speelgoed op. Vermijd ook om snel iets in de mond te proppen terwijl je een speeltje boven het hoofd zwaait.
  • De meeste peuters kunnen slechts kleine porties aan. Bied je kindje daarom drie hoofdmaaltijden aan en twee tussenmaaltijden. Beperk andere tussendoortjes.
  • Laat je peuter bepalen hoeveel hij eet. Jij bepaalt wat hij eet.
  • Schep het bord van je kindje niet te vol. Een berg eten kan ontmoedigen. Geef liever later met veel enthousiasme nog een schepje bij.
  • Zien eten, doet eten. Kindjes hebben een enorme interesse in wat mama en papa eten.


Alternatief: de Rapley-methode

Je kan er ook voor kiezen om je kindje op te voeden volgens de Rapley-methode. Bij de Rapley-methode bied je stukjes vast voedsel aan en laat je je baby hiermee experimenteren en spelen. Op deze manier leren ze gaandeweg zelf eten. Met de handen eten voelt voor je kindje ook veilig aan. Zo kan hij zelf ontdekken of de temperatuur en/of textuur comfortabel aanvoelt.


Voordelen van de Rapley-methode

Door de Rapley-methode te volgen, raken kindjes vertrouwd met meerdere smaken en texturen. Hierdoor raken ze sneller gewend aan het eten dat bij jullie thuis geserveerd wordt. Het stimuleert ook de ontwikkeling van de fijne en grove motoriek, doordat ze zelf het eten oppakken en naar hun mondje brengen.

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.


Deel dit artikel