Welke kinderwagen kiezen? Hierop moet je letten

Snel naar de winkel, op daguitstap of op vakantie… Er zijn zoveel momenten waarop je kindje met je meegaat. Een kinderwagen is dan ook het vervoersmiddel bij uitstek om met je baby te gaan wandelen. Maar wat is een kinderwagen nu eigenlijk, waarop let je best tijdens je aankoop en wanneer gebruik je nu draagmand, zitje of autostoel? Ontdek alles wat je moet weten over kinderwagens in dit blogartikel.
Welke kinderwagen kiezen? Hierop moet je letten 2024-05-17 08:49:37.388859

Wat is een kinderwagen?

Een kinderwagen, ook wel wandelwagen genoemd, bestaat uit een onderstel, een zitje en een draagmand (3-in-1 kinderwagen). Een kinderwagen of wandelwagen wordt vaak verward met een buggy, hoewel er toch een duidelijk verschil is tussen de twee:

Kinderwagen

Een kinderwagen is stevig en robuust, heeft grote banden en een goede vering voor- en/of achteraan. Met een draagmand of reiswieg kan je een kinderwagen al vanaf de geboorte gebruiken. 

buggy

Een buggy is vaak lichter, compacter en soepeler te manoeuvreren. Je kan een buggy gebruiken van zodra je kindje zelfstandig rechtop kan zitten (6 à 7 maanden), maar ideaal is vanaf 10 à 12 maanden. Er bestaan ook plooibuggy’s waarop je een draagmand kan bevestigen; met draagmand kan je deze wél vanaf de geboorte gebruiken.

Verwacht je een tweeling of wil je graag snel een tweede kindje? Dan bestaan er speciale tweeling kinderwagens, tweeling buggy’s en uitbreidbare kinderwagens. In een duokinderwagen zitten je kindjes naast of achter elkaar, afhankelijk van het model. Een uitbreidbare kinderwagen is een gewone kinderwagen die je met een extra draagmand en zitje kan omvormen tot een dubbele kinderwagen. Handig voor een tweeling, maar ook ideaal als je snel een tweede kindje wil, bijvoorbeeld. Als je kindjes wat ouder zijn, kan je nadien overschakelen naar een dubbele buggy.


Draagmand, zitje, autostoel: wanneer gebruik je wat?

Draagmand/reiswieg

Draagmand/reiswieg

Wil je de kinderwagen vanaf de geboorte gebruiken? Dan heb je een draagmand nodig. Pasgeboren baby’s moeten tijdens langere periodes volledig plat kunnen liggen voor de ontwikkeling van hun rugje.* Een draagmand is uitgerust met een matrasje en biedt je baby het meeste comfort in de eerste maanden na de geboorte. Je gebruikt een reiswieg gemiddeld tot je baby 6 maanden oud is.


* Dat moet niet de hele dag; denk maar aan de tijd die je baby in de draagbare autostoel of relax spendeert, bijvoorbeeld. Er wordt wel aangeraden om de tijd in de autostoel of relax te beperken voor de ergonomie van je baby.

Zitting

Na 6 maanden kan je de draagmand inruilen voor een zitje. De meeste kinderwagens hebben een draaibare zitting. Als dat het geval is, draai je het zitje eerst naar jou toe. Zo voorkom je overprikkeling en kan je je baby op elk moment geruststellen met jouw vertrouwde gezicht. Merk je dat je kindje nieuwsgierig wordt naar de wereld rondom zich? Dan kan je het zitje naar de weg toe richten.

Zitting
Draagbare autostoel

Draagbare autostoel

Je kan je pasgeboren baby ook vervoeren in een draagbare autostoel die je m.b.v. adapters op het frame van je kinderwagen klikt. Het wordt echter aangeraden om je baby max. 2 uur per dag in de draagbare autostoel te vervoeren (inclusief reistijd in de auto). Ga je op reis met de wagen of heb je een lange autorit voor de boeg? Dan heb je eigenlijk een autobedje (veiligheidsdraagmand) nodig.


Hoe kies je de perfecte kinderwagen? 4 tips

Waar ga je het vaakst wandelen?

Ben je vaak in de natuur te vinden? Ben je een echt stadsmens of combineer je graag beide?

Afhankelijk van waar je het vaakst gaat wandelen, kan je kiezen uit 3 types wandelwagens: stadswandelwagens, outdoor wandelwagens en hybride wandelwagens.

Stadwandelwagens hebben kleine, wendbare wielen, outdoor kinderwagens zijn uitgerust met stevigere, brede bandenvoor meer comfort op ruigere terreinen.

Een hybride kinderwagen is dan weer ideaal als je stad en natuur graag combineert.

Moet de kinderwagen compact opvouwbaar zijn?

Een compacte kinderwagen is altijd handig. Maar soms moét de kinderwagen ook compact zijn, als je een kleine autokoffer hebt of in een kleinere woning woont, bijvoorbeeld.


Waarop kan je letten?

  • Check op voorhand de afmetingen van de opgevouwen kinderwagen. Je kan de afmetingen online bekijken, maar je kan je favoriete wandelwagen ook uitproberen in een van onze winkels. Onze medewerkers helpen je graag testen of de kinderwagen in je autokoffer past. 

  • Kies bij een kleinere koffer voor een opvouwbare draagmand

  • Bij sommige kinderwagens kan je het zitje afnemen om extra plaats te besparen.

  • Ga na of je de wielen kan afnemen. Dat maakt het pakketje niet enkel kleiner, maar voorkomt ook dat je hele koffer vuil wordt na een uitstapje in de regen. Stop de wielen in een plastic zakje en klaar!

Extra functies

Er zijn heel wat extra functies die de kinderwagen comfortabeler kunnen maken voor je baby én voor jou.


Neem je vaak het openbaar vervoer? Let dan zeker op het gewicht van de wandelwagen. Denk aan een verlengbare duwstang als jij en je partner niet even groot zijn, een zitje met verstelbare rugleuning of slaapstand voor dutjes onderweg en een wasbare bekleding.


Verwacht je een tweeling? Kies dan voor een tweeling kinderwagen, tweeling buggy of let erop dat de kinderwagen uitbreidbaar is.

Hoeveel kost een kinderwagen?

De prijs van de kinderwagen hangt sterk af van het merk en het aantal functies. Een 3-in-1 kinderwagen van ons huismerk Dreambee Essentials koop je al vanaf € 289, 3-in-1 kinderwagens van andere merken in ons assortiment starten al vanaf € 350. Afhankelijk van het merk en het aantal functies kan de prijs richting € 1000 euro gaan voor een complete kinderwagenset.

 

Zet je favoriete kinderwagen op je geboortelijst en maak gebruik van de functie om in schijven te betalen.


Houd ook rekening met volgende tips om verrassingen na je aankoop te vermijden:


  • Vergelijk identieke kinderwagens. Vergelijk bijvoorbeeld telkens kinderwagens waarbij de draagmand inbegrepen is (3-in-1 wandelwagens). Bij veel kinderwagens kan je de draagmand apart aankopen, waardoor deze kinderwagen op het eerste gezicht een stuk goedkoper zal lijken. Door identieke kinderwagens met elkaar te vergelijken, weet je meteen het werkelijke prijsverschil.

  • Bekijk op voorhand welke accessoires inbegrepen zijn in de prijs en welke je nog apart moet aankopen. Zo krijg je een beter idee van het totale kostplaatje.

Ben je op zoek naar een specifiek merk? We hebben een grote selectie kwaliteitsvolle en bekende merken in ons assortiment, zoals Mutsy, Maxi-Cosi, Bugaboo, Joolz, Thule, Cybex, Joie, Quax, Pericles, etc.


Bij Dreambaby vind je wandelwagens in alle stijlen, kleuren én prijsklassen. Of je nu op zoek bent naar een goedkope kinderwagen of een luxueus model, in ons assortiment vind je ongetwijfeld jouw ideale kinderwagen.


Liever een ander model of kleur? We kunnen een grote selectie kinderwagens ook speciaal voor jou bestellen. Neem hiervoor contact op met je Dreambaby-winkel of onze Dreambaby-klantendienst.


Welke accessoires heb je nodig?

Kinderwagen gekozen? Check!


Afhankelijk van het seizoen heb je dan ook nog enkele accessoires nodig. Voetenzak, regenhoes, parasol… Het volledige overzicht van alle must-haves en nice to haves per seizoen vind je hier.


Hieronder sommen we alvast de meest gekozen accessoires op.

Het hele jaar door

Winter

Zomer

Natuurlijk zijn er naast de kinderwagen nog manieren om met je (pasgeboren) baby op stap te gaan.


Babydragen is praktisch en biedt tal van voordelen, zowel voor jou als voor je baby.


Ook met een fietskar kan je met je pasgeboren baby op stap, als je er een speciale hangmat in bevestigt.


Hoe onderhoud je de kinderwagen?

Een kinderwagen is een grote investering. Misschien wil jij hierna jouw kinderwagen verkopen en zo een tweede leven geven? Dan is het belangrijk om de wagen goed te onderhouden. Wij zetten de belangrijkste tips op een rijtje:

  • Reinig het frame regelmatig met een vochtige doek en gebruik eventueel een mild schoonmaakmiddel. Verwijder zand, modder en gruis zo snel mogelijk.

  • Haal de wielen regelmatig van de kinderwagen en maak ze schoon met lauwwarm water. Droog de wielen voor je ze weer bevestigt en spuit de wielassen regelmatig in met siliconenspray. Vermijd olie; olie trekt vuil en stof aan. 

  • Mag de bekleding van de kinderwagen in de wasmachine? Volg dan de instructies op het waslabel op. Als de bekleding niet in de wasmachine kan, gebruik je een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel.

  • Gebruik bij regen altijd een regenhoes om waterschade te vermijden. Is het gestopt met regenen? Dan neem je de hoes best meteen af zodat de draagmand of het zitje goed kan verluchten

  • Heeft jouw kinderwagen luchtbanden? Check dan regelmatig de bandenspanning en pomp ze eventueel extra op.

Deel dit artikel