Daarom drink je best water tijdens en na je zwangerschap

Op tijd en stond een glas water drinken is belangrijk. Zeker voor zwangere vrouwen of vrouwen die net bevallen zijn. Waarom? Wel, je krijgt vijf belangrijke redenen opgesomd. Drinken maar!
Daarom drink je best water tijdens en na je zwangerschap 2024-03-18 05:49:48.194058

Urineweginfecties voorkomen

Tijdens je zwangerschap oefent je baarmoeder druk uit op je urineleiders. Daardoor verloopt het urinetransport minder vlot en worden de bacteriën niet uit de urinewegen gespoeld. Dat zorgt er dan weer voor dat het risico op een urineweginfectie groter wordt. Veel drinken en plassen is dus de boodschap. Want zo krijgen de bacteriën geen kans en worden ze snel afgevoerd.

Ochtendmisselijkheid voorkomen

Histamine is het hormoon dat onze waterhuishouding regelt. Het zorgt er ook voor dat je je misselijk voelt als je zwanger bent. Hét signaal dat zowel je ongeboren kindje als jijzelf meer water nodig hebben. Vooral ’s ochtends kan je misselijk zijn, want tijdens het slapen drink je lange tijd niks. Drink dus zeker genoeg voor je slapengaat. En zet voor de zekerheid een glas water naast je bed.

Minder vocht vasthouden

Tijdens je zwangerschap kan je last krijgen van gezwollen voeten, enkels, handen, polsen en gezicht. Dat komt omdat je lichaam dan de neiging heeft om meer vocht vast te houden. Niet fijn. Hoe kan je de kans op zwangerschapsoedeem beperken? Drink zoveel mogelijk water en kies voor zoutarm water. Doordat je vaker moet plassen, voert je lichaam het vocht beter af.

Goed voor borstvoeding

Moedermelk bestaat voor 85 procent uit water. Drink dus voldoende water als je genoeg moedermelk wil aanmaken. Geef je borstvoeding? Dan verlies je extra vocht door je baby te voeden. Je mag dan gerust 2 tot 2,5 liter water per dag drinken. De kans is groot dat je tijdens het voeden ook dorst krijg. Je speekselklieren geven dan minder speeksel waardoor je mond droger wordt. Nog een reden om extra te drinken!

Bouwsteen van het lichaam

Naast dorst lessen is water nog om heel wat andere redenen heel belangrijk.  Als bouwsteen van lichaamscellen, als bestanddeel van het vocht tussen de weefsels, als smeermiddel bij de samentrekking van spieren en ook zorgt water ervoor dat je lichaamstemperatuur constant blijft.

Waarom best mineraalarm water drinken?

De baby in je buik heeft nog onderontwikkelde nieren. Mineralen zijn heel belastend voor de nieren.  Je kiest dus best tijdens en na de zwangerschap voor mineraalarm water. Ook nitraten (vaak aanwezig in kraanwater) vermijd je best, want die kunnen in het lichaam omgezet worden in nitriet. En dat is giftig in grote hoeveelheden. Als nitriet doordringt tot in de placenta, kan dit schadelijk zijn voor de foetus.

Hoe weet je nu of water weinig mineralen bevat?  Jean-Benoît Schrans, communicatieverantwoordelijke bij Spa Reine legt uit: “Alleen bij natuurlijk mineraalwater moet het etiket verplicht het mineralisatiegehalte vermelden. Bij bronwater is dit niet verplicht. Kies voor flessenwater met een mineralisatiegehalte onder de 50 mg droogrest per liter en een laag
natriumgehalte.”

Met een droogrest van slechts 33 mg/l is Spa Reine een van de minst gemineraliseerde waters in Europa. Dat maakt het erg geschikt voor zowel mama als baby.

Moedig ook je kindje aan om veel water te drinken met de vrolijke drinkbekers en -flessen in onze webshop.



Deel dit artikel