18 weken zwanger, voel je je baby al bewegen?

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 18? Dit kan je verwachten.
18 weken zwanger, voel je je baby al bewegen? 2024-03-04 14:23:15.902224

Je baby bij 18 weken zwanger

Je bent intussen al 18 weken zwanger en je baby is nu al zo groot als een paprika! Hoewel je kindje druk in de weer is, voel jij daar zelf nog heel weinig van. Hij is druk aan het oefenen met ademen, zuigen en slikken, allemaal dingen die hij straks nodig heeft om te kunnen overleven buiten de baarmoeder.

Op de vingertoppen ontwikkelen zich al unieke vingerafdrukken, weer een stapje dichter bij een eigen identiteit!

Zo groot als een paprika

GEWICHT
200 gr

LENGTE
20 cm


Wat gebeurt er bij jou in week 18 van je zwangerschap

Je bent bijna halfweg! Elke zwangerschap is uniek en daarom is het ook moeilijk te vergelijken met anderen. Er zijn natuurlijk altijd zekerheden, zoals je buik die dikker wordt of kwaaltjes die de kop opsteken, maar wanneer en in welke mate kan je moeilijk voorspellen. Luister daarom voldoende naar je lichaam en neem voldoende rust als je het nodig hebt. En, vergeet vooral niet te genieten.


18 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Als je 18 weken zwanger bent, is er een goede kans dat je al wat bewegingen van de baby kan voelen. Deze bewegingen verschillen natuurlijk per vrouw, maar sommige mama’s beschrijven het als knijpen, rommelende darmen of kleine bubbels. Leg je hand op je buik als je vermoedt dat je baby beweegt en let op de subtiele verschillen in beweging!

Het eerste wat je voelt is meestal geen stevige schop, maar eerder heel zachte plopjes of een soort van draaiende beweging. Het is een magisch moment als je je baby voor de eerste keer voelt bewegen! Als je nog geen beweging voelt, maak je dan zeker geen zorgen. Soms duurt het langer dan 18 weken voor je iets voelt en iedere baby beweegt op zijn of haar eigen tempo. Wanneer je rustig neerzit of – ligt, heb je meer kans om je baby te voelen bewegen. Niet alleen omdat je je dan volledig op je buik en op het gevoel kan concentreren, maar ook omdat je kindje vaak gewoon in slaap gewiegd wordt als jij zelf aan het bewegen bent. Je kan ook voorzichtig duwen in je buik om op die manier beweging proberen uit te lokken.

Zwangerschapssymptomen

Je buik groeit goed door en het is rond 18 weken wel duidelijk dat je zwanger bent. Dat je buik groeit wil ook zeggen dat je gewicht bijkomt, wat kan leiden tot pijn in de onderrug. Ook bij het slapen kan je buik in de weg beginnen zitten.

Pijn in de onderrug

Je buik wordt zwaarder en daardoor trekt je onderrug naar voren. Ook je gewrichten worden soepeler, wat samen vaak leidt tot lage rugpijn.

Volgende tips kunnen helpen om rugpijn tijdens je zwangerschap draaglijk te houden:

  • Blijf bewegen: sterke spieren verkleinen de kans op rugpijn.
  • Als je neerligt, leg je benen dan omhoog. Dat is goed voor de bloedsomloop.
  • Let op je houding: probeer je rug steeds mooi recht te houden.
  • Wanneer je iets moet optillen, buig dan niet, maar ga door je knieën.
  • Draag een buikband (of zwangerschapssteunband). Die helpt je buik ondersteunen waardoor er minder aan je onderrug wordt getrokken.

Goede nachtrust

Een goede nachtrust is heel belangrijk tijdens je zwangerschap. Wanneer je buik in de weg zit, wordt het wel moeilijker om een comfortabele slaaphouding te vinden.
Op je buik slapen lukt niet meer en is ook niet meer aan te raden vanaf 4 maanden. Ideaal is om op je linkerzij te slapen, dit stimuleert namelijk de bloedtoevoer naar de placenta. Een goed zwangerschaps - en later borstvoedingskussen helpt je om zo comfortabel mogelijk te liggen. Het kussen geeft je steun en zo wordt de pijn in je bekken verlicht. Veel mama’s blijven het kussen ook na de zwangerschap gebruiken, omdat ze de steun aan hun wervelkolom, heupen en hoofd niet meer kunnen missen.

Babykamer voorbereiden

Nu je baby’tje er nog niet is om dagelijks voor te zorgen, denk je best ook al eens na over de babykamer: Wat heb je nodig? Hoe wil je de ruimte inrichten? Als je al een kindje hebt, dan kan het leuk zijn om hem of haar mee te laten nadenken en kiezen. Op die manier betrek je hem of haar ook bij het toekomstige broertje of zusje.

Basics voor de babykamer

De 2 stukken die zeker niet mogen ontbreken zijn een bedje en een commode. Het bedje kan je de eerste maanden nog bij jullie op de kamer zetten, als jullie dat een veiliger gevoel geeft. Het wordt aangeraden om je kindje tot minstens zes maanden in jouw kamer te laten slapen.

Wanneer je het bedje in de babykamer zet, let er dan op dat het niet rechtstreeks onder een raam, naast de verwarming of ergens waar het kan tochten staat.

TIP
Als je voor een meegroeibed kiest, kan je kindje het later ook gebruiken als eenpersoonsbed.


Een commode is praktisch, omdat je er veel in kwijt kan en bovendien zijn veel commodes ook uitgerust met een verlengstuk, zodat je er een verzorgingskussen kan opleggen, zo heb je alles handig dichtbij.
Als optie kan je ook meteen een kleerkast voorzien. De eerste 2 jaar is het misschien niet meteen nodig, maar zo passen wel alle stukken in de babykamer mooi bij elkaar.

Een leuke aanvulling in de babykamer is een schommelstoel. Niet alleen mooi, maar ook praktisch voor als je je baby ’s nachts moet voeden.

TIP
Babykamers worden vaak per set verkocht, wat voordeliger uitkomt voor jou.


 VOORDEEL
 

Altijd gratis thuislevering bij aankoop van een babykamer

Voordeel geldig in alle Dreambaby-winkels op vertoon van je Xtra-app of -kaart en op dreambaby.be.  

Edit link
met Xtra met Xtra

De aankleding

Kies voor warme, zachte kleuren om de babykamer te schilderen en in te richten, dat zorgt voor meer rust en zo creëer je een veilige slaapomgeving voor je kindje. Ben je op zoek naar de mooiste kleurencombinaties voor de babykamer? Samen met Levis ontwikkelden we 10 verfkleuren die je eindeloos kan mixen & matchen.

Met dekentjesbeddengoed en knuffels kan je accenten leggen om de kamer levendiger te maken.

Een leuke extra voor de babykamer zijn enkele opbergmanden, altijd handig om speelgoed of knuffels in op te bergen. Ze hebben ook een decoratieve waarde op zich.

Deel dit artikel

​Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

​Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance