21 weken zwanger: de oogjes gaan open, buikstriemen verschijnen

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 21? Dit kan je verwachten.
21 weken zwanger: de oogjes gaan open, buikstriemen verschijnen 2024-10-15 12:05:07.132610

Je baby bij 21 weken zwanger

Deze week gaan de oogjes van je baby langzaamaan open. Zijn oogkleur is echter nog niet zichtbaar en zal pas na de eerste verjaardag van je kindje definitief worden. De spieren van je baby ontwikkelen zich verder en zijn bewegingen worden ook steeds meer gecoördineerd, hij kan naar hartenlust schoppen en koprollen maken in je buik. Nu er nog plaats is in de baarmoeder moet hij ervan profiteren. 😉 Op de huid van je baby komt er een laagje huidsmeer dat hem beschermt tegen het vruchtwater en mogelijke infecties.

Groeien is erg vermoeiend voor je kleintje. Het is daarom niet gek dat hij meer dan de helft van de dag slaapt. Door jouw bewegingen wordt hij als het ware in slaap gewiegd. Het is geen toeval dat je je kindje vaak voelt bewegen tijdens rustmomenten, bijvoorbeeld als je in de zetel of auto zit of als je pas in bed ligt. Hij ontwikkelt nu ook al een favoriete slaaphouding. Na de geboorte zal hij dezelfde houding aannemen om te slapen.

Zo groot als een wortel

GEWICHT
380 gr

LENGTE
27 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 21 van je zwangerschap

Halfway! Je bent al over de helft van je zwangerschap. Naarmate je baby groter wordt, groeit ook je buik. Je kindje gaat vanaf nu nog tienmaal in gewicht toenemen, dus is het ook normaal dat je buik meegroeit. Hierdoor kan je last krijgen van striae of zwangerschapsstriemen. Doordat je kindje vanaf nu sneller groeit, kan je opeens ook last krijgen van ‘rare goestingen’ of food cravings.


21 weken zwanger: wat voel je in je buik?

De armen en benen van je kleintje zijn vanaf deze week meer in verhouding en zijn spieren zijn ondertussen ook al goed ontwikkeld. Je baby zal meer gecoördineerde bewegingen beginnen te maken, waardoor jij dit ook sneller zult voelen in je buik. Geen zorgen als je nog niets voelt, dit gaat echt niet meer lang duren. Je kindje slaapt het grootste gedeelte van de dag en wordt in slaap gesust door jouw bewegingen. Vooral wanneer jij in rust bent zal je baby actief worden en heb je meer kans om hem te voelen bewegen. Je kan je baby tijdens deze rustmomenten ook stimuleren om te bewegen door eens zachtjes in je buik te porren.

Je kan misschien ook al eens last krijgen van harde buiken. Deze kunnen uitgelokt worden door een groeispurt van je baby, plotse bewegingen, een beetje stress of zelfs een volle blaas. Harde buiken duren meestal niet lang en zijn niet pijnlijk, je hoeft je hier dus zeker geen zorgen over te maken. Als ze toch langer duren of pijnlijk worden, neem je best contact op met je verloskundige of huisarts.

Zwangerschapssymptomen

Zwangerschapsstriemen

Zwangerschapsstriemen of striae zijn een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje. Doordat je buik sneller groeit dan dat je huid kan volgen, kunnen deze striemen ontstaan. Dit zijn eigenlijk scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel. Op je buik manifesteert zich dit als rode strepen. Na de zwangerschap vervagen ze meestal en verliezen ze ook hun rode kleur, waardoor ze minder opvallen. Striemen kan je jammer genoeg niet voorkomen of genezen, er speelt onder andere ook een erfelijke factor mee. Echter zijn er wel een paar middeltjes om ze te beperken, zoals je buik regelmatig insmeren met een hydraterende crème of olie, douchen in afwisselend koud en warm water om de bloedcirculatie te bevorderen, een buikband dragen en voldoende drinken.

Food cravings

Doordat je baby vanaf nu sneller groeit, kan het ook zijn dat je meer zin krijgt in bepaalde etenswaren en dranken. Deze food cravings of ‘rare goestingen’ kunnen ontstaan doordat je smaak- en reukzin toeneemt tijdens de zwangerschap, ofwel simpelweg omdat je meer calorieën nodig hebt om je baby te voeden, zoals ze in de volksmond zeggen: ‘Je eet voor twee.’ 😋 Natuurlijk moet je dat niet zo letterlijk nemen. Het blijft belangrijk om evenwichtig en gezond te eten. Sommige mama’s krijgen opeens trek in zure dingen, zoals augurken of zure snoepjes. Andere mama’s hebben eerder zin in zoute of zoete dingen. Dit kan gelinkt worden aan een verandering in de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap. Zorg er echter altijd voor dat je ook gezonde snacks in huis hebt, als je bijvoorbeeld zin hebt in zoet, zorg dan dat je fruit of yoghurt in huis hebt. Af en toe toegeven aan je cravings is zeker niet erg! 😉

Het kan ook zijn dat je net te maken krijgt met aversies. Dit wil zeggen dat je bepaalde geuren of smaken opeens vies vindt, bijvoorbeeld de geur van koffie doet de maag van sommige mama’s omdraaien. Ook dit heeft te maken met de verandering van hormonen tijdens de zwangerschap en verdwijnt spontaan na de bevalling.

De kleerkast van je baby vullen

Het is altijd fijn om tijdens je zwangerschap al een beetje kledij te kopen voor je baby, zeker nu je ondertussen (misschien) al het geslacht van je kindje weet. Hoeveel kledingstukken heb je nu eigenlijk precies nodig voor je kindje? Je koopt op voorhand best al enkele body’spyjama’skousjes en kledingsetjes. Vergeet ook zeker geen antikrabwantjes, een paar mutsjes en een jasje. In onze aparte blog geven we je hierover nog meer tips en advies.

Voor pasgeboren baby’s is het ook handig om zowel kleertjes in maat 50 en maat 56 in huis te hebben en mee te nemen naar het ziekenhuis. Je weet namelijk niet op voorhand hoe groot of klein je kindje in het echt zal zijn. Zijn of haar eerste outfit is ook memorabel voor de eerste foto’s van je baby. 😊

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance