38 weken zwanger: het wachten is begonnen

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 38? Dit kan je verwachten.
38 weken zwanger: het wachten is begonnen 2024-03-08 14:58:24.240850

Je baby bij 38 weken zwanger

Je baby is er klaar voor. Hij bereidt zich nu volop voor op de geboorte! De laatste donshaartjes vallen uit terwijl het haar op zijn hoofd langer wordt. Die laatste weken wordt zijn vetlaagje nog iets dikker, hij komt dan nog zo’n 20 à 30 gram aan per dag. Op die manier bouwt hij een reserve op, zodat hij die eerste dagen na de geboorte rustig kan wennen aan de borst- of flesvoeding. Dat extra laagje zorgt er daarnaast ook voor dat hij na de geboorte zijn lichaam goed op temperatuur kan houden buiten de warme baarmoeder.

Zo groot als een prei

GEWICHT
3200 gr

LENGTE
48 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 38 van je zwangerschap

Ben jij ook al aan het aftellen? Nu je misschien al in zwangerschapsverlof bent lijkt het wachten nog langer te duren. De kans dat je nu bevalt wordt elke dag groter. De meeste vrouwen bevallen namelijk tussen de 37 en de 42 weken zwangerschap.
Het is zeker niet abnormaal als je je nu moe en futloos voelt, je draagt namelijk al heel wat gewicht mee, wat het er niet makkelijker op maakt. Laat op tijd aan je partner weten als het te lastig wordt, dan kan hij of zij je helpen waar nodig.
Het is ook heel normaal dat je deze laatste weken spannend vindt. Wees niet bang om je bezorgdheden rond de bevalling met je gynaecoloog of vroedvrouw te bespreken. Zij kunnen je geruststellen en antwoord geven op eventuele vragen die je nog hebt.


38 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Nu de omvang van je buik op zijn hoogtepunt zit is het niet abnormaal dat je je soms opgeblazen voelt. Je baarmoeder is nu heel groot en oefent veel druk uit op de omliggende organen, zoals de darmen, de maag en de blaas. Symptomen die daardoor de kop kunnen opsteken op 38 weken zwangerschap zijn o.a. buikpijn, diarree en misselijkheid.
Ondanks dat je baarmoeder heel groot is nu, heeft je kindje niet veel plaats meer om te bewegen. Zijn bewegingen voelen daardoor veel minder krachtig dan enkele weken geleden.
Hoe dichter je bij de 40 weken of het einde van je zwangerschap komt, hoe groter de kans ook wordt dat je last krijgt van voorweeën. Die kunnen, naast menstruatieachtige krampen in je onderbuik, ook zorgen voor een zeurende rugpijn. Als de weeën aanhouden en je merkt dat ze regelmatig komen, kan je best al eens contact opnemen met je verloskundige, zij zal je kunnen zeggen of het tijd is om naar het ziekenhuis te vertrekken. Voelen de weeën al heel heftig en volgen ze elkaar snel op, dan vertrek je beter meteen.

Zwangerschapssymptomen

Je voorbereiden op de bevalling

Nu de bevalling steeds dichterbij komt, spoken er waarschijnlijk heel wat vragen door je hoofd, zoals wanneer gaat het beginnen, ga ik de weeën aankunnen, hoe zal alles verlopen, enz. Bevallen is dan ook erg spannend, niet enkel bij je eerste kindje, maar evengoed bij je tweede of derde. Elke bevalling is anders en je beleeft het steeds op jouw eigen manier.

Wat kan je doen om je voor te bereiden op de bevalling?

  • Informatie opzoeken
    In de meeste ziekenhuizen zijn er informatiebrochures aanwezig over de bevalling, daarin vind je vaak ook de meest gestelde vragen. Je kan er ook gewoon naar vragen bij je verloskundige.
    Er bestaan ook veel mama-community’s op het internet waar je vragen kan stellen aan andere mama’s, maar wees kritisch bij het lezen van de antwoorden, niet alle mama’s zijn dokters 😉. En laat je vooral niet overdonderen door alle bevallingsverhalen.
  • Rust voldoende
    Zorg dat je nog goed kan uitrusten voor de bevalling. Hoe beter uitgerust je bent, hoe vlotter alles zal verlopen.
  • Planning
    Denk al goed na over wie je bij de bevalling wil, wanneer jullie de familie gaan inlichten over de geboorte, etc. Ook als je al een kindje hebt is het verstandig om te regelen wie voor opvang kan zorgen als jullie naar het ziekenhuis moeten vertrekken. Bespreek zeker ook nog eens met de gynaecoloog wat je eventueel wel en niet wil tijdens de bevalling, dat kan gaan over pijnbestrijding, in welke houding je wil bevallen, etc. Dan kunnen ze in het ziekenhuis rekening houden met jullie wensen indien mogelijk, en het zal jou ook meer rust geven in je hoofd.

Wat kan je doen om de bevalling op te wekken?

Heb je genoeg van dat lange wachten, dan kan je allerlei trucjes proberen om de bevalling op te wekken. Hou er wel rekening mee dat de meeste van die trucjes nooit echt wetenschappelijk bewezen zijn, maar proberen kan natuurlijk geen kwaad 😊.

  • Misschien het meest voor de hand liggende wat je kan proberen is bewegen. Een goede wandeling of een fietstochtje en dan nog liefst over een hobbelig parcours zou weeën kunnen opwekken.
  • Bepaalde voeding zou kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld ananas. In het hart van ananas zit kinine, waarvan wordt gezegd dat het de bevalling kan opwekken. Pittig eten prikkelt je darmen extra waardoor de kans bestaat dat de baarmoeder zou samentrekken en zo de bevalling in gang zetten.
  • Een goede vrijpartij zou ook kunnen helpen. Een orgasme laat de baarmoeder namelijk samentrekken, net zoals een wee de baarmoeder laat samentrekken. Daarnaast bevat sperma een bepaalde stof, prostaglandine, die er ook voor zorgt dat de baarmoeder gaat samentrekken.
  • De gynaecoloog kan proberen om de vliezen van de baarmoederwand rondom de baarmoedermond te scheiden, dat noemen ze strippen. Door het losmaken van de vliezen zal je lichaam prostaglandine aanmaken, de stof die ervoor zorgt dat de weeën op gang komen. Deze laatste is momenteel de enige bewezen, natuurlijke manier om de weeën proberen op te wekken. Hou er wel rekening mee dat dit niet bij iedereen lukt.

Last van lekkende borsten?

Je borsten bereiden zich tijdens de zwangerschap uit zichzelf voor om je kindje na de geboorte meteen te kunnen voeden. Dit kan, vooral tijdens de laatste maanden, gepaard gaan met de productie van colostrum of voormelk (een geelachtige transparante vloeistof) die uit je tepels komt. Als dit bij jou het geval is, kan je gebruik maken van borstcompressen om vlekken op je kleding te vermijden.
Het wel of niet lekken van moedermelk tijdens de zwangerschap zegt trouwens niets over het al dan niet lukken van de borstvoeding. Bij de meeste mama’s komt de borstvoeding pas echt goed op gang nadat de baby geboren is.

Dreambee, de zachtste en mooiste babyspullen
Een baby brengt heel wat leven in huis én een pak leuke spulletjes. Met ons eigen merk Dreambee kan je makkelijk combineren en een volwaardige uitzet samenstellen. In onze collectie Dreambee Essentials en de twee themacollecties vind je alles wat je baby nodig heeft.

Je vindt niet alleen slabbetjes, body’s, pyjama’s en de eerste kleertjes, maar ook eetsetjes, waskussens, bed- en badtextiel, reisbedjes en zelfs een kinderwagen! Ze zijn van onberispelijke kwaliteit en je koopt ze voor een scherpe prijs, met steeds duurzaamheid voorop.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance