39 weken zwanger: de laatste rechte lijn naar de bevalling

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 39? Dit kan je verwachten.
39 weken zwanger: de laatste rechte lijn naar de bevalling 2024-03-11 07:30:10.558588

Je baby bij 39 weken zwanger

Je baby is ondertussen even groot als een watermeloen en weegt ongeveer 3300 g. Hij verliest zijn laagje donshaar en zijn huid krijgt meer kleur door het dikkere vetlaagje. Hij wil er goed voorkomen op zijn geboortedag. Bij de geboorte is de kleur van zijn huid echter altijd nog iets lichter en zal deze geleidelijk aan nog donkerder worden. Om dezelfde reden worden de meeste baby’s met blauwe ogen geboren, omdat ze bij de geboorte nog niet veel pigment hebben. Tot de leeftijd van 1 jaar kan de oogkleur nog veranderen en wordt deze pas definitief. Baby’s met een donkerdere huidskleur hebben wel al wat pigment en daardoor hebben zij bij de geboorte eerder lichtgrijze of lichtbruine ogen die later nog donkerder kunnen worden. Bij de geboorte is hun huid ook iets lichter.

Je baby heeft nu niet veel ruimte meer om te groeien in lengte of gewicht, maar zijn hersenen blijven zich wel in een razendsnel tempo ontwikkelen. Ook na de geboorte zullen zijn hersenen nog volop blijven groeien. In zijn eerste levensjaar gaat hij dan ook enorm veel leren: lachen, rollen, grijpen, kruipen, brabbelen, rechtstaan, misschien zelfs al stappen.

Zo groot als een watermeloen

GEWICHT
3300 gr

LENGTE
49 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 39 van je zwangerschap

De bevalling komt nu echt wel dichterbij. Het kan zijn dat je al voortekenen van de bevalling ervaart, zoals het verliezen van de slijmprop, diarree, misselijkheid of samentrekken van de baarmoeder. Het kan echter dan nog dagen tot weken duren vooraleer de bevalling effectief begint. De meeste mama’s hebben het nu wel een beetje gehad met hun buik en wachten vol ongeduld op de komst van hun wondertje. Nog heel eventjes geduld, je bent er nu echt bijna! 😊


39 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Je baby heeft nu echt niet meer veel bewegingsruimte in de baarmoeder. Hij zit helemaal opgerold, klaar voor de bevalling. Als de buikwand niet te dik is, kan je partner nu ook de hartslag van je baby horen als hij zijn hoofd op je buik legt. Hij kan eventueel een wc-rolletje gebruiken om nog beter te kunnen luisteren. Je baby zal ook veel slapen om zich voor te bereiden op zijn grote dag. Als je weinig tot geen bewegingen van je baby waarneemt, is het aan te raden contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Hoe ga je bevallen?

Als je vaginaal gaat bevallen, zijn er verschillende bevallingshoudingen mogelijk. De meeste mama’s bevallen op de klassieke manier, liggend op de rug met de voeten in de beugels. Je kan hierbij veel kracht zetten tijdens het persen en de gynaecoloog kan ook alles goed zien. Er bestaan echter ook nog andere manieren die voor jou misschien comfortabeler aanvoelen. Zo kan je ervoor kiezen om liggend op je zij, staand, hurkend of op handen en knieën te bevallen. Je kan ook een baarkruk gebruiken, als je verkiest om zittend te bevallen. Het voordeel van zittend of staand bevallen is dat de zwaartekracht je een handje helpt. Bespreek dit zeker al eens met je verloskundige of gynaecoloog.

Je kan ook kiezen voor een onderwaterbevalling (als dit mogelijk is in jouw ziekenhuis). Het voordeel van een bevalling in bad is dat het warme water ontspannend werkt en je lichaam hierdoor meer endorfine aanmaakt, wat werkt als een natuurlijke pijnstiller. Hierdoor kan je de weeën beter opvangen en komt de ontsluiting ook sneller op gang. De kans op inscheuren of inknippen is ook kleiner, omdat je perineum wat soepeler wordt door het warme water. Ook voor je baby voelt de overgang van het warme vruchtwater naar het warme water in het bad meer natuurlijk. Je baby zal iets rustiger zijn en minder huilen. Het nadeel van een onderwaterbevalling is wel dat je gynaecoloog een minder goed zicht heeft. Bovendien is dit jammer genoeg ook niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je kindje in stuit ligt. Je gynaecoloog zal je hierbij steeds het nodige advies geven.

Wat doe je aan tijdens de bevalling?

Je kiest best voor comfortabele kledij tijdens de bevalling. Idealiter draag je een lang bovenstuk, zoals bijvoorbeeld een nachtkleed of lang T-shirt. Kies ook zeker niet je duurste of mooiste kledingstukken uit, want tijdens de bevalling kunnen er vlekken op komen (bloedvlekjes of andere vlekjes). Neem ook zeker een vest of badjas mee, voor wanneer je het kouder krijgt, want tijdens de bevalling kan je lichaamstemperatuur nogal fluctueren. Omdat je ook regelmatig zult rondwandelen, bijvoorbeeld om de weeën makkelijker op te vangen, is het ook aan te raden om een paar pantoffels mee te nemen.

TIP
Je beha laat je best uit, omdat je baby meteen na de geboorte op je borst gelegd zal worden. Het voelt ook voor jou comfortabeler aan.

Als je nog meer tips wilt over welke kledij je best na de bevalling aandoet, lees dan zeker onze aparte blog hierover. Zo weet je ook alvast wat je best voor jezelf in je kraamvalies steekt. 😉




Mijlpalen van je baby vastleggen

Als je baby straks daar is, ga je geen moment willen missen van zijn grote mijlpalen: zijn eerste badje, zijn eerste lachje, zijn eerste stapjes, … Je kan deze kleine en grote eerste keren op verschillende manieren vastleggen. Of je kan een gipsafdruk maken van je baby’s handje of voetje. In een herinneringendoos kan je ook alles een mooie zelfde plaats geven, zoals bijvoorbeeld je baby’s eerste mutsje, zijn eerste tutje, de navelstrengklem, etc. Een klassiek fotoalbum is ook altijd een mooie herinnering voor later. Hierin kan je bijvoorbeeld ook het geboortekaartje plakken. Zo blijven deze mooie momenten vereeuwigd en kunnen jij en je kapoen er later met veel plezier op terugkijken, want het gaat allemaal heel snel! Vergeet vooral niet te genieten van al deze momenten!

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance