De 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes en wat je eraan kan doen

Week na week je kindje voelen groeien in je buik; er is niks dat dat heerlijke gevoel kan verknoeien. Nee, ook niet die befaamde zwangerschapskwaaltjes - al zijn die soms flink vervelend. Dit zijn de 10 meest voorkomende kwaaltjes en wat je eraan kan doen.
De 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes en wat je eraan kan doen 2024-04-22 10:11:53.164476

Misselijkheid

Met stip op nummer één: (ochtend)misselijkheid. Als je hier last van hebt, dan weet je dat het een mythe is dat misselijkheid enkel ’s ochtends kan optreden. Ben je vaak misselijk? Dan helpt het om regelmatig kleine porties te eten. Eet vooral niet te weinig: ook dan kan je misselijk worden.

Gezwollen ledematen

Wist je dat meer dan de helft van alle zwangere vrouwen last heeft van gezwollen handen en voeten? Zwangerschapshormonen laten meer bloed circuleren, waardoor het terugpompen van bloed moeizamer verloopt. Ook de afgifte van vocht verloopt trager en dat overtollige vocht zakt naar de enkels en voeten. Veel drinken helpt! 

Rusteloze benen

Rusteloze benen of kuitkrampen duiken vaak op wanneer je net gaat rusten of slapen. Dit wordt ook weleens het ‘Restless Leg Syndrome’ genoemd. Je ervaart dan een tintelend of jeukend gevoel in je benen. De oorzaak hiervan is vaak onduidelijk en je kan er helaas weinig tegen doen. In sommige gevallen helpt het om je benen licht te stretchen.

Meer witverlies

Een toename van witverlies tijdens je zwangerschap is heel normaal. Het weefsel van de baarmoeder bereidt zich namelijk voor op de bevalling. Probeer zoveel mogelijk katoenen ondergoed te dragen en was je vagina regelmatig met water (gebruik geen zeep). Merk je een sterke geur op? Contacteer dan je gynaecoloog.

Verstopping en harde stoelgang

De combinatie van minder lichaamsbeweging en hormonale veranderingen kan leiden tot verstopping van de darmen. Ook na de bevalling kan je nog een tijdje een moeilijke stoelgang ervaren. In dat geval eet je best veel vezelrijke voeding. Zorg ook dat je genoeg beweging krijgt. Volg hierbij het advies van je huisarts.  

Aambeien

Aambeien of opgezwollen spataders aan de anus: ook dat is een kwaaltje waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen. Vaak is er een verband met een harde stoelgang (zie hierboven) en het feit dat je meer druk moet zetten op de bloedvaten. Aambeien kan je voorkomen door genoeg vezelrijke voeding te eten en veel te drinken.

Spataders

Spataders zijn gezwollen aders, veroorzaakt door het hormoon progesteron. Dit hormoon legt extra druk op de aders van je benen, waardoor spataders ontstaan. Niet langdurig zitten of staan is hier de boodschap. Ook steunkousen kunnen helpen.

Striemen

Zwangerschapsstriemen of striae zijn kleine scheurtjes in het onderhuidse bindsweefsel die ontstaan door de snelle groei van je buik. Zwangerschapsstriemen komen heel vaak voor en je kan er eigenlijk weinig tegen beginnen. Mogelijk kan je striemen wel voorkomen door je huid tijdens de zwangerschap dagelijks in te smeren met een vette crème of lotion.

Rugpijn

Naarmate je zwangerschap vordert, draag je steeds meer gewicht met je mee. Dat zorgt vaak voor een veranderende, foutieve lichaamshouding, met lage rugpijn tot gevolg. De beste tip die we je kunnen geven? Let goed op je houding en houd je rug zo recht mogelijk. Bewaar je hoge hakken ook voor na de bevalling.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is vaak te wijten aan een verslapping van de spier tussen de maag en de slokdarm (en ook een beetje aan je baby 😉). Naarmate je kleintje groeit, wordt er meer druk uitgeoefend op de maag. Heb je veel last van brandend maagzuur? Probeer dan rustig te eten, kauw goed en neem kleine porties.  

Deel dit artikel