Misselijkheid tijdens je zwangerschap

Misselijkheid is één van de meest voorkomende symptomen tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen ontdekken hierdoor dat ze zwanger zijn, omdat het vaak het eerste kwaaltje is dat de kop op steekt. Ook al staat dit eerder bekend als ochtendmisselijkheid, toch hoeft deze misselijkheid niet beperkt te blijven tot de ochtendlijke uren.
Misselijkheid tijdens je zwangerschap 2024-05-17 08:53:58.508109

Waardoor wordt ochtendmisselijkheid veroorzaakt?

De precieze oorzaak van deze misselijkheid is nog niet bekend. Er zijn wel enkele opties die hier een invloed op zouden kunnen hebben:

  • Het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine): tijdens de zwangerschap produceert de placenta in grote hoeveelheden het hormoon hCG. HCG is essentieel voor de zwangerschap, omdat het de productie van andere hormonen, zoals progesteron, stimuleert. Deze hormonale veranderingen kunnen een invloed hebben op het spijsverteringsstelsel en de maag, wat ervoor kan zorgen dat je misselijk bent en moet braken.

  • HCG kan ook je centrale zenuwstelsel beïnvloeden, meer bepaald het deel dat betrokken is bij de regulatie van braakreflexen. Het kan ervoor zorgen dat je zenuwstelsel extra gevoelig wordt, waardoor je zelfs door kleine veranderingen in de maag of spijsvertering misselijk wordt of moet braken.

  • Daarnaast mag je niet vergeten dat een zwangerschap, hoe pril ook, veel van je lichaam vraagt. Vermoeidheid en stress kunnen ook zeker een rol spelen bij misselijkheid.

Hoelang duurt de misselijkheid?

Je kan al heel snel in de zwangerschap last hebben van ochtendmisselijkheid. Bij de meeste vrouwen gaat dit kwaaltje meestal over tussen de 8 en 12 weken zwangerschap, of tegen het begin van het tweede trimester. Toch zijn er ook vrouwen die ook in het 2de en 3de trimester nog last hebben van misselijkheid.

‘Ochtendmisselijkheid’

Ook al wordt er tijdens de zwangerschap veel gesproken over ochtendmisselijkheid, toch hoeft dit niet te betekenen dat de misselijkheid enkel ’s ochtends kan voorkomen. Die term is historisch gegroeid doordat veel vrouwen zich misselijker voelen vlak na het wakker worden. Dat kan komen door de lege maag, veranderde bloedsuikerspiegel of een schommeling in de hormoonbalans. Los daarvan kan de misselijkheid echter op alle momenten van de dag voorkomen of in het ergste geval: de hele dag aanhouden. 

Sommige vrouwen ervaren alleen milde misselijkheid, terwijl anderen regelmatig moeten overgeven. De ernst van de symptomen kan van dag tot dag verschillen. In enkele gevallen kan ochtendmisselijkheid ernstiger zijn en leiden tot overmatig braken, uitdroging en gewichtsverlies. Dit staat bekend als HG (hyperemesis gravidarum). Als je last hebt van ernstige symptomen, is het belangrijk om altijd medische hulp te zoeken.

Tips bij ochtendmisselijkheid

Jammer genoeg bestaan er geen medicijnen die je op magische wijze van je misselijkheid kunnen verlossen. Er zijn wel enkele dingen die je zelf kan doen om ze onder controle te houden:

  • Eet gedurende de dag kleine porties. Als je niets eet, krijg je ook last van misselijkheid en op deze manier blijft je voedselinname zoveel mogelijk op niveau. Mocht je 's nachts wakker worden, eet dan ook een koekje, want de kans bestaat dat je je ’s ochtends dan minder misselijk zal voelen.

  • Eet 's morgens voor je uit bed stapt een koekje of beschuit, zodat je maag niet meer leeg is als je opstaat.

  • Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen. Neem regelmatig kleine slokjes in plaats van grote hoeveelheden in één keer.

  • Probeer geuren of situaties te vermijden die je misselijkheid verergeren.

  • Kies voor voeding die licht verteerbaar is. Voedingsmiddelen zoals rijst, toast of bouillon kunnen helpen om de misselijkheid te verminderen.

  • Gember wordt al lang gebruikt tegen misselijkheid. Je kan bespreken met je arts of gemberthee- of koekjes een mogelijke oplossing kunnen zijn voor jou.

Als je veel en vaak last hebt van ochtendmisselijkheid en als het je dagelijkse activiteiten belemmert, bespreek je dit best met je huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen je hierin verder begeleiden en medicatie voorschrijven, als dat nodig zou zijn.

Is het erg als je niet misselijk bent tijdens de zwangerschap?

Zwangerschapssymptomen variëren sterk van vrouw tot vrouw en zelfs van zwangerschap tot zwangerschap. Terwijl de ene vrouw een hele dag misselijk is, zal een andere vrouw misschien weinig tot geen klachten van misselijkheid ervaren. Het is ook niet bewezen dat het ontbreken van zwangerschapsmisselijkheid zou betekenen dat de mama niet gezond is of dat de baby een ontwikkelingsachterstand zou hebben.

Als je je toch zorgen maakt omdat je geen ochtendmisselijkheid ervaart, kan je altijd langsgaan bij je gynaecoloog of verloskundige. Zij kunnen je geruststellen en antwoorden op de eventuele vragen die je nog hebt.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Zwangerschapskalender